به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از رفسنجان دکترعلی اسماعیلی ندیمی دوشنبه (7 مهر) به مناسبت روز جهانی قلب در جمع خبرنگاران اظهار داشت: " با تدبیر، اثرگذاری و همدلی از سلامت قلب خود، خانواده و جامعه مراقبت کنید" شعار روز جهانی قلب است.
فوق تخصص قلب و عروق با اشاره به اینکه همه ساله روز جهانی قلب بهانه ای است تا دنیا توجه خود را به سمت سلامت و بهبود عملکرد قلب جلب کند؛ افزود: بیماری های قلبی و عروقی اساساً سردسته کشتار و مرگ و میر در اغلب کشورها و ایران است؛ سکته های قلبی و مغزی نزدیک 40 درصد کل عوامل مرگ در کشور را در بر دارد.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان مهمترین عوامل ایجاد کننده بیماری های قلبی و عروقی را مصرف سیگار، داشتن پرفشاری خون، افزایش چربی های خون، عوامل ژنتیکی، افزایش وزن، چاقی و کم تحرکی، استرس، مصرف مشروبات الکلی، مصرف مواد مخدر و تریاک دانست و بیان کرد: سن بیماری های قلبی و عروقی کاهش پیدا کرده و به 30 تا 35 سال رسیده است.
وی با اشاره به اینکه به غیر از عوامل سن و ژنتیک بقیه عوامل ذکر شده را در راستای داشتن قلبی سالم می توان اصلاح و کنترل کرد؛ گفت: مصرف مواد مخدر به دستگاه گوارشی، مری، مثانه و معده آسیب می رساند و موجب بروز سرطان شده و برای قلب خطرساز است.
دکتر ندیمی ادامه داد: ماده مخدر تریاک که در جامعه رایج است و مصرف می شود ترکیبی از تریاک و مواد افزودنی سرطان زا مواد شیمیایی است تا وزن مواد مخدر بیشتر شود و به اسم تریاک به فروش برسد، طبق آزمایشی که انجام دادیم داخل ماده مخدر تریاک ماده سرب که سرطان زا است مشاهده شد.
وی خاطرنشان کرد: ماده مخدر تریاک فی نفسه عامل مضری است زیرا علاوه بر داشتن مواد شیمیایی سرطان زا نحوه مصرف هم به صورت دود است که برای ریه ها آسیب زا است.
دکتر اسماعیلی ندیمی خاطرنشان کرد: چاقی و افزایش وزن زمینه ساز بروز 3 عامل پرفشاری خون، چربی و دیابت است که این عوامل هم باعث ایجاد بیماری های قلبی و عروقی در افراد می شود؛ حدود دو سوم جامعه شهری ما دچار چاقی و افزایش وزن هستند که به دلیل زندگی های ماشینی همراه با بی تحرکی است و برای کنترل و کاهش وزن و چاقی توصیه داریم ورزش هایی مانند دوچرخه سواری و پیاده روی انجام شود تا با کاهش وزن بیماری های قلبی و عروقی هم کاهش پیدا کند.
کرونا بر روی عملکرد قلب اثر دارد
فوق تخصص قلب و عروق با بیان اینکه کرونا بر روی عملکرد قلب اثر دارد؛ گفت: یکی از علت های مهم مرگ و میر در جریان کرونا بیماری های قلبی و عروقی است و با تشکیل لخته در رگ های ریه یا رگ های قلب بیماران مبتلا به کرونا احتمال بروز سکته قلبی وجود دارد همچنین بیماری کرونا می تواند عضله قلب را ضعیف کند.
وی ادامه داد: در مورد بیماری کرونا از دو جهت باید به قلب نگاه کرد، یکی اینکه کسانی که بیماری قلبی دارند و بسیار مستعد هستند که به کرونا مبتلا شوند توصیه داریم به شدّت نکات بهداشتی را رعایت کنند و دوّم اینکه بیماری کرونا متأسفانه علاقه به قلب دارد و دوست دارد برای این عضو مهم بدن عارضه ایجاد کند؛ ضمن اینکه کرونا خود مستقیماً قلب را دچار بیماری می کند.
دکتر اسماعیلی ندیمی در ادامه شایع ترین علل مرگ و میر در ایران را بیماری های قلبی و عروقی دانست و با اشاره به اینکه طبیعتاً هر گامی در جلوگیری از بروز بیماری قلبی و عروقی برداریم هزینه آن بسیار کمتر از درمان است؛ گفت: مصرف سیگار در جامعه بالا است و متأسفانه مصرف آن در خانم ها افزایش یافته و در کنار مصرف سیگار گرایش به مصرف قلیان هم دارند؛ بسیاری از افراد فکر می کنند که چون دود قلیان از روی آب می گذرد پس سالم است در حالی که دود قلیان 15 تا 20 برابر مضرتر از سیگار است و میزان دودی که وارد ریه می شود بیشتر از سیگار و اثراتش هم بیشتر است.
وی به خانواده ها توصیه کرد: به فرزندان خود آموزش دهند که به تعارف دوستان در راستای مصرف سیگار و قلیان " نه " بگویند، اگر والدین هم سیگار و قلیان مصرف می کنند از این امر اجتناب کنند تا فرهنگ سازی شود و الگوی مناسبی برای فرزندان خود باشند.
دکتر اسماعیلی ندیمی با اشاره به اینکه در جامعه مصرف غذاهای فست فود رایج شده، توصیه کرد: می توان با داشتن برنامه این غذا را مصرف کرد، ماهیانه یک بار ضرر کمتری دارد، همچنین فست فودی انتخاب کنیم که چربی کمتری دارد یا فست فودی که می خوریم نیم ساعت بیشتر پیاده روی کنیم.
نظر شما