پایان آبان؛ تکلیف الکترونیکی شدن انتخابات ۱۴۰۰ مشخص می شود

کمتر از ۹ ماه به انتخابات ریاست‌جمهوری ۱۴۰۰ باقی مانده و با توجه به شرایطی که همه گیری بیماری کرونا در کشور ایجاد کرده است دوباره زمزمه های برگزاری انتخابات به صورت الکترونیک به گوش می رسد.

به گزارش خبرنگار دولت خبرگزاری شبستان، ۲۹ خرداد انتخابات ریاست‌جمهوری ۱۴۰۰ برگزار می شود و در این انتخابات هشتمین رئیس‌جمهور کشور با آرای مردمی انتخاب می شود. در سال های اخیر تلاش های بسیاری برای تغییر در نحوه انتخابات و اخذ رای از سوی مراجع ذی ربط صورت گرفته است و شاهد گام های بسیاری در حوزه الکترونیکی کردن انتخابات بوده ایم.

 

انتخابات الکترونیکی (E-voting) یکی از خدمات دولت الکترونیکی است که به رای دهنده این امکان را می دهد تا با بالاترین ضریب امنیتی و حفاظتی، رای خود را به صورت الکترونیکی ارایه کند. حامیان انتخابات الکترونیکی به این نکته اشاره دارند که چنین انتخاباتی می تواند هزینه های برگزاری انتخابات را کاهش داده و در عین حال مشارکت عمومی را افزایش دهد. با این حال این سیستم منتقدانی نیز دارد. به باور آن ها بدون استفاده از کاغذ، باز شمارش آرای اخذ شده فرآیندی مشکل بوده و در عین حال دستکاری و تقلب در شمارش می تواند نتایج واقعی را به هم بریزد.

 

در راستای حرکت به سمت برگزاری انتخابات الکترونیکی در یازدهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی؛ دستگاه‌های احراز هویت در سراسر شعب انتخابات کشور از جمله استان تهران استقرار پیدا کرد که سبب کاهش هزینه‌ها، افزایش دقت، جلوگیری از تکرار رأی، اصلاح فرایند‌ها و شفاف سازی انتخابات شد و به این ترتیب در انتخابات گذشته، جز یک مرحله که مربوط به صندوق رای بود باقی ۲۴ مرحله برگزاری انتخابات، الکترونیکی برگزار شد.

 

حالا که کمتر از ۹ ماه به انتخابات ریاست‌جمهوری ۱۴۰۰ باقی مانده است و با توجه به شرایطی که همه گیری بیماری کرونا در کشور ایجاد کرده است دوباره زمزمه های برگزاری انتخابات به صورت الکترونیک به گوش می رسد تا جایی که رئیس ستاد انتخابات کشور از تعیین تکلیف برای اجرای فرایند ۲۵ گانه الکترونیکی شدن انتخابات ۱۴۰۰؛ با اعلام نظر شورای نگهبان تا پایان آبان ماه خبر داد.

جمال عرف درباره تمهیدات وزارت کشور برای برگزاری انتخابات ۱۴۰۰ متناسب با شرایط کرونایی به واحد مرکزی خبر گفته است: یکی از پیشنهاد‌های این وزارتخانه برای انتخابات ۱۴۰۰، اعمال کل فرآیند الکترونیکی شدن انتخابات است. در انتخابات گذشته، جز یک مرحله که مربوط به صندوق رای است باقی ۲۴ مرحله، الکترونیکی برگزار شد که در خصوص یک مرحله باقیمانده نیز با اعضای شورای نگهبان رایزنی کردیم، زیرا آقایان در آن شورا پرسش‌هایی از نظر فنی در این باره دارند که باید به آن پاسخ دهیم.

 

وی تاکید کرد: احتمالا این موضوع باید در همین ماه مشخص شود، زیرا در نهایت باید به سمت تولید صندوق‌های الکترونیک برویم؛ البته برای ساخت تعداد زیادی از این صندوق‌ها زمان خواهیم داشت. پس از اعلام نظر شورای نگهبان یا وارد فرآیند کلی انتخابات الکترونیک می‌شویم یعنی ۲۵ مرحله، الکترونیکی می‌شود یا مانند انتخابات گذشته ۲۴ مرحله از این فرآیند الکترونیکی خواهد بود و رای گیری مانند قبل دستی انجام خواهد شد.

 

با این وجود برخی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی بر این موضوع تاکید دارند که هنوز زیرساخت های لازم برای برگزاری انتخابات الکترونیک در کشور وجود ندارد در همین رابطه نایب رئیس کمیسیون امور داخلی کشور و شوراها در مجلس می گوید بعید است انتخابات سال آینده ریاست جمهوری به صورت تمام الکترونیکی برگزار شود.

محمد حسن آصفری با اشاره به تلاش برای برگزاری انتخابات به صورت تمام الکترونیکی به خانه ملت گفته است: انتخابات الکترونیکی از اقداماتی است که مجالس گذشته برای تحقق آن تلاش بسیاری کرده اند اما به نظر می رسد امکان برگزاری انتخابات به صورت تمام الکترونیک فراهم نیست. شورای نگهبان با برگزاری انتخابات به صورت تمام الکترونیک موافق نیست، از سوی دیگر زیرساخت های لازم برای انجام چنین کاری در کشور فراهم نیست ازاین رو بعید به نظر می آید که انتخابات 1400 به صورت تمام الکترونیک برگزار شود.

 

اعلام اظهارنظرهایی در این زمینه در حالی است که عضو هیات رئیسه مجلس با تاکید بر عدم وجود مشکل قانونی برای برگزاری انتخابات الکترونیکی گفته است که عدم تعبیه زیرساخت‌ها نباید منجر به تعویق انتخابات شود لذا مجلس این موضوع را پیگیری می‌کند.

 

سید ناصر موسوی لارگانی در این باره به خانه ملت گفته است: مجلس قوانین لازم برای برگزاری انتخابات به صورت الکترونیک را تصویب کرده است و این اجازه به وزارت کشور و شورای نگهبان داده شده است. با این وجود مسئولین وزارت کشور و اعضای شورای نگهبان همواره عنوان می‌کنند که زیرساخت‌های لازم برای برگزاری انتخابات الکترونیک فراهم نشده است.

عضو هیات رئیسه مجلس شورای اسلامی تاکید کرده است که در شرایط کنونی شاهد شیوع ویروس کرونا هستیم و این احتمال وجود دارد که تا خردادماه سال 1400 وضعیت ادامه داشته باشد لذا برگزاری الکترونیکی انتخابات با توجه به تاثیری که در کاهش شیوع دارد، ضروری است بنابراین عدم تعبیه زیرساخت‌ها نباید منجر به تعویق انتخابات شود. مجلس شورای اسلامی نیز پیگیر موضوع هست و در هیات رئیسه هم پیگیری خواهیم کرد.

 

حال باید منتظر بود تا دید در خلال زمان باقی مانده تا برگزاری سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری چه اقداماتی از سوی دستگاه های متولی در زمینه فراهم کردن زیرساخت های لازم برای برگزاری الکترونیکی انتخابات صورت می گیرد.

 

بنابرگزارش شبستان، طبق تقویم سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری، این انتخابات از ۱۱ اسفند با معرفی معتمدان برای تشکیل هیات‌های اجرایی از سوی وزیر کشور آغاز می‌شود و فرمان این انتخابات از ۲۱ اردیبهشت ۱۴۰۰ برای تشکیل هیات‌های اجرایی و آغاز نام نویسی داوطلبان صادر می‌شود. از ۲۱ تا ۲۵ اردیبهشت ۱۴۰۰ رسیدگی به صلاحیت داوطلبان انجام می‌شود و پس از اعلام نتایج بررسی صلاحیت‌ها از جانب شورای نگهبان و انتشار اسامی نامزد‌ها از جانب وزارت کشور، تبلیغات انتخابات آغاز می‌شود که این فرایند تا ۲۶ خرداد ادامه خواهد داشت. 27 خرداد طبق تقویم انتخابات ۱۴۰۰سکوت انتخاباتی خواهد بود و رای گیری در روز ۲۸ خرداد انجام می‌شود.

کد خبر 986611

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha