به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از شیراز، کارگاه قصهگویی با موضوع نقالی و شاهنامهخوانی با حضور اعضای نوجوان، رابطان، مربیان قصهگو و کارشناسان کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان استان فارس و با هدایت «بهزاد پاکدل»، قصهگو و شاهنامهخوان لرستانی برگزار شد.
در ابتدای این کارگاه، «بهزاد پاکدل» با اشاره به ریشه و معنای کلمه نقالی گفت: کلمه نقل عربی است به معنای گفتگو، روایت، قصهگویی و اخبارگویی و اگر بخواهیم تاریخی را برای نقالی در نظر بگیریم باید گفت که نقالی ریشه بسیار طولانی دارد؛ بسیاری از بزرگان اعتقاد دارند از وقتی بشر روی کره خاکی پا گذاشت نقالی وجود داشته است، اما آنچه به عنوان نقالی مد نظر است به زمان پیشدادیان میرسد.
این پژوهشگر به اقسام نقالی(مناقبخوانی، حمزهخوانی، چاووشخوانی، مداحی ومدیحه، روضهخوانی، شمایلگردانی، پردهخوانی و قصهگویی) اشاره کرد و گفت: نقالی شیوه اختصاصی روایتگری و نمایشی است اما در حوزه نمایش قرار نمیگیرد.
این نویسنده درباره تفاوت نقالی و شاهنامهخوانی هم گفت: شاهنامهخوانی یک شیوه خنیاگری است؛ شاهنامه مبتنی بر نظم است که بیت به بیت خوانده میشود و شاهنامهخوان موظف است بیتها را با حفظ امانت بخواند اما نقال به شیوه نثر اجرا میکند.
این کارگردان و بازیگر نمایش در ادامه بر لزوم فراگیری فنون و انواع نقالی و تقویت گفتار و حرکت برای قصهگو تاکیدکرد و درباره استفاده از تکنولوژی و اهمیت آن در نقالی و شاهنامهخوانی صحبت کرد و گفت: یک نقال باید به هنرهای مختلف مسلط باشد، اهداف را دستهبندی کند و بعداز تعیین هدف، شخصیت خاص آن را بیابد، بنویسد و در آخر روایت کند.
پاکدل در بخش دیگری از سخنانش به مکتبهای هنر نقالی اشاره و سه مکتب نقالی (خراسانی، اصفهان، تهران) را برشمرد و گفت: سرآمد بزرگان این سه مکتب در قرن گذشته مرحوم سید مصطفی سعیدی در مکتب خراسانی، مرحوم مرشد زریری اصفهانی در مکتب اصفهان و مرحوم مرشد ولیاله ترابی در مکتب تهران بودند.
شاهنامهخوان لرستانی اقسام نقالی و و تفاوت و شباهت آن با قصهگویی و پردهخوانی را هم توضیح داد و با اجرای یک نقالی، مراحل 6 گانه این هنر (پیش نقلخوانی، لحنخوانی، مناسبتخوانی، متعاقبخوانی، گریز و پایبندخوانی) را به شکل عملی برای شرکتکنندگان در گارگاه شرح داد.
پاکدل اعضا و مربیان قصهگو را به تقویت مهارتهایی همچون منش و مرام قصهگویی، حضور در محضر استادان خوب، تقویت قدرت بیان و مطالعه کتابهای ارزنده از شاعران و نویسندگان قدیم و جدید توصیه کرد تا بتوانند به اجرای مناسب و شایسته در حوزه نقالی و قصه گویی برسند.
این قصه گو درباره سخنوری هم گفت: محتوای سخن، رکن اصلی سخنوری است که در هنر نقالی بسیار مهم وتأثیرگذاراست و بر این اساس یک نقال و پردهخوان باید گفتار درست و استفاده از واژههای مناسب را همیشه در نظر داشته باشد.
کارگاه مجازی قصهگویی کانون فارس با پرسش و پاسخ اعضا و مربیان و بهزاد پاکدل ادامه یافت.
نظر شما