به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از کرمان، رضا اردکانیان پنجشنبه (15 آبان) در ارتباط ویدیو کنفرانس رئیس جمهور در افتتاح رسمی پروژه انتقال آب از خلیج فارس به استان کرمان گفت: امروز در بازکردن صفحه جدیدی در کتاب آینده تضمینی برای حیات و توسعه پایدار کشور مشارکت داریم.
وزیر نیرو افزود: وزارت نیرو از ابتدای سال، قطاری تحت عنوان «پویش هر هفته الف-ب ایران»به راه انداخت و امروز خوشبختانه این قطار دارای یک لکوموتیو قدرتمند دیگری هم هست و این امکان را برای وزارت نیرو فراهم کرد که با مشارکت تأثیرگذار در این پروژه بزرگ انتقال آب از خلیج فارس این روز مهم را در تاریخ صنعت کشور رقم بزند.
وی ادامه داد: امروز شیرین سازی آب دریا یکی از پروژه های مهم در سطح دنیا است و حدود 75 درصد نمک زدایی در منطقه ما صورت می گیرد و بیش از 850 آب شیرین کن در منطقه خلیج فارس مشغول فعالیت هستند که از این تعداد حدود 25 آب شیرین کن بزرگ بالای یکصد هزار متر مکعبی در شبانه روز هستند و پروژه امروز از زمره آن ها است.
اردکانیان اظهار کرد: از حدود 67 سال پیش در این منطقه نمک زدایی آغاز شده و امروز به سبب فناوری، امکان اقتصادی کردن این پروژه در کشور وجود دارد و در دولت تدبیر و امید از چند سال گذشته کار مطالعه تأمین و انتقال آب از خلیج فارس و دریای عمان برای 17 استان کشور آغاز شد و این پروژه به انتها رسیده است.
وی افزود: در سال 60 میلیارد مترمکعب مصرف آب 17 استان است و از این مقدار حدود 2 میلیارد مترمکعب آن در بخش صنعت است که در برنامه 30 سال آینده افزایش این مقدار به بیش از 3 میلیارد متر مکعب خواهد رسید زیرا عمده منابع سرشار زیرزمینی در فلات مرکزی است و باید به بهره برداری برسند.
وزیر نیرو خاطر نشان کرد: محاسبات ما نشان می دهد که بخش صنعت حدود 950 میلیون مترمکعب کمبود خواهد داشت و لذا استفاده از آب دریا یکی از روش های تأثیرگذار برای این کار است.
وی ادامه داد: امروز 26 میلیارد متر مکعب تخصیص آب دریا بدون نمک زدایی به استان های هرمزگان، بوشهر، سیستان و بلوچستان داریم و در همان شکل شور می توانند در فعالیت مختلف از جمله آبزی پروری و یا در بخش صنعت در خنک کردن نیروهای حرارتی استفاده کنند.
اردکانیان ادامه داد: از این 26 میلیارد متر مکعب امروز حدود 13 میلیارد متر مکعب آب بدون نمک زدایی در حال بهره برداری است اما برای آبی که نمک زدایی بکنیم و شیرین شده و در صنعت استفاده شود، 8 میلیارد و 200 میلیون متر مکعب تخصیص دادیم که از این مقدار حدود 2 میلیارد و 700 میلیون متر مکعب آب شیرین حاصل خواهد شد که برای مصارف صنعتی است.
وی خاطر نشان کرد: بخش خصوصی ما که بخش هدف است، حدود 760 میلیون متر مکعب آب شور را از این پروژه در اختیار دارند که پروژه امروز یکی از پروژه های بزرگ است که از 450 میلیون مترمکعب تخصیصی که به بخش خصوصی و بخش صنعت داده شده، 150 میلیون مترمکعب آب شیرین به دست می آید و این برای مصارف شرب و صنعت استان هرمزگان و همچنین برای صنعتی در استان های کرمان و یزد است بنابراین مشارکت بخش خصوصی در اجرای این پروژه بسیار تعیین کننده است.
وزیر نیرو ادامه داد: در دولت تدبیر و امید وزارت نیرو موفق شده علاوه بر بودجه دولت از منابع غیردولتی تجهیز منابع برای طرح ها بکند و در بخش برق 4 میلیارد و 100 میلیون یورو و در بخش آب و فاضلاب 2 میلیارد و 600 میلیون یورو از بخش خصوصی و در مجموع 6 میلیارد و 700 میلیون یورو از بخش خصوصی منابع تجهیز کردیم و طرح های بی شماری که در حال اجرا است و یکی از مهمترین های آن ها طرح امروز است و امیدواریم این پرونده باز می شود و تخصیص هایی که به استان های سیستان و بلوچستان، خراسان جنوبی، خراسان رضوی، یزد و کرمان و سمنان و ... دادیم، یکی بعد از دیگری به بهره برداری خواهد رسید.
وی افزود: در عین حال هزینه بر بودن این پروژه چه در تأمین انرژی و چه فرایند شیرین سازی و البته پمپاژ و انتقال، قیمت تمام شده آب برای صنعت به طور مثال در سیرجان حدود 2 یورو خواهد بود و در نظر بگیرید که این چیزی حدود 2 درصد هزینه های فرآوری فولاد و درصد بسیار ناچیزی است.
نظر شما