به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از ساری، هیئت داوران نخستین جشنواره استانی نقالی سیمرغ متشکل از »پرویزبابائیان»،«علی مرداد خرمی»، «محمدعلی میرزایی» و «علیرضا قنبری»، ضمن اعلام برگزیدگان این جشنواره استانی بیانیه ای صادر کردند که در ادامه می آید:
به نام خداوند جان و خرد کزین برتر اندیشه بر نگذرد
بیتردید نقل کهنترین میراث فرهنگی بشر است که حتی بر مهارت سخنگویی آدمی نیز مقدم است. زیرا یافتههای باستانشناختی گواهی میدهند که انسان پیش از کسب توانایی و مهارت در بیان کلامی، با زبان نقاشی سرگذشت روزانه خود را برای دیگران نقل میکرده است. قصهگویی و نقل حماسی به معنای عام، میراث فرهنگی مشترک همه سرزمینها و تمامی اقوام روی زمین است اما هنر نقالی به معنای خاص، با آداب و شیوههای منحصر به فردش، یک هنر ایرانشهری و ویژه فرهنگ کهن و اصیل ایرانی است. نقالان ایرانی، از گوسانها گرفته تا نقالان امروزی، نسل به نسل وظیفه پاسداری و انتقال فرهنگ و تقویت خوی میهندوستی، دلاوری و فداکاری و از همه مهمتر خصلت و آیین جوانمردی را به عهده داشتند. از این رو واژه « نقالی» که پس از اسلام جایگزین «گوسانی» شده با واژه «انتقال» همخانواده است.
زنده نگهداشتن و ترویج هنر و میراث فرهنگی نقالی، از مهمترین وظیفههای متولیان فرهنگ و میراث فرهنگی از جمله وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است.
نهادهای فرهنگی متولی پرورش آینده سازان این مرز و بوم،، از جمله کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان نیز نقش بنیادین و کلیدی در تقویت و رواج این آیین و فرهنگ پرمایه و کهن دارند که الحمدالله هردو نهاد پنجرههای امیدی به این افق نورانی گشودهاند.
هیئت داوران نخستین جشنواره نقالی کودکان و نوجوانان استان مازندران موسوم به «سیمرغ» ضمن تحسین و سپاس از اقدام شکوهمند و خردمندانه جناب آقای روحی رئیس محترم اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی شهرستان نکا، روسای ادارات ارشاد و انجمنهای نقالی شهرستانها و قدردانی از همراهی اداره کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، همچنین ابراز خشنودی از استقبال گرم خانوادهها، به ویژه دختران و پسران فرهیخته مازندرانی از جشنواره، جهت پویایی روزافزون فرهنگ نقالی، توجه به نکات زیر را ضروری میداند:
۱- روشن است که مهمترین و فوریترین نیاز علاقهمندان به هنر نقالی و نقالان کودک و نوجوان شرکت کننده نیاز به آموزش آشنایی و خوانش درست متون حماسی همچنین آشنایی با آداب و شیوههای نقل و نقالی است. از این رو انتظار میرود انجمنهای نقالی ارشاد و انجمن قصهگویی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، درباره برنامهریزی و اجرای دورههای مفید ومنظم آموزشی برای ترویج و تقویت هنر نقالی اقدام نمایند.
۲- خانوادههای فرهیخته در درستی راهی که می،روند تردید به دل راه ندهند؛ مطمئن باشند در راه مقدسی پا گذاشته، بهترین روش را برای پرورش نسلی فرهیخته و انتقال آداب و فرهنگ ملی به نسلهای آینده برگزیدهاند. از این رو هیات داوران توصیه میکند در فراهم کردن زمینه و امکانات لازم برای ادامه و تقویت هنر فرزندان با فرهنگ خویش کوتاهی نکنند.
۳- نقالان عزیز نیز لازم است در زمینههای مطالعه جدی متون حماسی، پرورش صدا و آواز و لحن و بیان، استفاده درست از زبان بدن، ارتباطگیری با مخاطبان، آشنایی با آداب نقالی و استفاده درست از صحنه، میزانسن، لباس، پرده، کاربرد صحیح مطراق، طراحی ورود و خروج از صحنه و آغاز و پایانبندی و مدیریت زمان توجه و اهتمام داشته باشند.
هیئت داوران پس از تجزیه و تحلیل اجراهای نقالان عزیز، ضمن ارج نهادن به همه اجراها و برنده دانستن همه شرکت کنندگان، با در نظر گرفتن لزوم ترویج فرهنگ انسانی و متعالی رفاقت و ترجیح آن بر رسم پر آسیب رقابت همچنین به منظور تقویت روحیه جوانمردی و تضعیف زمینههای رشک و کدورت، تصمیم گرفته است تا نامهای نفرات برتر را بدون رتبهبندی اعلام نماید.
به گزارش شبستان، نخستین جشنواره استانی نقالی سیمرغ در رشته های نقالی و قصه گویی، طی بررسی داوران، 19 برگزیده خود را شناخت.
بر پایه این گزارش اسامی برگزیدگان به شرح ذیل است:
نفرات ممتاز بخش نقالی نوجوان: آریانا شکری،آرتین بنائیه،امیرعلی احمدی لیوانی،فاطمه احمدی، مهسا یحیوی،آرین عرب اله فیروزجاه
نفرات ممتاز بخش نقالی کودک: مهسان شعبانی،امیرحسین رزاقیان،نیایش آقاپور
نفرات قابل تقدیر بخش نقالی کودک: ترلان نادری،نیکی تبریزی،آیدا سلطانی
نفرات قابل تقدیر بخش نقالی نوجوان: امیرحسین کمالی،ضحا ابدالی،علی سینا نوری
نفرات قابل تقدیر بخش قصه گویی نوجوان: عرشیا ابوالقاسمی، ثنا امیری
نفرات قابل تقدیر بخش قصه گویی کودک: آوا حق دوست، ارغوان رزاقیان
نظر شما