به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری شبستان، رویداد «مجسمه و طبیعت» از 28 مهر در جزیره کیش آغاز بکار کرده و تا 16 آبان میزبان هنرمندان بود، «محمدرضا ذبیح اله زاده» هنرمند مجسمه ساز بابلی و استاد دانشگاه هنرهای زیبا با اثر« گردونه مهر» در این سمپوزیوم حضور دارد، درباره اثر گردونه مهر و چگونگی ساخت آن با این هنرمند به گفتگو نشسته ایم که در زیر می آید:
شما اغلب با آثار گردونه مهر در سمپوزیوم ها شرکت می کنید درباره این گردونه توضیح دهید؟
«گردونه مهر» یا خورشید عنوان کار من است، بیشتر کارهایی که در ایران به خصوص در سمپوزیم ها انجام می دهم «گردونه مهر» است که در جاهای مختلف متفاوت است و بر اساس ماکتی که می دهم آن را اجرا می کنیم. گردونه مهر راجع به نور و خورشید است، یکی از ویژگی های خورشید نور دادن به زمین است که باعث تولد، زایش و حیات می شود، یکی از ویژگی های خورشید این است که نورش در جاهایی مختلف زمین متغیر است، این متغیر بودن اکوسیستم های متفاوتی را به وجود می آورد.
شما بیش از سه دهه سابقه مجسمه سازی دارید و متریال مورد استفاده شما در سمپوزیم ها اغلب فلز و سنگ است، کار کردن با فلز چگونه است؟
بشر در دوران مدرنیته ریزترین و بزرگترین اثر را با فلز ساخته است ریزترین اثری که بشر با فلز ساخته چرخ دنده ها است که با یک لطافتی کار می کند و بزرگترین هم در سازه های فلزی است، ساختمان ها بدون فلز ساخته نمی شود، نمونه اش برج ایفل در فرانسه است که الهام بخش معماران شده است، در مجسمه سازی هم همین اتفاق افتاده است، با فلز هر چه ممکن و غیر ممکن است را می شود ساخت، این ماشین با فلز ساخته شده است اگر فلز را حذف کنیم ماشین ساخته نمی شود، در نتیجه فلز متریال ویژه ای است و با متریال های دیگر فرق دارد و می شود زیباترین آثار را با آن هم خلق کرد.
مفهوم پنهان در گردونه مهر که بیان می کنید چه مفهومی است؟
گردونه مهر بر اساس انفجار است، این یک پدیده در خورشید اتفاق می افتد، خورشید هر لحظه میلیون ها انفجار در خود دارد نور خورشید پلاسما است و اگر انفجار در خورشید رخ ندهد، این نور ایجاد نمی شود، در نتیجه این خشونت را در خود دارد نه آن خشونتی که ما در ذهن داریم، انفجار در خودش خشونت آمیز است، در گردونه مهر این خشونت مستتر است. ظاهر این اثر خشونت دارد اما در خودش یک لطافتی دارد. وجود خورشید برای ما ضرورت دارد و من بر اساس آن این اثر را می سازم مخاطب در ابتدا با این اثر ارتباط برقرار نمی کند ولی به مرور با ان دوست می شود.
برای محافظت از گردونه مهر در مقابل رطوبت چه اقدامی انجام می دهید؟
ایده من این است که خورشید عالم تاب در هر لحظه میلیاردها تن انرژی را در خود مصرف می کند در نتیجه در خودش دگرگونی ایجاد می شود کم کم دارد از بین می رود اول تولدی، بعد رشد و الان خورشید در میانسالی است، این اثر هم همین روند را طی می کند، این اثر شروع و پایانی دارد، زنگ زدگی جزو کار اصلی من است، باید زنگ بزند و آرام آرام از بین برود و بیفتد در هوای شرجی این اثر به دلیل اینکه بعد باد می آید و خشک می شود، کمتر از بین می رود، زنگ زدگی از این اثر برخلاف آثار باکسی بیشتر محافظت می کند.
ابعاد گردونه مهرچقدر است و آیا بر روی پایه قرار می گیرد؟
ابعاد کار 2 متر در 2 متر است ، استراکچر کار پایه اش هم است، یعنی اثر به صورت چرخان طراحی شده و هر سمتی گذاشته شود پایه کار است.
نظر شما