استقرار زیست معنوی درگرو رجوع به نهج‌البلاغه است/ عهدنامه مالک اشتر منشور جامع یک حکومت عادلانه است

آیت‌الله اعرافی بابیان اینکه عهدنامه مالک اشتر منشور جامع یک حکومت عادلانه و حیات‌بخش است، گفت: حکومت الهی و شایسته دینی حکومتی است که به همه ساحت‌های زندگی جامعه توجه می‌کند.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از ساری، آیت‌الله «علیرضا اعرافی»، امروز(18آبان) در دومین همایش بین‌المللی غدیر و حکمرانی شایسته که به‌صورت ویدئو کنفرانس در دانشگاه مازندران برگزار شد، به‌جای خالی نهج‌البلاغه در سبد مطالعات عمومی کشور، مطالعات تخصصی دانشگاهی، علمی و حوزوی اشاره کرد و گفت: برای یک زیست معنوی، الهی، اخلاقی و پیاده‌سازی یک سبک زندگی متعالی باید به نهج‌البلاغه رجوع کرد.

 

مدیر حوزه علمیه‌های کشور از نهج‌البلاغه به‌عنوان یک کتاب انسان‌ساز، حیات‌بخش و رهایی‌بخش یادکرد و افزود: همه این تلاش‌های ما در تقویت جایگاه نهج‌البلاغه در جامعه اندک است و باید بر این تلاش‌ها افزود.

وی با اشاره به این‌که در میان‌نامه‌های مکتوب امام علی(ع) حدود سی مورد به‌صورت برجسته به فلسفه حکومت، سیاست، اخلاق حاکمیت و سیاست و حکمرانی الهی و معنوی و اسلامی و  مردمی اشاره دارد، بیان کرد: در همه این نامه‌ها اصول و قواعد مهمی انعکاس پیداکرده است اما جامع‌ترین و مفصل‌ترین منشور یک حکمرانی شایسته و حاکمیت متعالی در عهد مالک اشتر است.

 

آیت‌الله اعرافی بابیان این‌که عهد مالک اشتر از نامه‌های مشهور و تاریخی امام علی(ع) است، گفت: در عهدنامه مالک اشتر و دیگر مراجع، نهج‌البلاغه و سخنان امام علی(ع) به فلسفه سیاسی و حکومت، فقه سیاسی و فقه حاکمیت و اخلاق حکومت توجه جدی شده است.

 

وی ادامه داد: چون این سه ضلع در نظریه اسلام وجود دارد در هر موضوعی که اسلام ورود پیدا کند زیرساخت آن نظریه  کلان اسلام فلسفه ناظر به آن موضوع است و سپس اخلاق ناظر به آن موضوع و آنگاه فقه و نظام حقوقی اسلام در آن موضوع وجود دارد.

 

آیت‌الله اعرافی اظهار کرد: در نهج‌البلاغه به‌طور کامل سه ضلع این نظریه سیاسی و حکومت اسلامی ترسیم‌شده و به شکل نسبتاً جامع‌تری این مسئله را در عهدنامه مالک اشتر که منشور جامع یک حکومت عادلانه و حیات‌بخش است و از شهرت بالایی نیز در طول قرن‌ها برخوردار بوده و در روزگار ما نیز موردتوجه اندیشمندان و مجامع بین‌المللی است این نظریه انعکاس پیداکرده است.

 

وی بابیان این‌که رویکردهایی مهمی که در نهج‌البلاغه و عهد مالک اشتر و نگاه او به حکومت مطرح است چند اصل و قواعده بنیادی است که در عهد ممالک اشتر انعکاس پیداکرده است، ادامه داد: نخستین رویکرد در این بخش نگاه امانت پنداری حاکم در نظام عادلانه اسلامی به مسئولیت است.

 

آیت‌الله اعرافی با اشاره به این‌که حاکم و مسئول که حوزه کار، مأموریت و مسئولیت را امانت بداند، ادامه داد: این امانت سه ضلع دارد که باید هر سه را موردتوجه قرارداد که نخست مأموریت و حاکمیت خود را امانت الهی بداند، مدیریت حاکمیت خود را امانت مردم بداند و سوم حکومت و حاکمیت امانت حاکمانی باشد که او را به آن کار گماشته‌اند.

 

مدیر حوزه‌های علمیه کشور با اشاره به اینکه رویکردی که امام علی(ع) توجه دارند رویکرد تاریخی و عبرت گیری از گذشته‌های حکومت‌ها، حاکمیت‌ها و مدیریت‌ها است، ادامه داد: درس‌آموزی از گذشته یک قاعده عمومی است اما در کاره‌ای بزرگ و حاکمیت مدیریت بسیار اهمیت بیشتری دارد.

آیت‌الله اعرافی در ادامه سخنان خود به رویکرد دیگر موردتوجه امام علی(ع) اشاره کرد و بابیان این‌که حکومت الهی و شایسته دینی حکومتی است که به همه ساحت‌های زندگی جامعه توجه می‌کند، گفت: نگاه حکومت شایسته یک نگاه جامع است.

 

وی، نگاه فراگیر به همه حوزه‌ها را رویکرد دیگر امام علی(ع) اشاره کرد و افزود: عدالت و احسان نیز اصل دیگر موردتوجه نخستین امام شیعیان است که حاکم باید عادل باشد و احسان داشته باشد.

 

آیت‌الله اعرافی بابیان اینکه حاکم نمی‌تواند غرق در دیگران شود و خود را فراموش کند چراکه مدیر، مسئول و حاکم  بیش از دیگران در معرض آسیب و مخاطرات است، افزود: حاکم باید یک سپر امنی را برای خودش ازنظر روحی، خانه و پیرامون خود به جود بیاورد.

کد خبر 991191

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha