خبرگزاری شبستان – اردبیل:
ویژه برنامه های هفته کتاب با شعار «دانایی، مانایی» از 24 تا 30 آبان ماه در استان اردبیل توسط نهادهای فرهنگی مرتبط با این موضوع فعالیت های خود آغاز و برنامه های متنوعی برگزار خواهند کرد.
ترویج فرهنگ کتاب و کتابخوانی یکی از دغدغه های مقام معظم رهبری هست که نیازمند همت دستگاه های متولی فرهنگی در زمینه ترویج کتاب و کتابخوانی است.
در این خصوص گفتگوی اختصاصی «پروانه رضاقلیزاده» مدیر کل کتابخانه های عمومی استان اردبیل با خبرنگار خبرگزاری شبستان در اردبیل در زمینه ترویج فرهنگ کتاب و کتابخوانی در ذیل خواهیم داشت:
- با سلام به عنوان اولین سئوال مهم و اساسی در زمینه جلوگیری از شیوع بیماری کرونا و ادامه فرآیند امانت کتاب چه تدابیری اندیشیده شده است؟
ضمن تشکر از خبرگزاری شبستان برای فراهم شدن زمینه ارائه عملکرد این نهاد فرهنگی سپاسگزارم. در جواب سئوالات باید بگویم که متاسفانه بیماری کرونا بسیاری از خدمات این نهاد فرهنگی را تحت شعاع قرار داده اما این بیماری فرصت بسیار ارزشمندی را نیز برای کتابخانه های عمومی استان فراهم کرد تا ارائه خدمات خود را به روزرسانی کند.
تاکنون تلاش کرده ایم تا با رعایت دستورالعمل های بهداشتی و فاصله گذاری و حتی تعطیلی مراکز کتابخانه ای کمک بزرگی برای جلوگیری از شیوع بیماری کرونا را فراهم کنیم اما هیچ یک از خدمات کتابخوانی خود را تعطیل نکرده ایم و بسیاری از این خدمات را از طریق فضای مجازی پیگیری می کنیم.
قرنطینه کتاب های امانت داده شده از دیگر فرآیندهای انضباطی برای جلوگیری از شیوع بیماری کرونا است و پس از ضدعفونی به صورت ویژه به مدت یک هفته کتاب های بازگشت خورده قرنطینه می شوند.
- در خصوص عملکرد کتابخانه های عمومی استان در جاری نیز مواردی را بیان کنید؟
همانگونه که پیشتر نیز اشاره کردم هیچ یک از فعالیت های کتابخانه های عمومی استان تعطیل نیست اما برای جلوگیری از شیوع بیماری کرونا همه فعالیت ها از طریق فضای مجازی پیگیری می شود برگزاری مسابقه های قصه گویی، نشست های کتابخوان مجازی، مسابقه های کتابخوانی، کارگاه های آموزشی کتابداری و کتابخوانی و سایر برنامه ها از جمله آنها است.
برگزاری جشنواره کتابخوانی رضوی از دیگر برنامه های فرهنگی است که در سال جاری برگزار شد و با استقبال خوب نسبت به سال قبل نیز روبرو شد و بیش از 29 هزار نفر در این جشنواره مجازی مشارکت کردند که در نوع خود بی نظیر بود و از همدلی و همکاری مردم استان در این برنامه فرهنگی سپاسگزارم، البته برگزیدگان این جشنواره همزمان با هفته کتاب تجلیل خواهند شد.
از صدا و سیمای مرکز اردبیل نیز در خصوص فراهم کردن شرایط مساعد برای پخش برنامه های کتابخوانی نیز سپاسگزارم که در این امر مهم کتابخانه های عمومی استان را یاری کردند.
راه اندازی محفال ادبی از دیگر اقدام های است که صورت گرفته و هم اکنون محفل ادبی «شمس عطار» به دبیر استاد میرزا رسول زاده» برای استفاده از ظرفیت فرهیختگان ادبی استان راه اندازی شده که عمده فعالیت این محافل معرفی کتاب توسط نخبگان ادبی جامعه برای ترویج فرهنگ مطالعه است و البته این محافل ادبی در شهرستان نمین و نیر نیز راه اندازی و تلاش خواهیم کرد این محافل در تمامی شهرستان ها برپا شود تا با گرد آمدن نخبگان ادبی شاهد تحول فرهنگی در این زمینه باشیم.
- از برنامه های هفته کتاب بفرمائید؟
ویژه برنامه های هفته کتاب امسال با شعار «دانایی، مانایی» از 24 تا 30 آبان ماه در کتابخانه های عمومی برگزار خواهد شد و از مهمترین برنامه های آن افتتاح کتابخانه سردار شهید «قاسم سلیمانی» با حضور مسئولان ارشد استان و وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی خواهد بود که از نظر مساحت و تعداد کتب بعد از کتابخانه مرکزی دومین مجموعه بزرگ کتابخوانی در استان است.
برپایی مسابقه های نقاشی و کتابخوانی در فضای مجازی برای اعضا کتابخانه ها، تجلیل از کتابداران و برگزیدگان جشنواره کتابخوانی رضوی، نشست های تخصصی و عمومی کتابخوانی در فضای مجازی و کارگاه های آموزشی و تجدید میثاق با شهدا از شاخص ترین برنامه های فرهنگی به مناسبت این هفته خواهد بود.
- از پروژه های عمرانی در دست اجرا نیز گزارش بفرمائید؟
هم اکنون پروژه عمرانی ساخت کتابخوانی عمومی شهر گرمی در دست ساخت هست که این کتابخانه با مشارکت بنیاد علوی آغاز شده و این مسئولان این بنیاد قول مساعدی برای تحویل 10 ماهه آن داده اند که امیدواریم ابتدای سال آینده شاهد بهره برداری از آن باشیم، این پروژه با زیر بنای 220 متر مربع در شهر گرمی در حال ساخت است و پس از تحویل در زمینه تجهیز وسایل کتابخانه ای و کتاب اقدام خواهد شد.
کتابخانه عمومی روستای انجیرلو است که به نام دکتر سولماز فهمی از نخبگان و نویسندگان به نام این روستا بودند که در جوانی فوت کرده اند نامگذاری شده از دیگر پروژه های آماده است که در ایام الله دهه فجر امسال به بهره برداری خواهد رسید.
2 پروژه عمرانی دیگر در روستای دولت آباد و شهر قصابه نیز در دست تکمیل هستند که پس از تحویل اقدام به تجهیز وسایل کتابخانه ای و کتب مورد نیاز آن اقدام خواهد شد و امیدواریم در ابتدای سال آینده شاهد افتتاح این مراکز باشیم.
یکی از پروژه که هنوز به صورت نیمه کار مانده و نیازمند اعتبارات عمرانی استان هست پروژه کتابخانه عمومی مرکزی شهر پارس آباد است که امیدواریم با همکاری مسئولان استانی فعالیت عمرانی این پروژه نیز آغاز شود.
- همکاری نهاد کتابخانه های عمومی در راستای اجرای طرح «شنبه های کتاب» کانون های مساجد چگونه است؟
«شنبه های کتاب» یکی از طرح های موفق کانون های مساجد است که در استان عملیاتی شده و این نهاد نیز آماده همکاری در زمینه تامین کتاب و محتوایی برای معرفی کتب است تا زمینه ترویج فرهنگ مطالعه از طریق مساجد صورت گیرد زیرا مساجد به ویژه ائمه جماعت پتانسیل مناسبی برای معرفی کتاب دارند و نوجوانان و جوانان از این برنامه های فرهنگی در مساجد استقبال می کنند.
البته تاکنون تفاهم نامه ای نیز در راستای ترویج فرهنگ کتاب و کتابخوانی با کانون های مساجد منعقد شده و تاکنون برنامه های مشترک بسیار خوبی نیز اجرا شده است.
نظر شما