از مشوق های قرآنی برای ترویج کتاب خوانی استفاده کنیم/ کتاب های دیجیتالی مطالعه را افزایش می دهد

حجت الاسلام والمسلمین موسوی اصفهانی با تاکید بر استفاده از مشوق های قرآنی برای ترویج کتاب خوانی، گفت: عرضه کتاب های دیجیتالی در کتابخانه های مساجد می تواند سرانه مطالعه را افزایش دهد.

به گزارش خبرنگار گروه قرآن و معارف خبرگزاری شبستان، سال ۱۳۷۲خورشیدی ۲۴ آبان همزمان با سالروز درگذشت مرحوم علامه طباطبایی به عنوان روز کتاب و کتاب‌خوانی تعیین شد. این روز، یکی از روزهای هفته کتاب نیز هست. نخستین هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران در روزهای چهارم تا دهم دی ماه سال ۱۳۷۲ با پیام رهبر فرزانه انقلاب اسلامی برگزار شد. نزدیک به سه دهه است که هفته کتاب و کتابخوانی در کشور برگزار می شود و همه ساله برنامه های مختلفی در راستای ترویج فرهنگ مطالعه در مدارس، مساجد، دانشگاه‌ها و استان‌های کشور برگزار می شود و نمایشگاه های کتاب برگزار می شود و تازه های نشر رونمایی می شوند. اما امسال شیوع کووید ۱۹ بر روی برنامه های فرهنگی از جمله برنامه های هفته کتاب نیز تاثیر گذاشته است. 

 

همایش ها و مراسم گرامیداشت هفته کتاب، رونمایی از تازه های نشر، تجلیل از فعالان عرصه کتاب و کتابخوانی، برپایی نمایشگاه های کتاب امسال تحت تاثیر شیوع کووید ۱۹ رنگ و بوی متفاوتی به خود گرفته است و برنامه ها به صورت مجازی و در شبکه های اجتماعی برگزار می شود. فناوری نوین و تکنولوژی به کمک آمده است تا ضمن رعایت پروتکل های بهداشتی و حفظ سلامت، در راستای ترویج فرهنگ کتاب و کتابخوانی برنامه های گسترده ای در فضای مجازی برگزار شود. فعالان فرهنگی، مذهبی و حوزوی نیز در برگزاری برنامه های تبلیغی و ترویجی کتابخوانی نقش فعال و موثری داشته اند.

 

با توجه به اهمیت تبلیغ و ترویج فرهنگ مطالعه خبرنگار گروه قرآن و معارف خبرگزاری شبستان، گفت و گویی با حجت الاسلام والمسلمین «سیدمحمدحسین موسوی اصفهانی» مسئول جامعه مبلغین تهران انجام داده است که در ادامه می خوانید:

 

خواندن و نوشتن در قرآن از چه جایگاهی برخوردار است؟

بخش زیادی از قرآن کریم در قالب تشویق ارایه شده است. خداوند در قرآن کریم مشوق های زیادی در راستای هدایت بشر آورده است و انجام اعمال خوب را زمینه ای برای رسیدن به سعادت و عاقبت به خیری دانسته است. باید با الگوگیری از قرآن مشوق ها و شاخص هایی برای ترغیب جوانان به کتاب و کتابخوانی ارایه کنیم.

 خواندن و نوشتن در اسلام جایگاه ارزشمند و مهمی دارد به طوری که خداوند قرآن را معجزه پیامبر قرار داده است و در کتاب قرآن بارها از قلم یاد می کند؛ به عنوان مثال آیه الذی علم بالقلم یا در آیه ن والقلم و ما یسطرون خداوند به قلم سوگند یاد می کند. همچنین در آیه 31 سوره بقره «وَعَلَّمَ آدَمَ الْأَسْمَاءَ كُلَّهَا ثُمَّ عَرَضَهُمْ عَلَى الْمَلَائِكَةِ فَقَالَ أَنْبِئُونِي بِأَسْمَاءِ هَٰؤُلَاءِ إِنْ كُنْتُمْ صَادِقِينَ» و خدا همه اسماء را به آدم یاد داد، آن گاه حقایق آن اسماء را در نظر فرشتگان پدید آورد و فرمود: اسماء اینان را بیان کنید اگر شما در دعوی خود صادقید.

 عظمت و جایگاه نوشتن به قدری دارای اهمیت است که سوره ای به نام قلم در قرآن کریم داریم که خداوند به آن سوگند می خورد. همچنین ائمه اطهار (ع) به موضوع خواندن و نوشتن بسیار تاکید داشته اند به طوری که حضرت علی (ع) نمودار عزت و یا ذلت فرد را نوشته های وی می داند و می فرماید نوشته های شخص تابلوی نمایان عقل، خرد و نشانگر فضل و دانش او است.

 

چه راهکارهایی برای ترویج فرهنگ مطالعه در جامعه به ویژه در بین جوانان پیشنهاد می کنید؟

مبلغان فرهنگی و مذهبی به ویژه روحانیون نقش مهمی در ترویج و توسعه فرهنگ مطالعه در کشور ایفا می کند. مبلغان می توانند با بهره گیری از مفاهیم قرآنی فرهنگ مطالعه را در بین نوجوانان و جوانان ترویج کنند و تاثیر مطالعه بر ارزش های اخلاقی و ارتقای سطح دانش و آگاهی جامعه را تبیین کند. مبلغان دینی باید مروج کتاب و کتابخوانی در سطح تهران و بین گروه های مختلف مردم باشند و فرهنگ کتابخوانی را ترویج کنند.

 

مساجد چگونه می توانند در ترویج فرهنگ مطالعه و کتاب خوانی نقش آفرینی کنند؟

کتابخانه های مستقر در مساجد نقش مهمی در ترویج فرهنگ مطالعه و کتابخوانی در بین نوجوانان و جوانان دارند به ویژه اگر کتاب های به روز با موضوعات متنوع و جذاب در کتابخانه های مساجد ارایه شود، می تواند تاثیر زیادی در تشویق نوجوانان و جوانان به مطالعه داشته باشند.

 کتابخانه های مساجد در کنار ارایه کتاب های متنوع با عنوان و محتوای جذاب می توان برنامه های فرهنگی، تشویقی و طرح های ترغیبی برای تشویق جوانان به مطالعه ارایه کرد. موضوع کتاب، نام کتاب و نویسنده اثر نقش مهمی در گرایش جوانان به مطالعه دارد و اگر محتوای کتاب ها به زبان روز باشد، می تواند جوانان را به سمت کتاب و کتابخوانی جذب کند.

 

مساجد چگونه می توان با بهره گیری از تلکنولوژی و فناوری روز، نسل جوان را به مطالعه و کتاب خواندن تشویق کرد؟

مساجد می توانند با ایجاد کتابخانه های مجازی، کتاب های الکترونیکی به مخاطبان ارائه کنند. با این اقدام در کنار کتاب های مکتوب و چاپی، کتاب های الکترونیکی نیز در کتابخانه ارائه می شود. با این اقدام، دسترسی به کتاب برای نوجوانان و جوانان آسان خواهد بود که این اقدام می تواند عامل ترغیبی و تشویقی برای گرایش نوجوانان و جوانان به مطالعه باشد. همچنین عرضه کتاب های متناسب با سن کودکان، نوجوانان و جوانان که با زبان روز نوشته شده باشد و محتوای متنوع و جذابی برای مخاطبان جوان داشته باشد.

 

حوزه های علمیه چگونه می توان با بهره گیری از تلکنولوژی و فناوری روز، نسل جوان را به مطالعه و کتاب خواندن تشویق کرد؟

با توجه به شیوع ویروس کرونا و الزام به رعایت پروتکل های بهداشتی، اقدامات حضوری و برنامه های چهره به چهره نمی توان برای تشویق به مطالعه انجام داد. بنابراین با شیوه های جدید و بهره گیری از دانش روز و فضای مجازی می توان برنامه های متنوع و جذابی برای مخاطبان جوان در عرصه کتاب و کتابخوانی ارائه کرد. معرفی کتاب های جدید در حوزه مذهبی،‌ فرهنگی، اعتقادی که متناسب با زبان جوانان نگاشته شده است. معرفی کتاب های دیجیتالی، ارائه کتاب های دیجیتالی در شبکه های اجتماعی و فضای مجازی، عرضه کتاب های صوتی در بخش های اعتقادی، مذهبی و فرهنگی می تواند زمینه جذب جوانان به مطالعه را فراهم کند.
 
 

 

 

کد خبر 993430

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha