انعقاد تفاهم نامه هاب شیراز برای تحقق رویای دیجیتال

تفاهم‌نامه‌ هاب شیراز (به‌عنوان شتاب‌دهنده‌ مشترک همراه اول و دانشگاه شیراز) و شرکت کسب ‌و کارهای نوپای حرکت اول به ‌منظور سرمایه‌گذاری بر تعدادی از استارت‌آپ‌هایی که قادر باشند در تحقق رویای دیجیتال همراه اول منعقد شد.

به گزارش خبرگزاری شبستان از شیراز، امروزه در تمام دنیا، بحث نوآوری و جمع‌آوری ایده‌های خلاقانه برای کسب ‌و کارهای نو مطرح و مورد توجه است.

ترویج مفهوم استارت‌آپ، چندان قدیمی نیست و شاید تنها یک یا 2 دهه از استفاده از این لفظ در ایران و دیگر نقاط جهان می‌گذرد اما به‌ دلیل جذابیت یا شاید رقابت‌، شاهد استفاده‌ی پرتکرار از این عنوان برای مشاغل مختلف هستیم.

استارت‌آپ اصطلاحا به پروژه‌هایی گفته می‌شود که در جریان آن، یک ایده‌ خام با تلاش و کوشش یک گروه به تولید یک محصول می‌انجامد و زمینه برای فروش آن محصول فراهم می‌شود.

با رشد روزافزون شکل‌گیری استارت‌آپ‌ها در کشورمان، کلمه‌ شتاب‌دهنده نیز زیاد به گوش می‌خورد. شتاب‌دهنده، مرکزی است که امکان رشد سریع و صحیح شرکت‌های استارت‌آپی را مهیا می‌ کند. شتاب‌دهنده‌ استارت‌آپ، شرکتی است که از ابتدای کار، استارت‌آپ‌ها را زیرپوشش خود درمی‌آورد.

شتاب‌دهنده‌ها به گردانندگان پروژه، آموزش‌های لازم را برای کسب موفقیت بهتر خواهند داد و با سرمایه‌گذاری اولیه روی یک شرکت نوپا از آنها حمایت کرده و درصدی از مالکیت آن را در اختیار می‌گیرند.

یکی از بهترین محل‌ها برای تشکیل یک شتاب‌دهنده، دانشگاه‌ها هستند چرا که ایده‌ها و خلاقیت‌ها و همین‌طور آموزش‌های صحیح از مسیر دانشگاه بهتر محقق می‌شود.

در اوایل آبان‌، خبر تفاهم‌نامه‌ هاب شیراز (به‌عنوان شتاب‌دهنده‌ مشترک همراه اول و دانشگاه شیراز) و شرکت کسب ‌و کارهای نوپای حرکت اول منتشر شد. این قرارداد به ‌منظور سرمایه‌گذاری بر تعدادی از استارت‌آپ‌هایی که قادر باشند در تحقق رویای دیجیتال همراه اول مشارکت داشته باشند، منعقد شد.

سپس فراخوانی منتشر شد تا تیم‌های متقاضی به آدرس وب‌سایت هاب شیراز مراجعه کرده و ثبت‌نام کنند. طبق این فراخوان، شتاب‌دهنده‌ هاب شیراز با هدف حمایت از کسب ‌و کارهای نوپا با ایده‌های نوآورانه در حوزه‌های «سلامت دیجیتال»، «تجارت الکترونیکی»، «آموزش الکترونیکی و تولید محتوا»، «بازی و رسانه‌ی دیجیتال» و « شهر هوشمند» آماده‌ ارائه خدمات به اکوسیستم کارآفرینی کشور است.

از همین‌رو به ‌منظور آشنایی هر چه بیشتر علاقمندان به این حوزه، با دکتر «صفوی»، نماینده‌ دانشگاه شیراز در هاب شیراز و نایب‌ رئیس هیئت‌ مدیره‌ این مجموعه و مهندس «نیک‌محمدی»، مدیرعامل شتاب‌دهنده‌ هاب شیراز و مدیران سابق نوآوری شرکت همراه اول گفتگویی داشتیم:

 

گفت‌وگو با مهندس نیک‌محمدی مدیرعامل شتاب‌دهنده‌ هاب شیراز:

لطفا بفرمایید که هدف از شکل‌گیری این شتاب‌دهنده، از سوی همراه اول چه بود؟

همراه اول به این فراست و هوشمندی افتاد که در مقابله با موج تحول دیجیتال، ظروفی را فراهم کند که به کمک آنها در مواجهه با فضاهای دیجیتالی موفق تر باشد.

اقتصاد دیجیتال، صرفا یک واژه نیست و نیاز به ایجاد یک زیرساخت‌هایی دارد. بهترین پیشران‌های حوزه‌ اقتصاد دیجیتال، جوان‌های نخبه و تیم‌های استارت‌آپی و محیط‌ های خلاقانه و نوآورانه است.

طبیعتا همراه اول این فرصت را شناسایی کرده و آمده تا با دانشگاه که منبع خیل عظیمی از دانشجویان نخبه‌ و با انرژی و خلاق که همگی مخزن ایده‌های نو هستند، همکاری مفیدی در حوزه‌ تحول دیجیتال داشته باشد. بدین‌منظور، شتاب‌دهنده‌ای را به نام «هاب» در شیراز شکل داده است. این شتاب‌دهنده قرار است در حوزه‌های تخصصی شروع به شناسایی، رشد و توسعه‌ی استارت‌آپ‌ها کند.

 

شرکت مشترک همراه اول و دانشگاه شیراز چه برنامه‌هایی را پیشبینی کرده است؟

ما در همراه اول یک اکوسیستم نوآوری شکل ‌داده‌ایم که متشکل از هاب‌ها به‌عنوان شتاب‌دهنده‌ و حرکت اول به‌عنوان سرمایه‌گذارِ خطرپذیر(VC)  در کنار هم است و در واقع در مراحل بعدی، فرصت سرمایه‌گذاری روی استارت‌آپ‌هایی که با موفقیت از هاب خارج  شوند، با احتمال بالاتر و مبالغ بالاتری  وجود خواهد داشت.

ما فعلا در پنج حوزه فراخوان دادیم که شامل «سلامت دیجیتال»، «تجارت الکترونیکی»، «آموزش الکترونیکی و تولید محتوا»، «بازی و رسانه‌ی دیجیتال» و «شهر هوشمند» است و ان شا الله تا آخر آبان‌تیم‌ها فرصت دارند که ثبت‌نام کنند.

همراه اول به‌ کمک دانشگاه شیراز، حمایت‌های خوبی تدارک دیده است، هم از نظر فضا و مکان و امکانات و هم دیگر مواردی که یک تیم نیاز دارد تا شروع به کار کند و ایده‌اش را توسعه دهد. همه‌ امکانات عملا مهیاست. غیراز این، دغدغه‌های بسیاری از شرکت‌ها در زمینه‌ی مالی است که خوشبختانه با کمک حرکت اول که سرمایه‌گذار این کار است. مبالغ خوبی را بسته به ایده‌ تیم‌ها، از مبالغ پایین‌ تا حدود ۴۰۰ میلیون تومان می‌توانیم در یک تیم برای اولین ‌بار در این منطقه سرمایه‌گذاری کنیم. البته منوط به اینکه واجد شرایط باشند و از فیلترهای انتخاب ما رد شوند. ولی این فرصت برای تیم‌ها وجود دارد که بعد از اینکه خودشان را در معرض ارزیابی قرار دادند. انشا‌ الله این سرمایه‌ها را جذب کنند. رقم در نظر گرفته شده در این کار در قیاس با سایر شتاب‌دهنده‌ها، تقریبا 10 ‌برابر بزرگ‌تر است.

 

لطفا مؤلفه‌های ارزیابی برای گزینش تیم‌های استارت‌آپی را نام ببرید.

برای داوری طرح‌ها معیارهای خاصی درنظر گرفته شده است ازجمله اینکه در وهله‌ اول باید به معنای واقعی یک تیم باشند، بدین‌صورت که اساسا قابلیت‌های یک تیم مثل تخصص‌های مکمل داشته باشند. نکته‌ دیگر این است که ما روی ایده‌های خام یا تکراری سرمایه‌گذاری نمی‌کنیم و باید دید تیم‌ها چگونه کسب ‌و کارشان را ارزیابی می‌کنند. همچنین لازم است ایده‌ها مرتبط با حوزه‌های فراخوان‌ باشد. مولفه‌ ارزیابی دیگر هم این است که طرح‌ها چقدر قابلیت بزرگ‌شدن دارند یا اصطلاحا چقدر مقیاس‌پذیر هستند. موارد دیگری هم مثل استفاده از تکنولوژی و... هست که در معیارهای داوری در نظر گرفته می‌شود. طبیعتا داورهایی که در هر حوزه متخصص هستند به‌ صورت تخصصی طرح‌ها را بررسی و ارزیابی خواهند کرد.

 

مراحل شرکت در فراخوان شتاب‌دهنده‌ هاب به چه صورت است؟

پس از داوری و پذیرش طرح‌ها، تیم‌های استارت‌آپی وارد دوره‌ شتاب‌دهی ما می‌شوند ما دوره‌ شتاب‌دهی خوبی را برنامه‌ریزی کردیم و امیدواریم که بعد از پذیرش در این دوره،‌ عملا باعث رشد و توسعه‌ کسب‌و‌کارتیم‌ها شویم.

ما در پنج گام تیم‌ها را انتخاب می‌کنیم: در مرحله‌ نخست، تیم‌ها در سایت ما ثبت‌نام می‌کنند. در مرحله‌ دوم تیم داوری هاب، طرح‌ها را بررسی می‌کنند و در مرحله‌ سوم تیم‌ها مدارک و مستندات تکمیلی مورد نیاز را باید ارسال کنند و در صورت لزوم در جلسات کارشناسی حضور یافته و پاسخگوی پرسش کارشناسان باشند. در مرحله‌ چهارم نیز که در آذر برگزار خواهد شد، تیم‌ها برای دفاع از طرح‌هایشان دعوت می‌‌شوند و دنهایت در گام پنجم نتایج پذیرش در هاب شیراز اعلام شده و دوره‌ شتاب‌دهی آغاز می‌شود.

 

لطفا در خصوص برنامه‌های بعد از پذیرش در دوره‌‌های شتاب‌دهی توضیح دهید.

ما الان در حال طراحی و استفاده هم از مشاورین داخلی و هم مشاورین خارجی هستیم و در واقع این دوره‌ شتاب‌دهی به ‌نوعی بومی‌سازی شده و در حال نهایی‌سازی آن هستیم که خبر تکمیلی آن متعاقبا اعلام خواهد شد.

این دوره‌ شتاب‌دهی، مدل جدیدی است که ماحصل تجارب بین‌المللی از جمله اروپا و تجارب داخلی است که در واقع در این مدل، شکست‌های داخلی بررسی و لحاظ شده است. مثل اینکه چرا بعضی از شتاب‌دهنده‌ها در ایران موفق نبودند ضمن اینکه ما قرار است بیشتر در سه حوزه‌ اساسی: حوزه‌ سلامت الکترونیکی، تجارت الکترونیکی و آموزش الکترونیکی تمرکز کنیم. این حوزه‌ها با توجه به ظرفیت‌های استان درنظر گرفته شده است. استان فارس یکی از قطب‌های حوزه‌ سلامت است و همچنین دانشگاه شیراز، جزء پیشگامان و موسسان در حوزه‌‌ تجارت الکترونیکی و آموزش الکترونیکی در ایران بوده است. بنابر این این ظرفیت‌ها وجود دارد و این فرصت را ایجاد می‌کند که استارت‌آپ‌های خوبی را در این زمینه رشد و پرورش بدهد.

در دوره‌ شتاب‌دهی که به‌ مدت 6 ماه پیش‌بینی کردیم، ضمن اینکه به ‌صورت هفتگی و روزانه به تیم‌ها خدمات می‌دهیم در حال برنامه‌ ریزی برای این موضوع هستیم که با توجه به شرایط ویژه‌ کشور در زمان شیوع بیماری کرونا، امکان دسترسی تیم‌ها به خدمات را به‌صورت مجازی نیز مهیا کنیم.

در دوره‌ ۶ماهه، دوره‌های آموزشی و منتوریینگ خوبی طراحی کرده‌ایم که در قیاس با دوره‌های معمول دیگر که در کشور برگزار می‌شود از سطح بالاتری برخوردار است به‌ این دلیل که یک شبکه‌ سراسری و بین‌المللی با استفاده از تجارب استادان داخلی و خارجی ایجاد کرده‌ایم.

در طول این 6 ‌ماه، ضمن اینکه این سرویس‌ها را ارائه می‌دهیم،‌ مبالغ نقدی را نیز در تیمها سرمایه‌گذاری می‌کنیم و در قبال آن، میزانی از سهام آن استارت‌آپ را دریافت می‌کنیم. بعد از 6 ‌ماه این فرصت برای تیم‌ها میسر خواهد شد که به مرحله‌ بعدی یعنی معرفی به حرکت اول که سرمایه‌گذارِ خطرپذیر ما هست، معرفی می‌شوند و شانس سرمایه‌گذاری در مبالغ بالاتر به آ‌نها داده می‌شود.

نکته‌ مهم درباره‌ فراخوان این است که این فراخوان، صرفا مختص استان فارس نیست بلکه مربوط به قطب جنوب کشور است و الان این امکان وجود دارد که از استان‌های هرمزگان، خوزستان و بوشهر و دیگر شهرهای همجوار فارس نیز تیم‌ها ثبت‌نام کنند، در واقع اگر چه محل دفتر اصلی این شتاب‌دهنده، دانشگاه شیراز هست اما دامنه‌ فعالیتش از استان فارس هم بزرگ‌تر است و از طرف همراه اول، به ما ماموریت داده شده که حتی استان‌های همجوار فارس را هم حمایت کنیم.

کد خبر 994336

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha