گزارش خبرگزاری شبستان از همدان: با بالا رفتن دمای هوا و وجود حشرات در فضا، یکی از مواردی که به چشم میخورد، جمع شدن حشرات در دور زبالهها، بر اثر شیرابه راهی شده از آنها است، علاوه بر این، این فضا اضافه بر اینکه منظر زشتی را ایجاد میکند، باعث ایجاد بوی نامطبوع نیز میشود که هر شهروندی یا هر مسافری با دیدن این منظره آزرده خاطر میشود، مدیریت شهری همدان اقدامات بسیاری را در راستای پاک سازی محیط شهر، جمعآوری زبالهها و... انجام میدهد، اما یک سری مسائل نیازمند کمک و مشارکت شهروندان است، که از آن جمله میتوان به نحوه جمعآوری زباله اشاره داشت، از سویی دیگر هر ساله هزینههای بسیاری برای تعویض کف مخازن زباله صورت میگیرد، چرا که بر اثر شیرابهای که از زباله جاری شده، از بین میرود، اینجاست که نقش شهروندان مهم میشود.
نفوذ شیرابههای حاصل از زباله به بخشهای پایین دست، آب را آلوده کرده و به گیاهان آسیب میرسانند. بخش عظیمی از زبالهها در طبیعت نیز توسط خود مردم با حضور و تفریح در طبیعت رها میشود. با ظلمی که به طبیعت میکنیم، دشمنانه به همه چیز آسیب میرسانیم. حفظ محیط زیست وظیفه همگان است، در غیراین صورت، برای نسل آینده پاسخی نداریم. ما آشتی با خود، دیگران و محیط زیست را فراموشکرده ایم، حفظ طبیعت و محیط زیست موضوع مهمی است که همه بایستی به آن توجه کنند.
ما در کشوری زندگی میکنیم که فرهنگ گردشگری در آن شکل گرفته، بنابراین آشتی با طبیعت نیز بایستی مورد توجه قرار گیرد. حدود 60 تا 70 درصد زبالههاتر هستند و پس از جمع آوری و تلنبار شدن از آنها شیرابه بد بو تولید میشود.
عزیز یوسفی افزود: این مجموعه با وجود مشکلات پیش رو به خصوص در بعد مالی توانسته وظایف خود را به درستی انجام دهد که این مهم مقدور نبود جز با همت و خرد جمعی.
وی در ادامه با اشاره به سایت دفن زباله همدان آن را ظرفیتی بزرگ و استراتژیک برای شهر عنوان کرد و گفت: این سایت با مساحت 30 هزار مترمربع راه اندازی شده است.
وی اظهار کرد: این حوضچهها با حجم 45 ميليون ليتر شيرآبه با 140 هزار متر مکعب خاکبرداری و با استفاده از فنآوري نوين از نوع لايههاي جي سي ال و لاينر رسي غیرقابل نفوذ درحال ساخت است که اکنون عملیات اجرایی مراحل پایانی آن در دست اجراست.
وی با اشاره به رعایت اصول فنی، زیرساختی، بهداشتی در این محوطه از ایجاد تاسیسات بهروز در آن خبر داد و ابراز کرد: در حد بضاعت مجموعه، ساماندهی و اقدامات خوبی در سایت دفن زباله انجام شده است.
معاون امور زيربنايي و حمل ونقل شهري شهرداري همدان ادامه داد: با توجه به شیوع ویروس کرونا تدابیری برای زیرمجموعه خود و زبالهگردها انجام شده است حمل و دفن زبالهها با تمهیدات ویژه و حساسیت بیشتری انجام میشود ضمن اینکه کارگران این مجموعه ضمن دریافت اقلام بهداشتی به وسایل ایمنی تجهیز شدهاند.
وی خاطرنشان کرد: با وجودی که هزینه قابل توجهی برای این موضوع صرف شده است اما در صورت لزوم باز هم به منظور هزینه در این حوزه ابایی نداریم چراکه سلامت زیرمجموعه برای ما از هر چیزی ارزشمندتر است.
یوسفی ابراز داشت: مسائل اقتصادی گرچه موجب بروز برخی مشکلات شده اما در موضوع مدیریت مصرف و در حوزه دفع پسماندهای شهری، کاهش زبالهها را به دنبال داشته است.
وی با بیان اینکه دفع صحیح شیرآبه یکی از اصلیترین مراحل مدیریت صحیح سایتهای دفن پسماند است، گفت: این حوضچهها برای کنترل، هدایت، جمعآوری و مدیریت دفع صحیح شیرآبه تولیدی پسماندها و برای پیشگیری از آلودگی منابع خاکی و آبهای زیرزمینی حریم سایت دفن پسماندهای شهر همدان ساخته شدهاند.
وی با اشاره به اینکه شیرابههای تولیدی یک تهدید زیست محیطی به حساب میآیند، یاد آور شد: باتوجه به اینکه درصد بالایی از زبالههای شهری، شیرآبه هستند درحال حاضر حوضچههای جدید جهت کنترل شیرابه احداث و برنامهریزی برای افزایش دقت در دفن زبالههای عفونی و خانگی است.
یوسفی در رابطه با چگونگی دفع شیرابه پسماندهای شهری خاطرنشان کرد: شیرابهها معمولاً در محل دفن زباله ایجاد میشود و تا چندی پیش برای از بین بردن آن نیز با جمعآوری در یک سطح باید تبخیر میشد و این موضوع صدمات زیادی را به محیط زیست وارد میکرد.
وی با بیان اینکه ساخت این حوضچه در راستای نگهداری صحیح از محیط زیست است، عنوان کرد: نقشه ساخت این حوضچه بر اساس طرح مشاور بوده و مکانیزه است.
یوسفی ادامه داد: شیرابه یکی از منابع اصلی آلاینده در مراکز دفن پسماند است و نفوذ شیرابه در خاک علاوه بر آلوده ساختن آبهای زیر زمینی، اثرات نامطلوب زیادی بر محیط زیست بر جای میگذارد ضمن اینکه حین انتقال و جمع آوری پسماند ریزش شیرابه موجب انتقال بسیاری از بیماریهای پوستی، اگزما، بیماریهای تنفسی و باکتریایی شده و معضلات بهداشتی فراوانی را فراهم میآورد.
معاون امور زيربنايي و حمل ونقل شهري شهرداري همدان با بیان اینکه یکی از مشکلات، تولید شیرابه از زبالهها است، گفت: شیرابههای تولیدی باعث از بین رفتن کف مخازن زباله میشود و هر ساله باید هزینههای زیادی را برای تعویض کف مخزنها متحمل شویم.
وی خواستار همکاری و مشارکت شهروندان در تفکیک زباله شد و ابراز داشت: باید بدانید لیوان آب، نوشابه، آبمیوهای را که میخورید ته آن را خالی کنید و بعد به سطل زباله بریزید، و شیرابهها حتی میتوانند آسیبهای فیزیکی زیادی به کارگران حمل زباله وارد کنند.
گزارش: سمیرا قادری
نظر شما