مصوبه «اقدام راهبردی» بازی برد برد ایران و کشورهای طرف تعهد است

حجت الاسلام پژمانفر گفت:مجلس شورای اسلامی بعد از ترور شهید فخری زاده با تصویب مصوبه «اقدام راهبردی» در یک بازه زمانی دو ماه به گروه ۱+ ۴ مهلت داد که به تعهدات خود عمل کنند در غیر این صورت ایران از پروتکل الحاقی خارج می شود.

خبرگزاری شبستان - مشهد، مرضیه وحدت/ روز سه شنبه یازدهم آذرماه نمایندگان مجلس شورای اسلامی در چارچوب گام‌های کاهش تعهدات هسته ای در پاسخ به روند اقدامات خصمانه امریکا علیه جمهور اسلامی ایران و همراهی کشورهای اروپایی با آن، طرح «اقدام راهبردی برای لغو تحریم‌ها و صیانت از حقوق ملت» را به تصویب رساندند. مصوبه اخیر مجلس که به تایید شورای نگهبان رسید در حالی به تصویب رسید که با واکنش ها و موضع گیری های زیادی روبرو بوده است به گونه ای که علی ربیعی سخنگوی دولت روز سه شنبه یازدهم آذرماه در نشست خبری خود نسبت به تصویب کلیات طرح اقدام فوری برای لغو تحریم‌ها در مجلس واکنش نشان داد و تصمیم‌گیری درباره برجام و برنامه هسته‌ای را بر اساس اصل ۱۷۶ قانون اساسی بر عهده شورای عالی امنیت ملی دانست و تاکید کرد که «هیچ نهاد و قوه‌ای به تنهایی نمی‌تواند خارج از این چارچوب اقدام کند.»

 

اما دکتر کدخدایی سخنگوی شورای نگهبان در گفتگو با خبرگزاری صدا وسیما‏  در خصوص طرح اقدام راهبردی برای لغو تحریم‌ها می گوید: پس از اینکه  نسبت به ماده ۶ آن ایراداتی گرفته شد نمایندگان این طرح را اصلاح کردند که در بررسی مجدد توسط شورای نگهبان این مصوبه مغایر با شرع و قانون اساسی شناخته نشد و به مجلس اعلام شد.

 

همزمان «سعید خطیب ‌زاده» سخنگوی وزارت خارجه کشورمان نیز در نشست خبری گفت که دولت موافق طرح اقدام فوری برای لغو تحریم‌ها نیست و ما مصوبه‌ای در شورای عالی امنیت ملی درخصوص اقدامات متقابل داریم که باید در همان چارچوب عمل کنیم.

 

«حسام الدین آشنا» نیز مشاور رییس جمهوری در این باره در توییتر نوشت: «طبق طرح مجلس شورای اسلامی، دو ماه فرصت خواهیم داشت برای جلوگیری از تعلیق پروتکل الحاقی فرضاً که اول دی ماه ابلاغ بشود تا اول اسفند فرصت هست یعنی یک ماه بعد از شروع دوران بایدن! به عبارت دیگر، گشایش‌های قطعی بایدن را نه بخاطر تحلیل درست دولت و وزارت خارجه و سه سال استقامت ملی بلکه به خاطر طرح مجلس و فشار تهدید به نفع خودشان مصادره خواهند کرد و تاییدی بر درستی تفسیر خودشان در نظر خواهند گرفت لابد این بازی برای انتخابات ۱۴۰۰ هم مصرف خوبی خواهد داشت.»

 

اما محمدباقر قالیباف رئیس مجلس شورای در گفت‌وگوی زنده با مردم که از شبکه یک سیما پخش شد مصوبه اخیر مجلس را دخالت در کار دولت نمی داند و گفته است که 4 ماه است مجلس روی این موضوع کار کارشناسی انجام داده ربطی به انتخاب بایدن ندارد. او می گوید: در این زمینه کار دقیقی انجام شده ضمن اینکه این بحث خروج از برجام نیست چرا که بحث مجلس در این مورد نیست ما در این طرح از مواد ۳۶ و ۳۷ برجام استفاده کردیم که گفته دوطرفی که به برجام متعهد هستند هرکدام که تعهد خود را انجام می دهند طرف مقابل خود اجازه دارد به همین میزان تعهد خود را کاهش دهد.

 

قالیباف معتقد است تا زمانی که در مقابل زیاده‌خواهی‌ها نایستیم، نمی‌توانیم حق خود را بگیریم، ما در این قانون نیز در چارچوب برجام موضوعاتی را مطرح کردیم و عنوان کردیم هر موقع طرف‌های مقابل به تعهدات خود عمل کنند بلافاصله ما به تعهدات قبل برمی‌گردیم در واقع این قانون قابلیت برگشت‌پذیری به برجام را پیش بینی کرده است. در ادامه این گزارش خبرنگار شبستان در خصوص طرح پروتکل الحاقی با حجت الاسلام «نصرالله پژمانفر» نماینده مجلس شورای اسلامی گفتگو داشته است:

 

در خصوص کلیات طرح «اقدام راهبردی برای لغو تحریم‌ها و صیانت از حقوق ملت» توضیح بفرمایید؟

در مذاکراتی که ما با طرف های 1+5 داشتیم تعهداتی را پذیرفتند که در قبال تعهدات ما، آنها نیز به تعهدات خود عمل کنند که متاسفانه تاکنون به تعهدات خود عمل نکردند؛ گذشته از آن بعد از مدتی از توافق، امریکاییها از برجام که خارج شدند اروپاییها گفتند این مسیر را ادامه خواهیم داد و پای این تعهدات هستیم که متاسفانه اروپاییها در مدت طی شده تعهداتی که موظف به اجرا بودند را به آن عمل کردند.

 

آنها به غیر از برجام یک سری تعهدات نگران کننده ای به عنوان پروتکل الحاقی برای ما ایجاد کرده بودند که به شدت نگرانی را در مسئله امنیت در کشور ما ایجاد می کرد. علی رغم اینکه دولت پای پروتکل الحاقی ایستاد اما طرف مقابل هیچ اقدامی را انجام ندادند.

 

این موضوع با ترورهایی که صورت گرفت نشان می داد که با حضور بازرسان آژانس ارتباط دارد و اینها مسائل ملی و امنیت ملی ما را در این حضورها با چالش مواجه کردند و نگرانی هایی در رابطه با این موضوع صورت گرفت لذا در تصویب این مصوبه مدت ها این مسئله به عنوان یکی از دستاورهای مجلس از زمان تشکیل مجلس یازدهم مطرح شد که اگر طرف مقابل هیچ گونه تعهدی نمی خواهد داشته باشد ما نیز نباید در این پروتکل الحاقی بمانیم.

 

نتیجتا رفت و آمدها و مذاکرات زیادی را ما در مجلس داشتیم که چند ماه طول کشید و به یک طرح یک فوریتی رسید و نهایتا دو فوریتی  و در این طرح مصوب شد اگر در یک بازه زمانی دو ماه طرفهای مقابل به تعهدات خود همان 1+ 4 عمل نکند ما از پروتکل الحاقی خارج می شویم و آن تعهد یک طرفه که جز ضرر و زیان برای ما چیزی نداشته ادامه نخواهیم داد.

 

چرا دولت مخالف تصویب این طرح است؟

باید خود دولتی ها توضیح بدهند که چرا با این مصوبه مخالفت می کنند اما آنچیزی که روشن است مجلس با شورای عالی امنت ملی و دبیرخانه شورا مذاکرات متعددی داشته و مسئله کاملا حساب شده انجام شده و ما مطمئن هستیم آنها اگر این اقتدار جمهوری اسلامی را در ارتباط با موضوع و مسائل هسته ای را احساس کنند همان طور که رئیس جمهور منتخب امریکا اعلام کرد که "ما پای تعهدات خواهیم بود و بیایید پای تعهدات" قطعا این اقدام را خواهند داشت.

 

نباید این گونه باشد که کشور ما در یک بازی باخت باخت قرار گرفته باشد. آقای روحانی در صحبت های خود این موضوع را مطرح کردند که ما باید در یک بازی برد برد باشیم اما در این مدت طی شده، جز یک بازی برد یک طرف برای آنها و باخت یک طرفه برای ما چیزی عاید ما نشده است و مردم ما شاهد هستند که نه تحریم های بانکی، نه مشکلاتی که در فروش نفت برای ما بود و نه تحریم های دیگری که قرار بود بردارند حتی تحریم های هسته ای برداشته نشد و نتیجه این مسئله این است که ما نشان دهیم که محتاج مذاکره این چنین که فقط باخت یک طرفه برای ما باشد، نیستیم بلکه مسر هستیم از این نوع مذاکرات خارج شویم.

 

برخی معتقدند تصویب این طرح به معنای خروج از برجام است نظر شما چیست؟

نه اصلا ما بحثی در مورد برجام نداشتیم موضوع برجام یک مسئله دیگر است، در مورد برجام موضوع هنوز مطرح نشده و اگر مطرح شود یک تعدادی نظرات مخالف و یا موافق شاید داشته باشد در هر صورت الان بحث در مورد برجام نیست.

 

کد خبر 1000730

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha