«مهدی قیصری نیک» در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان در مشهد با بیان اینکه قالیهای پردهای در فصول سرد سال، با نصب در ورودیِ درهای حرم مطهر، نقش پرده را ایفا میکردند و مانع از ورودِ باد سرد به فضای داخلی رواقها میشدند، اظهار داشت: در حال حاضر تعداد هفت عدد قالی پردهای در این موزه در حال نمایش است که در نیمۀ اول قرن ۱۴ هجری شمسی و به دست هنرمندان زبدهای از شهرستانهای کرمان، اصفهان و اراک بافته شده است و این علاوه بر دیگر قالیهای پردهای است که به دست هنرمندانی از سایر نقاط کشور بافته شده و هماکنون در خزانۀ موزه نگهداری میشود.
معاون امور موزههای آستان قدس رضوی گفت: قالی پردهای نوعی قالی است که اغلب در گذشته، به عنوان پرده در ورودیِ اماکن مذهبی، کاخها و منازل آویزان میشده که علاوه بر حفاظ، زینتبخش مکان مورد استفاده نیز بوده است.
وی افزود: این قالیها به صورت ساده، شکافدار، یکرو و دو رو است و از نظر طرح و اندازه به شکلهای مختلفی مطابق با محل استفادهشان تولید میشوند و از گذشته تا کنون، استفاده از قالی پردهای در ورودی حرم مطهر امامرضا علیهالسلام بهویژه در فصول سرد، به صورت گسترده رواج داشته است.
قیصری نیک در ارتباط با قالیهای پردهای موزۀ فرش رضوی تصریح کرد: دوتخته قالی پردهای افشان شاهعباسی، بافت کرمان در ابعاد ۳۱۸*۲۵۷ و ۲۶۵*۲۰۳ سانتیمتر با جنس تار و پودِ پنبه و پرزِ پشم که در کارگاه تولیدی محمد ارجمند کرمانی بافته شده است، از جملۀ این قالیها است.
معاون امور موزههای آستان قدس رضوی افزود: قالی پردهای گلدانی و قالی پردهای ترنجدار نیز از دیگر قالیهای نفیسی است که توسط این هنرمند کرمانی تولید شده است.
وی ادامه داد: قالی پردهای محرابی ترنجدار با ابعاد ۳۴۵*۲۶۰ سانتی متر و رجشمار ۴۶گره نامتقارن در ۵/۶ سانتیمتر که در اصفهان بافته شده وتوسط محمد میناکار اصفهانی به آستان قدس رضوی اهدا شده است، از دیگر نمونههای نفیس در حال نمایش است.
قیصری نیک همچنین از قالی پردهای محرابی قندیلی، بافت مشکآباد شهرستان اراک نام برد و گفت: این قالی توسط حاج علی علیخانی به حرم مطهر رضوی اهدا شده است.
معاون امور موزههای آستان قدس رضوی، همچنین قالی پردهای محرابی قندیلی بافت کرمان در ابعاد ۳۰۰*۱۹۰سانتیمتر را از دیگر شاهکارهای در حال نمایش ذکر کرد و اظهار داشت: این قالی که تاریخ بافت آن ۱۳۲۷ هجری شمسی است، به دست محمد هنرمند کرمانی وقف حرم مطهر رضوی گردیده است.
وی اضافه کرد: در قسمتهای مختلف این قالی ابیاتی در ارتباط با امام هشتم(ع)، برخی از القاب این امام همام و همچنین نام واقف و طراح آن بافته شده که تنوع رنگها در طرح و نحوۀ چیدمان اشعار در آن بسیار چشمنواز است.
نظر شما