خبرگزاری شبستان_رشت، تعداد کارخانههای تولید روغنکشی در گیلان محدود است، این موضوعی است که برخی اعتقاد دارند وجود آن در کنار سایر مؤلفهها عامل ایجاد چالشهای اخیر در سطح بازار شده از سوی دیگر نباید از تاثیر برخی موارد دیگر غافل شد و باید توجه داشت که احتکار خانگی تاکنون مانند یک چاشنی قوی در تشدید مشکلات ناشی از کمبود کالاهای اساسی در بازار عمل کرده است.
چرا برخی اجناس اصلی سبد خانوار نظیر روغن خوراکی در بازار کم است، ریشه و مهمترین عوامل مؤثر در بروز چنین مشکلاتی که دیگر به چالش تبدیل شده است چیست؟ کمبود تولید، توزیع نامناسب و احتکار خانگی هر کدام به چه اندازه در بروز، تشدید و استمرار کمبود و حتی نبود کالا در بازار تاثیرگذار هستند و اساسا آیا تا این لحظه این مشکل ریشهیابی درستی شده است؟.
با نیمنگاهی به بازار و شنیدن دغدغههای مردم، کسبه، صاحبان صنوف و نیروهای موثر در تامین و توزیع کالاهای اساسی نظیر روغن خوراکی تمام این پرسشها و اما و اگرها در ذهنمان متبادر شده و اما پاسخ شفاف و روشنی برای آن وجود ندارد زیرا بروز چنین مشکلاتی در بازار تازگی نداشته و هر از چندگاه در مورد یک کالای دیگر و به شکل جدیدتری ظهور پیدا میکند.
«روغن نباتی کمیاب شد، برخیها میگویند چون تحریم هستیم نمیتوان مواد اولیه آورد و برخی میگویند ارز چهار هزار و 200 تومانی نمیدهند و دیگری معتقد است مواد اولیه این روغن تراریخته بود و به همین علت دولت جلوی وارداتش را گرفت» موارد اشاره شده تنها گوشهای از شبهاتی است که در جامعه پیچیده و پاسخ روشنی هم برای آن پیدا نمیشود.
*دو کارخانه روغنکشی در گیلان وجود دارد
«مهدی نقدی» با بیان این مطلب که به علت عدم ترخیص برخی از مواد اولیه کارخانههای تولید روغن در گمرک مشکلاتی در برخی از استانها ایجاد شد اظهار داشت: در استان گیلان دو کارخانه روغنکشی وجود دارد از طرفی تلاشها و اقدامات بسیار گستردهای توسط سازمان صمت برای حل مشکل کمبود روغن در گیلان انجام شد و همچنان هم استمرار دارد.
معاون نظارت و بازرسی سازمان صنعت، معدن و تجارت گیلان همکاری مردم و شهروندان را با بازرسان این سازمان و دیگر نهادهای نظارتی برای ایجاد ثبات در بازار لازم و ضروری خواند و یادآور شد: مبارزه با احتکار روغن هم از جمله مواردی است که در صورت مشارکت مردم نتایج بسیار خوبی در این زمینه کسب خواهد شد.
وی با تاکید بر اینکه دولت روغن را با ارز چهار هزار و 200 تومانی عرضه میکند خاطرنشان کرد: با تمام این تلاشهایی که از سوی دولت و سازمانیهای ذیربط در حال انجام بوده امکان دارد که افراد سودجو و سوداگران از این اتفاق سوءاستفاده کرده و شروع به احتکار و گرانفروشی روغن بکنند که با آنان برخورد میشود.
معاون نظارت و بازرسی سازمان صنعت، معدن و تجارت گیلان پل ارتباطی بین مردم و بازرسان این سازمان را سامانه 124 اعلام و خاطرنشان کرد: مردم در صورت مشاهده هرگونه تخلف در سطح بازار میتوانند با این سامانه تلفنی تماس گرفته و تخلفات را گزارش دهند تا بازرسان سازمان هم به سرعت پیگیر ماجرا شوند.
* احتکار خانگی یکی از عوامل موثر کمبود روغن خوراکی در گیلان
«محمدحسین ثابت» اصلیترین و مهمترین مؤلفههایی که در بروز چالش کمبود روغن خوراکی در استان گیلان دخیل بودند را برشمرد و در تشریح این مطلب عنوان کرد: مواردی نظیر کمبود تولید، توزیع نامناسب و احتکار خانگی از جمله مهمترین عوامل اصلی کمبود روغن خوراکی در استان گیلان و شهرستان رشت محسوب میشود.
رییس اتحادیه خواروبار، سقط، لبنیات و چای خشک شهرستان رشت حل و فصل مشکل تهیه و توزیع روغن خوراکی در استان گیلان و رشت را مورد تاکید قرار داد و تصریح کرد: بدون شک همکاری آحاد مردم در جهت عدم احتکار خانگی کالاهای اساسی مانند روغن میتواند به رفع هرچه سریعتر مشکلات کمک کند.
وی با تاکید بر این نکته که بروز اتفاقاتی مانند احتکار خانگی کالاهای اساسی این احساس کمبود را در سطح بازار تشدید میکند ابراز داشت: علاوه بر عوامل و مؤلفههای مؤثری که تاکنون به آن اشاره شد تعداد محدود کارخانههای تولید روغن کشی در سطح استان گیلان هم از دیگر عوامل عمده کمبود روغن محسوب میشود.
رییس اتحادیه خواروبار، سقط، لبنیات و چای خشک شهرستان رشت از بستهبندی نامناسب روغنهای تولیدی کارخانجات گیلان خبر داد و با بیان اینکه این موضوع یکی دیگر از عوامل مهم عدم استقبال مردم از این تولیدات است افزود: توزیع نامناسب و ناعادلانه هم در بروز کمبود روغن خوراکی و عدم اشاعه بازار تاثیرگذار بوده است.
گزارشها حاکی است، روغن خام استحصال شده از دانههای روغنی داخلی، تنها حدود 15 درصد از نیاز کشور را تامین میکند، یعنی بیش از 85 درصد صنعت روغن خوراکی، وابسته به واردات روغن خام یا دانههای روغنی است، به این ترتیب طبیعی به نظر میرسد که در آشفتهبازار تامین ارز، بیثباتی نرخ دلار و کاهش واردات، این کالا با کمبود و افزایش قیمت مواجه شود.
از طرفی اجرای الگوی کشت هم مبحث مهم دیگری است که امسال از سوی یکی از اعضای کمیسیون کشاورزی مجلس مطرح شد، این کمیسیون تخصصی معتقد است؛ بارها به وزرای جهاد کشاورزی اعلام کردهایم که اجرای الگوی کشت نیازمند برنامه محوری است و تنها راه برون رفت از وابستگی به واردات در محصولات مختلف کشاورزی اعم از روغن، استفاده حداکثری از ظرفیت داخلی است.
پس از مطالعه تمام این مطالب، نکته قابل توجه اینجا است که چرا از ظرفیتهای داخلی کشور برای تولید استفاده نمیشود و آیا باید باور کنیم که در اکثر مواقع قدرت سوداگران و واردکنندگان کالاها بیشتر از سایر بخشها است، آیا باید بپذیریم که با این اقلیم منحصربه فرد و مستعد در بخش تولیدات بخش کشاورزی همچنان باید منتظر واردات روغن خام، دانههای روغنی و بروز چالشهای رنگارنگ و خستهکننده باشیم.
نظر شما