شیوه استحصال فراداده های تاریخی در پایگاه جامع تاریخ نور

حجت الاسلام والمسلمین رحیمی ثابت به تبیین شیوه استحصال فراداده های تاریخی در پایگاه جامع تاریخ نور پرداخت و گفت: فراداده جزئیات یک داده دیگر را تشریح می‌کند.

به گزارش خبرگزاری شبستان از قم، حجت الاسلام والمسلمین «محمدعلی رحیمی ثابت» در نشست علمی مجازی «استحصال فراداده های تاریخی در پایگاه جامع تاریخ» از سلسله نشست های همایش مجازی «علوم انسانی- اسلامی، پژوهش و فناوری» که عصر امروز(سه شنبه 25 آذر) از مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی نور برگزار شد، اظهار داشت: پایگاه جامع تاریخ به عنوان وبگاهی تخصصی با هدف پوشش اطلاعات تمامی وقایع و رخدادهای مهم تاریخ اسلام و تسهیل دسترسی کاربران به پژوهش‌های انجام گرفته در این حوزه طراحی شده است.

 

مدیر گروه علمی تاریخ مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی نور با بیان اینکه اطلاعات این سایت طی فرایندی تدریجی در بخش‏های «رویدادها»، «اَعلام»، «اماکن» و «اصطلاحات و مفاهیم تاریخی» به کاربران عرضه می‌شود، اظهار داشت: این پایگاه دارای بخش های اصلی است که از جمله آن می‌توان به صفحه اصلی اشاره کرد که این صفحه دارای جستجوی ساده و پیشرفته، نمایش وقایع مهم هر روز و نمایش آماری محتویات پایگاه مانند تعداد رویدادها، شخصیت‌ها و نمایش دوره‌های منتخب گاهشمار است.

 

وی اضافه کرد: صفحه رویدادها بخش اصلی دیگر این پایگاه است که که شامل بخش‌ها و امکاناتی است؛ از جمله نمایش عناوین رویدادها به ترتیب زمان با قابلیت تغییر آن بر اساس تعداد گزارش و نیز نمایش مختصر و نمایش سایر منابع و... با امکان تغییر دلخواه مدل نمایش توسط کاربر که با کلیک کردن بر روی هر رویداد به صفحه‌ی ویژه‌ی همان رویداد منتقل و امکاناتی در اختیار او قرار می گیرد.

 

حجت الاسلام والمسلمین رحیمی ثابت با اشاره صفحه نام‌ها و مفاهیم خاطرنشان ساخت: این صفحه شامل بخش‌ها و امکاناتی است که از جمله آن می‌توان به نمایش تمامی نام‌ها و مفاهیمی که در محتوای پایگاه موجود است با امکان جستجو در آن‌ها و نیز انتخاب الفبایی که با انتخاب هریک از این واژه‌ها علاوه بر نمایش ابری واژه‌های مرتبط، امکان انتقال به صفحه‌ی رویدادهای مرتبط با واژه انتخابی وجود دارد.

 

حجت الاسلام والمسلمین رحیمی ثابت در ادامه عنوان کرد: صفحه گاهشمار نیز  شامل بخش‌ها و امکاناتی است که از جمله آن نمایش رویدادهای موجود در پایگاه به صورت خط‌ زمان است و همچنین امکان مشاهده‌ی تاریخ رویداد از منبع منتخب و در صورت وجود تاریخ‌های متفاوت ارائه شده از سایر منابع در صفحه‌ی گاهشمار و امکان حرکت افقی و عمودی در صفحه‌ی گاهشمار از دیگر امکانات در این بخش است.

 

وی بیان داشت: همچنین صفحه کتابنامه نیز در این پایگاه قرار داده شده که منابع مورد استفاده در پایگاه به همراه تصویر روی جلد منبع و مشخصات نشر و نمایش مختصر منابع به علاوه فراهم شدن قابلیت اتصال منابع نمایش داده شده به پایگاه کتابخانه‌ی دیجیتال نور و دیدن متن کامل کتاب و دیگر امکاناتی که در این پایگاه فراهم شده و همچنین قابلیت اتصال این منابع به پایگاه ویکی نور جهت آشنایی با منبع جزو ویژگی های این بخش محسوب می‌شود.

 

مدیر گروه علمی تاریخ مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی نور در بخش دیگری از سخنان خود در ارتباط با موضوع فراداده بیان داشت: فراداده یا داده نما یا ابر داده به آن دسته از اطلاعات گفته می‌شود که جزئیات یک داده را تشریح می‌کند یا در مورد یک سری از داده های دیگر به ما اطلاعاتی می دهند که این مسأله جزو ویژگی های پایگاه جامع تاریخ نور محسوب می‌شود.

 

وی در بخش دیگری از سخنان خود تصریح کرد: به عنوان مثال شما یک عکس از جایی گرفته اید که منظره ای را نشان می دهد؛ حال اگر در مورد این عکس که در کجا بوده یا چه کسی یا چه مکانی هست و این که چه رویدادهایی داشته است یا در مورد مباحث فنی مثلا این که چه کیفیتی دارد؟ صحبت کنید، اطلاعاتی فراتر از خود عکس است و اصطلاحا فراداده است.

 

وی اضافه کرد: ما از نظر رویدادهای تاریخ اسلام این موضوع را وارد این پایگاه کرده ایم و با امکانات این سایت شما می توانید به اطلاعات جدیدتری فراتر از اطلاعات موجود در منابع تاریخ برسید؛ در حقیقت به کشف اطلاعاتی برسید که به طرق عادی از خواندن منابع نمی رسید.

 

حجت الاسلام والمسلمین رحیمی ثابت عنوان کرد: به عنوان مثال در پایگاه تاریخ به مناسبت تاریخ امروز، تصویر قلعه لاذقیه کشور سوریه نمایش داده شده که وقتی شما روی آن کلیک کنید به رویدادهای مرتبط با آن منتقل می شوید؛ از این دست اطلاعات و شیوه های مقایسه ای بین تاریخ و اطلاعات فراداده در پایگاه زیاد است که می‌تواند به علاقه مندان به تاریخ کمک شایانی بکند.

 

مدیر گروه علمی تاریخ مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی نور یادآور شد: شما می توانید بر اساس موضوعات مختلف نظیر ولادت، وفات، جنگ، نظامی، قضایی و امسال آن دو تاریخ را با هم مقایسه کنید و مثلا متوجه شوید که در ماه صفر نسبت به ماه محرم چه تعداد وفات یا مسائل نظامی اتفاق افتاده است.

 

وی در پایان خاطرنشان کرد: در مرحله‌ی اول توسعه‌ی این پایگاه تلاش می‌شود تمامی وقایع مهم تاریخ‌دار که حداقل سال وقوع آن مشخص باشد در بازه‌ی زمانی اندکی پیش از تولد پیامبر خدا (ص) تا نیمه‌ی قرن چهاردهم هجری قمری را پوشش دهد؛ قلمروی جغرافیایی رویدادها و زمان‌های بررسی شده در پایگاه شامل مناطق مختلف سرزمین‌های اسلامی است و تمامی اطلاعات فراوری شده از عناوین (نمایه‌های) رویداد استخراج شده است؛ بنابراین پایگاه هم‌اکنون رویداد محور (زمان محور) است و إن شاء اللّه در مراحل بعدی توسعه‌ی پایگاه به تدریج سه بانک اطلاعاتی اَعلام، اماکن و مفاهیم و اصطلاحات به آن افزوده خواهد شد.

کد خبر 1004013

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha