مراکز پژوهشی نباید درگیر بروکراسی های اداری بی مورد شوند

ابراهیمی با تأکید بر این که گزارش خواهی های متعدد و متشتت نهادهای نظارتی، مراکز پژوهشی را اذیت می‌کند، گفت: پژوهشگاهی همچون پژوهشگاه دفتر تبلیغات باید به ۱۱ نهاد بر اساس سنجه های متفاوت گزارش بدهد.

به گزارش خبرگزاری شبستان از قم، «کریم ابراهیمی» در نشست علمی مجازی «نظام ساختاری، مدیریت، برنامه ریزی و گزارش دهی در پژوهش» از سلسله نشست های همایش مجازی «علوم انسانی- اسلامی، پژوهش و فناوری» که عصر امروز(چهارشنبه 26 آذر) از سوی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی برگزار شد، با اشاره به اقدامات یک نهاد پژوهشی برای رسیدن به نتیجه مطلوب اظهار داشت:  در حوزه ستاد و اجرایی پژوهش افراد دست اندرکار دارای وظایف مهمی در ارتباط با پژوهش هستند.

 

رئیس گروه برنامه ریزی و بودجه پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی در بخش دیگری از سخنان خود ابراز داشت: ما یک هرج و مرج و عدم یکپارچگی در حوزه ارزیابی و گزارش دهی پژوهش داریم که اعضای هیأت علمی و محققان و واحدها و نهادهای پژوهشی را تحت تأثیر قرار داده و بهره‌وری آنها را کاهش داده است.

 

وی عنوان کرد: تعدد مراکز گزارش خواه وجود دارد که با آیتم های مختلف از نهادهای پژوهشی مطالبه گزارش می‌کنند و نهادهای پژوهشی سالی پنج شش بار انبوه زمان خود را درگیر امور ستادی می کنند در حالی که وظیفه اصلی یک نهاد علمی پژوهشی این امور نیست بلکه وظایف ذاتی او پژوهش، تحقیق، مسأله یابی و نیاز سنجی است.

 

ابراهیمی با ابراز تأسف از نبود نظام جامع ارزیابی عملکرد گفت: آیتم ها و معیارهای گزارش دهی و گزارش گیری بسیار متنوع است و تبعات و پیامدهای عدم حل این مسأله افزایش هزینه ها، نرسیدن به امور اصلی و سربار حقوق است که به پشتیبانان عرصه پژوهش ضربه می زند و انبوهی از وقت صرف گزارش دهی شود تا جایی که مجبور می شوند به مأموریت اصلی خود نپردازند.

 

وی افزود: مثال کوچک آن فرض کنید شما می خواهید پذیرش مقاله علمی پژوهشی یا علم ترویجی بگیرید و در مجله ای ثبت کنید، ممکن است در عرض سه ماه یک مقاله با رتبه آ بنویسید ولی همین مقاله را اگر بخواهید در یک مجله ای پذیرش بگیرید فرایندهای بروکراتیک اداری شما را یکسال اذیت می کند در حالیکه مسؤولیت اصلی خود را در سه ماه انجام داده بودید ولی برای عرضه آن یک سال طول می‌کشد که خیلی اسف بار است و آسیبی که امروز واحدهای اداری، صنعتی، اقتصادی و امثال آن برای اخذ مجوزات مختلف تا بالای پنجاه مورد باید بگیرند، جامعه پژوهش را نیز اذیت می‌کند که بعضا به روز بودن اثر نیز تا قبل از انتشار از بین می رود.

 

رئیس گروه برنامه ریزی و بودجه پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی در ادامه با اشاره به بحث زنجیره ارزش عنوان کرد: چارچوب زنجیره ارزش نه بخش اصلی دارد که مدیریت، منابع انسانی، فرایندها، امکانات، بازاریابی و کیفیت خدمات از جمله آن است و ما در این نشست می خواهیم صرفا وضع موجود را نسبت به ارزیابی و گزارش و نوع مطالباتی که می‌شود بیان کنیم.

 

وی با بیان این که تقریبا هر واحد پژوهشی در سال باید به هفت مرجع نظارتی گزارش بدهد، گفت: این مراجع وزارت علوم، معاونت ارزیابی وزارت علوم در استان ها، isc، isi و نهادها و مراجع مختلف است تا جایی که پژوهشگاهی همچون پژوهشگاه دفتر تبلیغات باید به 11 نهاد گزارش بدهد که از جمله آنها می‌توان علاوه بر موارد قبل به دفتر تبلیغات اسلامی، دفتر رهبر معظم انقلاب، حوزه های علمیه و شورای عطف اشاره کرد.

 

رئیس گروه برنامه ریزی و بودجه پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی با اشاره به این که هر کدام از این نهادها بر اساس یک فرمت خاصی گزارش می گیرند، گفت: برخی شاخص تعداد صفحه، برخی شاخص نویسنده، برخی شاخص جامعه مخاطبان و برخی دیگر شاخص ها مهم می‌دانند و این تشتت و عدم یکپارچگی، واحدهای پژوهشی را خیلی اذیت می‌کند.

 

ابراهیمی بیان داشت: نه سنجه ها و نه شاخص ها مشخص نیست یا اگر مشخص هست، یکپارچگی ندارد و هریک از نهادهای نظارتی به یک نوع شاخصی تمسک می‌کند و اگر این موانع برطرف نشود، تبعات و آسیب های زیادی خواهد داشت؛ هرچند شاید برخی بگویند آسیب نیست ولی در تحلیل این جانب یک آسیب جدی است که هم هزینه ها را زیاد می‌کند و جلوگیری می‌کند از این که بخواهیم به کار اصلی بپردازیم.

 

وی با تشبیه کارهای پژوهشی به جبهه جنگ خاطرنشان ساخت: شما فرض کنید افرادی که در خط مقدم جبهه باید با دشمن مقابله کنند، درگیر کارهای پشتیبابی و تدارکی شوند قطعا از مأموریت اصلی خود بازمانده، دشمن پیشروی کرده و سنگرها را فتح می‌کند و حتما شکست جبهه خودی رقم خواهد خورد به همین منظور پژوهشگاه علوم فرهنگ اسلامی بیش از یک سال است که بر اساس چارچوب زنجیره تأمین در حال طراحی مدلی است تا بتواند با کاهش مشکلات و موانع این مسأله، زمینه را برای فراهم ساختن کار اصلی مرکز یعنی پژوهش و تحقیق فراهم کند.

کد خبر 1004358

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha