خبرگزاری شبستان_خراسان جنوبی: نیمه مهر ماه سال گذشته تفاهم نامه ای بین استانداری و شرکت شهرکهای کشاورزی وزارت جهاد کشاورزی مبنی بر احداث هزار هکتار کشت گلخانهای امضا و این طرح با عنوان «نهضت گلخانهای» در استان آغاز شد. این اقدام با هدف بسط، توسعه و ایجاد اشتغال پایدار با فراهم کردن زیرساختهای شهرکهای کشاورزی و مجتمعها در سه حوزه گلخانهای، شیلاتی و دامی در دستور کار قرار گرفت و براساس این تفاهم نامه منعقده با معاون اول رئیس جمهور در مهرماه سال گذشته، استان برای اجرای هزار هکتار گلخانه طی سه سال اعلام آمادگی کرد.
توسعه کشت گلخانهای در استانی که سال هاست درگیر خشکسالی و کمآبی بوده، ضروری به نظر می رسید از این رو با اجرای طرح احداث یک هزار هکتار گلخانه در خراسان جنوبی تحرک جدیدی در این حوزه با توجه به این مهم که بخش قابل توجهی از درآمد مردم استان مرزی و کویری خراسان جنوبی از بخش کشاورزی حاصل میشود و یا به عبارت بهتر عمدهترین اتکای اقتصاد مردم استان متکی به بخش کشاورزی و دامداری است شکل می گرفت. این نهضت در حالی در استان کلید خورد که چشم کشاورزان، دانش آموختگان بخش کشاورزی و ... به اجرایی شدن این طرح و برکات آن بود.
این درحالی است که با گذشت حدود 14 ماه از انعقاد این تفاهم نامه بنا به گفته رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان در نشست با فرماندار نهبندان در 25 آذر ماه طرح توسعه گلخانه ای در استان گلنگ زنی و انتخاب پیمانکار در دستور کارقرار گرفت اما کمی در این بحث عقب هستیم چرا که دو بار فراخوان پیمانکار انجام شده اما متاسفانه پیمانکاری هنوز پای کار نیامده است.
قوسی با بیان اینکه 190 میلیارد تومان اعتبار نهضت گلخانه ای استان است در آن نشست یادآور شد: این رقم برآورد دو سال گذشته بوده و در حال حاضر به 600 میلیارد تومان (سه برابر) نیاز است و تاکنون برای 80 میلیارد تومان قرارداد منعقد شده است.
به راستی طرح نهضت گلخانه طرحی نو پا و آینده دار در چه مرحله ای قرار دارد و آیا متقاضیان، دانش آموختگان بخش کشاورزی و ... در اجرا و سرمایه گذاری در این طرح موفق خواهند شد؟
یکی از متقاضیان احداث مجتمع گلخانه ای در استان ضمن گلایه مندی از مسئولان مربوطه می گوید: متاسفانه بانک ها مصوبات استانداری را قبول ندارند و راه خود را می روند.
او خواست نامش فاش نشود، می افزاید: در بین دوستان و آشنایان شاهد قراردادهای میلیاردی بودم که به علت نداشتن وثیقه های سنگین با وجود هزینه کرد میلیونی، نامه انصراف را در بین راه امضا کرده و عطای این کار را به لقایش بخشیدند.
وثیقه سنگین؛ فاصله حرف و عمل
وی در ادامه مهمترین مشکل پیش رو را در پُرسه دریافت تسهیلات، داشتن وثیقه سه برابر تسهیلات عنوان می کند و می گوید: جوانان با دست خالی و در بدو راه قادر به گذاشتن این وثیقه های سنگین نیستند و متاسفانه در ابتدای راه دلزده شده و کار را رها می کنند.
وی احداث 700 هکتار گلخانه در استان را تحول بزرگی می داند و می افزاید: بین حرف و عمل فرسنگ ها فاصله است و متاسفانه در عمل کسی پاسخگوی ما نیست و این عدم پاسخگویی مسئولان متقاضیان را سرگردان و دلزده می کند.
یکی دیگر از متقاضیان این طرح که دانش آموخته بخش کشاورزی است با اشاره به ثبت نام در سایت سیتا، اخذ پروانه و ... با مشکلات فراوان، می گوید: پس از انجام مراحل اولیه و رسیدن به بانک کشاورزی مشکلات اساسی ما شروع شد.
او هم که خواست نامی از او برده نشود، ادامه می دهد: متاسفانه بین نظام مهندسی، بانک کشاورزی و جهاد کشاورزی هماهنگی وجود ندارد به طور مثال بانک کشاورزی خواستار ارائه مجوز بنا از بخشداری محل است در حالی که نظام مهندسی این کار را بیهوده می داند حال بگذریم از دوندگی های پیش رو برای اخذ این مجوز!
وی تسهیلات مصوب شده برای اجرای طرحش را ۲ میلیارد و ۴۰۰ میلیون تومان و سهم آورده اش را ۶۰۰ میلیون تومان اعلام می کند و می افزاید: بر اساس قرارداد ۸۰ درصد پروژه به صورت تسهیلات توسط بانک و ۲۰ درصد هم سهم آورده متقاضی است که متاسفانه با توجه به شیوع بیماری کرونا مشکلات جانبی در این زمینه بیش از پیش به وجود آمد.
وی به مصوبه استانداری که با حضور معاون امور اقتصادی استانداری، مدیربانک کشاورزی استان و .. برگزار شد گریزی می زند و می گوید: در این مصوبه قرار شد نسبت به انجام کار یا واریزی پول، بانک تسهیلات آزاد کند اما در عمل این مهم محقق نشد و بانک مدعی است باید سهم آورده متقاضی به طور کامل واریز و یا کار شود تا بانک 700 میلیون تومان آزاد کند در حالی که انجام این کار برای متقاضی در ابتدای راه امکان پذیر نیست.
وی در ادامه با اشاره به افزایش تورم و گرانی مصالح و... یادآور می شود: متاسفانه بانک به مصوبه عمل نکرد و با این توجیه که ملاک کار بانک دستورالعمل آن ها بوده نه صورت جلسه ها، پولی آزاد نشد و این موضوع باعث شد با توجه به افزایش قیمت ها متقاضیان از کار عقب مانده و دیگر قادر به ادامه کار نباشند.
مدیر شرکت شهرکهای کشاورزی خراسانجنوبی هم در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان در بیرجند با اشاره به انعقاد تفاهم نامه در نیمه مهر ماه سال 98 می گوید: هزار هکتار شامل 700 هکتار گلخانه، 150 هکتار بارگاه زرشک، یکصد هکتار مجتمع دام و 50 هکتار هم شیلات در دستور کار قرار گرفت.
«مهدی سورگی» با بیان اینکه در این زمینه هزار و 800 هکتار از اراضی در استان برای تحقق این مهم شناسایی شد اما در نهایت 670 هکتار برای احداث مجتمع های گلخانه ای، 170 هکتار مجتمع های دامپروری، 60 هکتار بارگاه زرشک و 55 هکتار برای شیلات قطعی و جانمایی شد.
به روز رسانی اعتبار طرح
مدیر شرکت شهرکهای کشاورزی خراسانجنوبی یادآور می شود: سرجمع هزار و 51 هکتار جانمایی شد و چهار حلقه چاه برای این قرارداد در دست حفاری است که سه حلقه چاه انجام و یکی حلقه نیز در حال پیگیری برای حفر می باشد.
سورگی با بیان اینکه احداث مجتمع گلخانه ای در نهبندان، سربیشه، زیرکوه، خوسف، ماژانی یک، آیسک سرایان در دستور کار است، می گوید: پیمانکار معابر و گاز برای برخی شهرستان ها انتخاب شده و در برخی شهرستان ها 30 درصد پیشرفت فیزیکی دارد اما در زیرکوه هنوز در این زمینه پیمانکاری انتخاب نشده است.
وی اعتبار و رقم ریالی تفام نامه را 190 میلیارد تومان اعلام و تاکید می کند: حدود 90 تا یکصد میلیارد تومان به شرکت شهرک ها تخصیص و قراردادها منعقد شده است و با توجه به افزایش قیمت ها باید اعتبار به روز شود و در این راستان نیاز به 700 تا 800 میلیارد تومان است.
مدیر شرکت شهرکهای کشاورزی خراسانجنوبی خط اعتباری برای احداث گلخانه ها در کلان کشور را 440 میلیارد تومان ذکر می کند و می گوید: خراسان جنوبی تاکنون توانسته از این رقم حدود 30 درصد معادل 120 میلیارد تومان را جذب کند.
سورگی در پایان در خصوص عدم اجرای مصوبات استانداری و ... می گوید: متاسفانه برخی بندها که گاها در صورت جلسه می آید با مقررات دستگاه های اجرایی مغایرت دارد.
اجرای هزار هکتار گلخانه و عملیاتی شدن آن با وجود شرایط کم آبی و اقلیم خشک خراسان جنوبی باعث ایجاد تحول عظیم در استان می شود. با توجه به نقش بخش کشاورزی در رونق اقتصادی و معیشت مردم و این مهم که شغل بیشتر مردم استان کشاورزی است این بخش اهمیت ویژهای در توسعه پایدار استان دارد، با اجرایی شدن این پروژه، بهره برداران این بخش به درآمد رسیده و سرمایه گذاری در آن باعث تثبیت اشتغال، درآمد پایدار و ... می شود اما با این حرکت لاک پشتی، افزایش قیمت ها و مشکلات پیش روی متقاضیان و ... اجرای کامل پروژه «نهضت گلخانه ای» طولانی شده و سال ها زمان نیاز دارد.
نظر شما