به گزارش خبرگزاری شبستان از رشت، شاهین آریانی نوه حسن خان آلیانی از سران اصلی جنبش جنگل بود و کتاب یاد شده مجموعه خاطرات، یادداشت ها و اسنادی هست که شاهپور آلیانی درباره پدربزرگش نوشته و در سال ۱۳۷۵ منتشر کرد.
این کتاب از جمله تحقیقات جدید درباره نهضت جنگل است. به ویژه بخش اول و دوم این کتاب از اهمیت زیادی برخوردار است. در بخش دوم، شخصیت ها و چهره های آلیانی و ماسوله ای معرفی می شوند که در جنبش جنگل نقش بسزایی داشتند و در دیگر منابع نام و خدمات آنها ذکر نشده است.
دکتر شاهپور آلیانی، کودکی را در آلیان گذرانده و از نزدیک مصائب خانواده را پس از نهضت جنگل دیده بود. یکی از مهترین روایان این کتاب، دختر حسن خان آلیانی و مادر نویسنده است. او از نزدیک شاهد مبارزات جنبش جنگل و مشکلاتی بود که پس از سرکوبی جنبش بر سر آلیانی ها آمد زیرا مرکز جنبش جنگل در غرب گیلان و منزل شخصی حسن خان آلیانی بود.
پیش از تالیف این کتاب، بسیاری از نام آوران فومن، آلیان و ماسوله گمنام مانده بودند. بنابراین اثر شاهپور آلیانی، از این جهت ارزشمند است که توانست بخش های زیادی از خدمات مردم فومنات، بخش سردار جنگل، و مرارت هایی که ساکنان آلیان و روستاهای همجوار در زمان ۷سال جنبش جنگل و حتی پس از پایان نهضت جنگل متحمل شدند، بازگو کند.
شادروان شاهپور آلیانی در مقدمه کتابش، علت نگارش این کتاب را بیان کرده و یادآور می شود که نویسندگان ماضی نتوانسته اند راوی صادق و کاملی برای جنبش باشند. وی توانست با جمع آوری و نگارش خاطرات خانواده و افرادی که درگیر در نهضت بودند، بخش زیادی از تاریخ شفاهی جنبش جنگل را ثبت و ضبط کند. شاهپور آلیانی ۲۸دی ماه ۱۳۹۶ در زابروکن آلمان چشم از جهان فروبست.
نظر شما