به گزارش خبرگزاری شبستان، برنامه «گفتگوی سیاسی» رادیو گفتوگو با موضوع بررسی تاثیر قانون لغو تحریمها بر نظارت آژانس بین المللی انرژی اتمی در ایران و با حضور دکتر عیسی کاکویی دینکی، تحلیلگر مسائل بین الملل به صورت تلفنی گفتگو کرد.
عیسی کاکویی دینکی با اشاره به پروتکل الحاقی و پادمان های آژانس بین المللی انرژی اتمی گفت: در حوزه پادمان، آژانس نظارت و بازرسی دوره ای انجام می دهد تا تغییرات و توسعه هسته ای و همچنین صادرات و واردات آن را بررسی کند. این وظیفه پادمان به صورت سه ماه و سالانه صورت می گیرد و گزارشی از کشورها ارائه می کند.
وی با بیان اینکه پادمان ها غیرالزامی بودند و قوت لازم را نداشتند، اظهار کرد: در پی این موارد، پروتکل الحاقی به وجود آمد و بر اساس آن، به آژانس بین المللی انرژی اتمی اختیار بیشتری داده شد تا با موضوعات مقابل خود به صورت ویژه تر عمل کند.
وی درباره تفاوت های پروتکل و پادمان توضیح داد و بیان کرد: در پادمان خود اظهاری وجود دارد و آژانس بر اساس اظهارات کشورها تصمیم گیری می کند اما در پروتکل راستی آزمایی وجود دارد و بازرسان آژانس اظهارات کشورها را مورد بررسی قرار می دهند. در پادمان ها هیچ گاه بر اساس چارچوب های تعریف شده آژانس خطا نداشتیم و تا کنون در گزارشات پروتکل نیز نشانه ای از خطای ایران وجود ندارد.
این تحلیلگر مسائل بین الملل با تاکید بر اینکه آژانس بین المللی انرژی اتمی باید کار علمی و فنی انجام دهد، تصریح کرد: متاسفانه شاهد اعمال نفوذ و سلیقه بعضی از کشورها در آژانس بین المللی انرژی اتمی و در نتیجه سیاسی کاری این نهاد بین المللی هستیم.
وی با اشاره به اینکه ایران به صورت داوطلبانه پروتکل الحاقی را پذیرفت، عنوان کرد: بر اساس قراردادی که وجود دارد، قرار بود غربی ها در ازای پیوستن ایران به آژانس اقداماتی انجام دهند. قرار بود در حوزه فروش نفت و فرآورده های نفتی و همچنین مبادلات بانکی محدودیتی برای ایران وجود نداشته باشد.
کاکویی دینکی به برجام اشاره و اظهار کرد: منطقی ترین رفتار در برجام را ایران انجام داد اما غربی ها به هیچ کدام از تعهدات خود عمل نکردند و دائم به ایران توصیه می کنند نباید از کوره در برید و ایران نباید از قرارهایی که بسته است عدول کند و این به دلیل نگاه قلدر مآبانه آنها است.
نظر شما