«مسجد رهبر» به چاپ سوم رسید

کتاب «مسجد رهبر»؛ تاریخ شفاهی مسجد کرامت، از مساجد تأثیرگذار و کانون مبارزان انقلاب در شهر مشهد دو ماه پس از عرضه و توسط انتشارات راه یار به چاپ سوم رسید.

خبرگزاری شبستان، گروه مسجد و کانون های مساجد، کتاب «مسجد رهبر» تاریخ شفاهی مسجد کرامت، از مساجد تأثیرگذار و کانون مبارزان انقلاب در شهر مشهد دو ماه پس از عرضه و توسط انتشارات راه یار به چاپ سوم رسید.

 

کتاب «مسجد رهبر»، گزارشی است از شکل‌گیری و فعالیت‌های «مسجد کرامت» مشهد در نزدیکی حرم مطهر امام رضا(ع). این مسجد را که بعدها امام جماعتش، رهبر انقلاب اسلامی شد، می‌توان از جهات گوناگون نمونه‌ای ممتاز از الگوی فعالیت مسجدی در منظومه معرفتی آرمانی اسلام ناب معرفی کرد.

 

«مسجد رهبر»، از یک سو این الگو را توضیح می‌دهد و از دیگر سو، مسیر رشد مشهد انقلابی را از چند دهه پیش از انقلاب اسلامی روشن می‌کند؛ مسیری که در آن، برخی دشواری‌ها و پیچیدگی‌های آمیختن سنت و روشن فکری، توده و نخبگان، دینداری و مبارزه آشکار شده است.

 

آیت‌الله خامنه‌ای، خودشان درباره حضورشان درباره مسجد کرامت در دهه ۵۰ چنین می‌گویند: «آن روز مسجد کرامت، بزرگ‌ترین مسجد شبستانی مشهد بود. یعنی توی مساجد محله‌ی مشهد مسجد بزرگ‌تر از مسجد کرامت نبود. آن چنان جمعیت پر می‌شد توی این مسجد که جای یک نفر آدم هم واقعاً نبود. بعد از نماز مغرب شروع می‌کردم به درس، سخنرانی نبود. درس بود.

 

حالا می‌گویم چه کار می‌کردیم. آن قدر جمعیت زیاد می‌شد که قبل از آنی که من شروع بکنم - وسط نماز در مسجد را می‌بستند که دیگر نمی‌شد کسی وارد بشود. جمعیت متراکمی جمع می‌شد برای اینکه درس را گوش کنند، حالا درس چی بود؟ بنده آن‌جا هم حدیث، هم اعتقادات و هم نهج‌البلاغه تدریس می‌کردم؛ با تخته سیاه. خود شیوه‌ی کار برای مردم جاذب بود. حالا یک عده البته می‌آمدند تماشا کنند از این چند هزار آدم مثلاً. اما یقیناً درصدی هم می‌آمدند واقعاً یاد بگیرند و آموزش ببینند و یادداشت می‌کردند. توجه کردید؟ من امتحان کردم دیدم که شیوه درس گفتن اگر چنانچه با ابتکار، با نوع‌آوری، با انگیزش، با بیان خوب و با عمده‌تر از همه، «محتوا» همراه باشد، توی آن یک چیزی باشد، همین‌جور لفاظی نباشد، جاذبه پیدا خواهد کرد.»

 

برش‌هایی از این کتاب مهم را در ادامه می‌خوانید.

 

سیاست اصلی آقای خامنه‌ای در مبارزه با رژیم، حرکت تربیتی بلندمدت با محوریت بازخوانی آموزه‌های اسلام و پیرایش آنها از تفاسیر غلطِ رایج بود. او بازگشت به روح اصیل اسلام را برای موفقیت در مسیر مبارزه کافی می‌دانست. ضمن اینکه در شناساندن اسلام تأکید بر کلیت داشت، نه صرفاً مفاهیمی از اسلام که نیازهای سریع مبارزه را تأمین کند. مطابق این دیدگاه، اگر اسلام جامع معرفی و به آن عمل شود، در مبارزه با ظلم و طاغوت هم کارآمد خواهد بود. لذا برای مبارزه اسلامی با رژیم طاغوتی لازم نیست ابعاد معنوی و فردی اسلام را نادیده گرفت یا فروکاست و ناظر به ابعاد اجتماعی، سیاسی و مبارزاتی تأویل کرد. برای مثال، برخلاف روش برخی انقلابی‌های تندرو که راه مبارزه را فقط در حرکات مسلّحانه یا سخنرانی‌هایی در نقد رژیم می‌دانستند، بخشی از مراسم مسجد کرامت به پاسخ‌گویی مسائل شرعی و توضیح فتاوای علما اختصاص داشت.

 

کد خبر 1017658

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha