ام البنین (س) بانوی ولایی و ولایت مدار بودند

حجت الاسلام شریعتی تبار گفت: ام البنین بانوی ولایی و ولایت مدار بودند که نسبت به امام علی (ع) که همسرشان بود اعتقاد راسخ الهی داشتند و کاملا وفادار به آرمان های ولایت و امامت بودند.

خبرگزاری شبستان - مشهد - مرضیه وحدت/ دلیری و شجاعت صفتی است که وجودش در مردان، به آنان برتری و بزرگی می بخشد، اگر این صفت در وجود زنی نهفته باشد که خود دارای کمال علمی و ادبی نیز هست، از او شخصیتی سرآمد و ممتاز می سازد، ام البنین  از خانواده ای برخاسته بود که معدن شجاعت و سرچشمه رشادت و غیرت به شمار می آمدند. به همین دلیل، وقتی علی (ع) از عقیل در مورد همسری که فرزندی شجاع بپرورد، راهنمایی خواست، او را به ام البنین که خاندانش همه از شجاعان و پهلوانان عرب بودند، راهنمایی کرد. حجت‌الاسلام و المسلمین «مهدی شریعتی‌تبار» به منااسبت وفات حضرت ام البنین گفتگویی با خبرگزاری شبستان داشته است که در ادامه می خوانید:

 

در خصوص ویژگی های شخصیتی ام البنین توضیح بفرمایید؟

حضرت ام البنین یکی از خصوصیات ایشان شجاعتی بود که این بانو از اجداد، خانواده و قبیله خود به ارث برده بودند زیراکه علی (ع) وقتی می خواستند ازدواج کنند به برادرشان عقیل فرمودند: همسری برای من انتخاب کن که از یک خانواده شجاع و با شهامت باشد، عقیل با قبیله ها آشنا بود، ام البنین را انتخاب کرد. پس می توان از این نتیجه گرفت یکی از ویژگی های ام البنین شجاعت خاصی ایشان بوده که در فرزندان او به عنوان فرزندان امام علی (ع) این شجاعت بود.

 

ویژگی دوم ایشان ادبشان بود، خانمی بسیار با ادب اسلامی و دینی بودند و در خانه حضرت علی (ع) نقل شده فرزندان حضرت زهرا (س) را فراخواندند و گفتند من آمده ام کنیزی شما را بکنم و نیامدم جای خالی مادر شما را پر کنم و این نشان ادب ایشان در مقابل فرزندان حضرت زهرا (س) بوده است.

 

شاخصه سوم ایشان، ام البنین بانوی ولایی و ولایت مدار بودند که نسبت به امام علی (ع) که همسرشان بود اعتقاد راسخ الهی داشتند و کاملا وفادار به آرمان های ولایت و امامت بودند، ایشان به عنوان یک مادر نقش مهمی در تربیت اولاد صالح و شایسته داشتند و چهار فرزند را تربیت کردند.

 

اگر چه این چهار فرزند، فرزندان حضرت علی (ع) نیز هستند اما نقش مادر در تربیت فرزند بسیار مهم است. ام البنین به عنوان یک مادر در دامن خود چهار پسر تربیت کرد که در راس انها حضرت ابوالفضل (ع) بود که در کربلا نقش برجسته ای ایفا کردند و پرچمدار قیام کربلا بودند و عبادت و بندگی عفاف و حجاب از خصوصیات دیگر ایشان است.

 

از رشادت های حضرت ام البنین نیز بفرمایید؟

ایشان نقش مهمی در پاسداری و حفاظت از خاطرات کربلا و عاشورا با اینکه در جریان کربلا و عاشورا حضور نداشتند، را داشتند ولی بر حسب آنچه که از حضرت زینب (س) و امام سجاد (ع) و از طریق اهل بیت شنیدند به صورت علنی و آشکارا علی رغم جو خفقان در قبرستان بقیع مردم را جمع می کردند و با گریه های خود حوادث کربلا را در قالب بیان خاطرات و روضه خوانی بیان می کردند.

 

وقتی بشیر به دستور امام سجاد (ع) خبر شهادت امام حسین (ع) را به مردم مدینه اعلام کرد ، این بانو از جریان کربلا و از امام حسین (ع) سوال کرد بشیر خبر شهادت فرزندان ام البنین را داد ولی ایشان می گویند: «همه عالمیان فدای حسین باد شما از حسین برایم بگو». لذا ایشان نقش مهمی در زنده نگه داشتن حادثه کربلا و عاشورا داشتند.

 

علت گریه های ام البنین برای امام حسین (ع) چه بوده است؟

گریه های امام سجاد (ع) که به یکی از بسیار گریه کنندگان تاریخ شهره هستند و رسما عزاداری امام حسین (ع) را 35 سال در هر کوی و برزنی برگزار می کردند، یک بعد آن جنبه عاطفی قضیه است اما غیر از بعد عاطفی، مسائل سیاسی نیز مطرح بوده است که کربلا و عاشورا زنده بماند و در مورد ام البنین نیز این صدق می کند.

 

بخشی از گریه های ایشان بعد عاطفی برای فرزندان و اراداتشان به امام حسین (ع)  دارد و نسبت به امام حسین (ع) عشق و علاثه بیشتری داشتند. چون معتقد بودند امام حسین (ع) امام زمانشان جگر گوشه رسول خدا است. حتما تاثر بیشتر ایشان به امام حسین (ع) نسبت به فرزندان خود ریشه در باورها و اعتقادات ولایی و امامت ایشان دارد که تبعا انسان معتقد به امامت تاثرش در شهادت امام بیش از هر چیز دیگر است.

 

رفتار ام البنین با فرزندان حضرت زهرا (س) با توجه به اینکه مادرشان نبوده چگونه بوده و در شرایط الان چطور می توان این رفتار را الگو قرار داد؟

ایشان به خاطر همان ادبی که داشتند احترام فوق العاده ای برای مقام امامت و حضرت زهرا (س) و برای فرزندان حضرت زهرا (س) به عنوان دسته گل های پیامبر (ص) قائل بودند و طبق این باور در خانه حضرت علی (ع) نهایت ادب و خدمتگذاری برای فرزندان حضرت زهرا (س) داشتند.

 

حتی برای اینکه فرزندان حضرت زهرا (س) با شنیدن نام فاطمه "با توجه به اینکه نام اصلی ام البنین، فاطمه بوده است"، ناراحت نشوند از امام علی (ع) میخواهند که ایشان را فاطمه صدا نزنند و حضرت ایشان را ام البنین خطاب می کردند.

 

طبعا زندگی این بزرگان و شخصیت های موفق، شایسته است در زمان ما الگوی مادران هم در تربیت اولاد و هم در وفا و ادب و احترامات شود و می توان این اصول کلی را از سیره بزرگان درس بگیریم و در زندگی شخصی و خانوادگی خود پیاده کنیم و شدنی است.

 

در خصوص وفات ام البنین توضیح بفرمایید؟

ایشان در 13 ماه جمادی الثانی وفات یافتند، به نظر می رسد وفات این بانو متاثر از غم ها و آن فشارهای روحی که از حادثه عاشورا و شهادت امام حسین (ع) و فرزندانشان به وجود آمده و قبل از اینها شهادت مظلومانه حضرت علی (ع)، بوده است و در تاریخ هم ثبت شده چه ناله های جانسوزی داشتند که هم جنبه عاطفی و همه جنبه سیاسی داشته است.

کد خبر 1019959

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha