خبرگزاری شبستان، سرویس فرهنگی – مریم داوری: «محمود پوروهاب» متولد 1340 در شهرستان رودسر و ساکن قم از شاعران و نویسندگان کودک و نوجوان است که تاکنون بیش از 200 اثر به چاپ رسانده است و بیشتر آثارش رنگ و بوی مذهبی دارد. پوروهاب در سال 1367 فعالیت خود را با مجله سلام بچه ها آغاز کرد و با بیشتر مجلات کودک و نوجوان همکاری داشته و عهده دار داوری در جشنواره های مختلف بوده است. وی کتابهای زیادی در مورد ائمه اطهار (ع) نوشته است. اشک شادی، تنها زندگی می کنی، تصادف، با تو هوا خوب است، همسفر ناشناس، کبوترهای دوست داشتنی، آن روی زیبا، پر از بوی گلابی، آخر صف، خوان هشتم، زبان گنجشک ها را بلد است، سالهای بردگی و آخرین مهاجر از جمله کتابهایی است که پوروهاب به رشته تحریر در آورده است .به مناسبت سال نو گفتگویی با وی ترتیب دادیم که بدین شرح است:
برای استفاده بهینه از تعطیلات نوروز چه پیشنهادی به کودکان و نوجوانان می دهید؟
بچه ها سعی کنند علاوه بر مرور کتاب های درسی، کتاب های غیر درسی را نیز مطالعه کنند. امسال عید نیز به خاطر شیوع بیماری کرونا نمی توان به مسافرت و میهمانی رفت. کودکان و نوجوانان باید این فرصت را غنیمت بدانند و حداقل روزی دو سه ساعت مطالعه غیر درسی داشته باشند.
چه کتاب هایی برای مطالعه در ایام عید برای کودکان و نوجوان پیشنهاد می کنید؟
به تازگی مجموعه ای با عنوان «دوستان پیامبر(ص) و امام علی(ع)» از سوی انتشارات جمکران منتشر شده است. این مجموعه 14 جلدی نوشته آقای ملامحمدی است. کتاب در مورد حضرت علی(ع) و اصحاب پیامبر همچون عمار، یاسر، ابوذر و بلال حبشی است. این مجموعه مختصر و مفید است و کودکان و نوجوانانی که بخواهند در حوزه مذهبی مطالعه کنند، می توانند این مجموعه خوب را بخوانند.
در سال 99 چه کتاب هایی از شما منتشر شد؟
حدود پنج کتاب که در مورد یاران پیامبر اکرم (ص) بود از سوی انتشارات به نشر منتشر شد. کتابی با عنوان «ماهی رود توام» گزیده اشعارم به انتخاب خودم توسط نشر گویا منتشر شد. این کتاب یکی از کتاب های مجموعه طرح شباب است که با استقبال خوب مواجه شد و اندکی بعد از انتشار به چاپ دوم رسیده است.
شاهد چاپ چه کتاهایی از شما در سال جدید خواهیم بود؟
امسال در نظر دارم مجموعه شعری آماده می کنم که آن را به انتشارات کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان می سپارم. چند کتاب نیز زیر چاپ دارم که یکی از آنها در کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان تصویرگری شده است. قرار بود که در سال 99 منتشر شود اما به احتمال زیاد فروردین منتشر خواهد شد. یک کتاب با عنوان «دارد هوای تازه می آید» که مجموعه شعر کودکانه است، آماده شده و به چاپ می رسد.. کتاب دیگری دارم با عنوان «شعرهای رودخانه» که در دست تصویرگری است و به نشر آن را منتشرخواهد کرد.
به عنوان نویسنده و شاعر سال 99 را از نظر وضعیت نشر چگونه ارزیابی می کنید؟
متاسفانه وضعیت تجدید چاپ کتاب ها در سال 99 اصلا خوب نبود. مشکلات گرانی کاغذ در کنار شیوع کرونا وضعیت چاپ کتاب را نسبت به سال های گذشته بدتر کرد. کتاب های کمتری چاپ شد و تجدید چاپی نیز بسیار کم بود. در زمینه شعر وضعیت بدتر بود زیرا ناشران کتاب شعر قبول نمی کردند. تیراژ کتاب ها بسیار پایین بود. نویسنده و شاعر کلی وقت و انرژی می گذارد و کتابش با تیراژ 200 تا 500 نسخه به چاپ می رسد. بسیاری از نویسندگان ما از راه نوشتن امرار معاش می کنند و این وضعیت چاپ و نشر به زندگی آنها ضربه می زند. افرادی مثل من سال ها در کار نوشتن هستیم، کار دیگری بلد نیستیم و همچنان می نویسیم اما تازه کارها و کسانی که در وسط راه هستند، انگیزه خود را از دست می دهند. این افراد ممکن است کارهای فرهنگی را رها کنند، دلزده شوند و بی انگیزه و به سراغ شغل دیگری بروند.
نظر شما