به گزارش خبرنگار گروه غدیر و مهدویت خبرگزاری شبستان، برای ماه مبارک رمضان ادعیه و اذکار و اعمال متعدد در روایات معصومان علیهم السلام و لسان بزرگان مورد توصیه و سفارش قرار گرفته است که اهتمام و مداومت بر آنها در بهرهمندی حداکثری از فضایل و برکات ضیافت الله کمک می کند. در میان این ادعیه و اعمال، دعای افتتاح با روح مهدوی و امام زمانی خود جایگاهی ویژه دارد. از این رو سلسله گفتگوهایی با حجت الاسلام والمسلمین «مصطفی حسن زاده»، کارشناس مرکز تخصصی مهدویت درباره این دعا و اهمیت آن و نیز محتوای فرازهایش ترتیب داده ایم که در ادامه مشروح بخش سوم آن می آید:
حجت الاسلام حسن زاده با اشاره به محتوای بخش دوم از دعای شریف افتتاح به عنوان درسنامه امام زمان(عج) برای منتظران، اظهار کرد: بعد از بیان حقایق توحیدی و باور به خدای متعال، این بخش به صلوات و معرفت حجت الهی اشاره دارد در روایات است که قبل از ورود به دعا باید آدابی را به جا آورد، همچون حمد و ثنای خدال متعال و اقرار به ذنوب و بعد صلوات، سپس وارد دعا می شویم و این سیری است که در دعای افتتاح رعایت شده است.
صلوات شکر نعمت ولایت است
این کارشناس مهدوی در ادامه بیان کرد: هیچ دعایی بدون صلوات بالا نمی رود چراکه صلوات یعنی تواضع و تسلیم بودن در مقابل پیامبر(ص) و اهل بیت(ع) و حکم آن سجده ای را دارد که ملائکه بر حضرت آدم(ع) کردند. این صلوات باعث پذیرش معرفت توحیدی که در ابتدای دعا زمزمه کردیم، می شود، صلوات مجرای درک فیض و رحمت الهی است. آنچه از عالم ملکوت به مُلک می رسد از مجرای فیض و رحمت الهی یعنی اهل بیت(ع) است و این صلوات به نوعی شکر نعمت ولایت است.
وی با بیان اینکه کسی که دائما بر اهل بیت(ع) صلوات می فرستد بهره اش از این منبع فیض بیشتر می شود، تصریح کرد: در دعای افتتاح بعد از صلوات بر پیامبر(ص)، به امیرالمومنین(ع) صلوات فرستاده و به دو ویژگی ایشان یعنی «آيَتِكَ الْكُبْرىٰ، وَالنَّبَاَ الْعَظِيمِ» تصریح می شود؛ با این نشانه است که انسان راه را از بیراهه تشخیص می دهد. هر کس در شب های ماه مبارک رمضان این صلوات را بفرستد به آن خبر عظیمی که در عالم است دست می یابد، همه هدف دشمنان این بود که با غوغاگری و سر و صدا اجازه ندهند این خبر عظیم به عالم برسد!
حجت الاسلام حسن زاده اضافه کرد: شخص مومن با این صلوات بر امیرالمومنین(ع) تصریح می دارد من به مهمترین خبر عالم یعنی ولایت امیرمومنان(ع) و فرزندان ایشان واقف گشته و مومن شدم. مهم آنکه این صلوات ها به صورت فرد به فرد به اهل بیت(ع) فرستاده می شود و نام آن حضرات(ع) را به صورت تک تک می آورد. کسی که با اعتقاد به امامت این صلوات ها را می فرستد اعتراف به تشیع اثنی عشری دارد و تصریح می دارد که به سراغ دیگران نمی رود.
تجدید عهد و بیعت با اهل بیت(ع) از بستر صلوات
وی ادامه داد: مهم آنکه صلوات بر امام حسن و امام حسین علیهماالسلام با هم آمده است و این نکته را در بر دارد که حرکت این دو امام(ع) هم مسیر و هم هدف است یعنی صلح امام حسن(ع) با قیام حسینی در یک بستر و به سوی یک مقصد هستند. این آموزش امام زمان(عج) به ما است. این صلوات ها تجدید عهد و بیعت با اهل بیت(ع) است و همه آنچه به ما می رسد به دلیل پایبندی این عهد و میثاق است. پایبندی به این عهد سبب دستگیری ائمه(ع) از ما می شود همچون حمایت پدر از فرزند، همانطور که پدر در تلاش برای حمایت از فرزندان است اهل بیت(ع) نیز از ما منتظران عصر غیبت دستگیری می کنند.
حجت الاسلام حسن زاده تاکید کرد: برای هر حاجتی انسان به تناسب آن حاجت باید دعا و ثنا داشته باشد، لازمه اجابت دعای طلب ظهور حجت خدا و برپایی حکومت عدل الهی، حمد و ثنای الهی و صلوات کامل بر حضرت رسول(ص) و اهل بیت(ع) است.
این کارشناس مهدوی درباره فلسفه این حمد الهی و معرفت النبی(ص) در دعای افتتاح خاطرنشان کرد: در دعای عصر غیبت می خوانیم: «اللَّهُمَّ عَرِّفْنِی نَفْسَکَ فَإِنَّکَ إِنْ لَمْ تُعَرِّفْنِی نَفْسَکَ لَمْ أَعْرِفْکَ وَ لَمْ أَعْرِفْ رَسُولَکَ؛ اللَّهُمَّ عَرِّفْنِی رَسُولَکَ فَإِنَّکَ إِنْ لَمْ تُعَرِّفْنِی رَسُولَکَ لَمْ أَعْرِفْ حُجَّتَکَ؛ اللَّهُمَّ عَرِّفْنِی حُجَّتَکَ فَإِنَّکَ إِنْ لَمْ تُعَرِّفْنِی حُجَّتَکَ ضَلَلْتُ عَنْ دِینِی.» دقیقا همان سیر حدیث معرفت را در دعای افتتاح می بینیم ابتدا معرفت الهی و معرفت توحیدی مطرح می شود و بعد از صلوات ... یعنی حمد و ثنای الهی ما را به صلوات بر پیامبر(ص) و اهل بیت(ع) متصل می کند و در پرتوی این صلوات ها در 30 شب از ماه مبارک رمضان روح و حیات لازمه بندگی را کسب می کنیم و این معرفت نبوی(ص) ما را به معرفت حجت خدا می رساند وگرنه همه دین ما به ضلالت می رود. باید توجه داشت صلوات روح دعا است.
نظر شما