به گزارش خبرنگار گروه غدیر و مهدویت خبرگزاری شبستان، برای ماه مبارک رمضان ادعیه و اذکار و اعمال متعدد در روایات معصومان علیهم السلام و لسان بزرگان مورد توصیه و سفارش قرار گرفته است که اهتمام و مداومت بر آنها در بهرهمندی حداکثری از فضایل و برکات ضیافت الله کمک می کند. در میان این ادعیه و اعمال، دعای افتتاح با روح مهدوی و امام زمانی خود جایگاهی ویژه دارد. از این رو، سلسله گفتگوهایی با حجت الاسلام والمسلمین «مصطفی حسن زاده»، کارشناس مرکز تخصصی مهدویت درباره این دعا و اهمیت آن و نیز محتوای فرازهایش ترتیب داده ایم که در ادامه مشروح بخش دوم آن می آید:
حجت الاسلام حسن زاده با بیان اینکه دعای افتتاح هدیه رمضانی امام زمان(عج) به همه مهمانان درگاه الهی است، اظهار کرد: مهمترین ملزومات نصرت و یاری حجت خدا توسط امام زمان(عج) در این دعا به ما تعلیم داده می شود. در فراز نخست آن، مباحث توحیدی و خداشناسی به بهترین وجه برای منتظران حضرت حجت (عج) ترسیم شده است که تصریح می دارد یک منتظر واقعی باید عارف به صفات الهی باشد اگر ما در خداشناسی ضعیف باشیم نمی توانیم امام مهدی(عج) را یاری کنیم؛ از این رو، در فراز نخست این دعا اوج خداشناسی و مضامین مرتبط با حمد الهی بیان شده که هر یک از اوصاف تصویری از عظمت خدا را ترسیم می کند.
این کارشناس مرکز تخصصی مهدویت ادامه داد: همه مصیبت ها و گرفتاری هایی که ما مسلمانان به آنها گرفتار شده ایم به دلیل جهل ما نسبت به توحید است و همین جهل مانع از شناخت رسول خدا و ولی خدا(ع) توسط ما شده است. مهم آنکه همه مراتب توحید اعم از توحید ذاتی، افعالی، صفاتی و عبادی در دعای افتتاح به ما آموزش داده شده و نور عبودیت را در ما تجلی و با ما یاد می دهد که چطور ما نیز خود را به این اوصاف آراسته کنیم.
وی با اشاره به مراتب توحید که در دعای افتتاح تصریح شده است، گفت: در ابتدای دعا و در قالب حمد و سپاس الهی عرضه می داریم خدایا ما ناسپاس نیستیم و شاکر آنچه به ما عنایت کردی هستیم؛ باید توجه داشت حمد و ثنای الهی بالاترین جلوه های توحید است در قالب این حمد و سپاس به توحید ذاتی خدا تصریح می شود: «الْحَمْدُ لِلّٰهِ الَّذِى لَمْ يَتَّخِذْ صاحِبَةً وَلَا وَلَداً وَلَمْ يَكُنْ لَهُ شَرِيكٌ فِى الْمُلْكِ وَلَمْ يَكُنْ لَهُ وَ لِيٌّ مِنَ الذُّلِّ وَكَبِّرْهُ تَكْبِيراً»، این تصریحات توحید ذاتی خدای متعال را در وجود منتظران در این ضیافت الهی ایجاد می کند.
حجت الاسلام حسن زاده تاکید کرد: سپس به توحید افعالی اشاره می شود اینکه خدا همه کاره در عالم است و همه چیز در ید اراده و اختیار او است «الْحَمْدُ لِلّٰهِ الْفاشِى فِى الْخَلْقِ أَمْرُهُ وَحَمْدُهُ، الظَّاهِرِ بِالْكَرَمِ مَجْدُهُ، الْباسِطِ بِالْجُودِ يَدَهُ، الَّذِى لَاتَنْقُصُ خَزائِنُهُ» بعد از توحید افعالی، به خالقیت و ربوبیت خدا اشاره می شود واینکه همه خیر و نیکی باید از جانب او عطا شود.
این کارشناس مهدوی در ادامه بیان کرد: مومنان در این 30 شب خدا را با این القاب، صفات و اسماء می خوانند تا آماده یاری ولی خدا شوند؛ از این رو، دعای افتتاح به منتظران می آموزد همه جریانات و حوادث عالم هستی در ید قدرت خدا است و هیچ کس و هیچ چیز قدرت ایستادگی مقابل او را ندارد. برای یاری امام زمان(عج) باید اعتقاد راسخ به این اصل داشته باشیم که هیچ قدرتی در برابر عظمت الهی توان ایستادگی ندارد؛ باید باور داشته باشیم روزگاری خواهد آمد که مستضعفان بالا برده شده و ظالمان به زیر کشیده می شوند.
وی با اشاره به کاربرد صفت «خائف» برای امام زمان(عج) در برخی ادعیه و زیارات، ابراز کرد: در عصر غیبت امام زمان(عج) خائف یعنی هراسان هستند و در انتظار ظهور به سر می برند این هراس از روی ضعف نیست بلکه ایشان به دلیل گناهان ما سال ها در خوف و غیبت به سر برده اند! هر چه ما گناه بیشتری می کنیم و بیشتر در برابر حق می ایستیم و به روی آن شمشیر می کشیم از ظهور امام عصر(عج) و درک دولت موعود دورتر می شویم اما هر چه روح توحید را در خود تقویت کنیم در مسیر امنیت وعده داده شده الهی بیشتر و بهتر قدم برمی داریم.
حجت الاسلام حسن زاده تاکید کرد: این توحید و باور به قدرت الهی که ظالمان و جباران را به نابودی می کشاند به دل های مومنان جلا و صفا می دهد و در پرتوی پیوند صفات جلالیه و جمالیه الهی، آن خدایی که سراسر نور و رحمت است، دل های منتظران آماده همراهی و یاری امام زمان(عج) می شود.
وی با بیان اینکه دعای افتتاح به عنوان درسنامه ای مهدوی در بهترین اوقات راه یاری ولی خدا را به ما آموزش می دهد، اضافه کرد: لازمه یاری حجت خدا داشتن ایمان و روح راسخ به توحید و اعتقادات صحیح است همان چیزی که در دعای افتتاح به ما آموزش داده می شود.
حجت الاسلام حسن زاده در پایان خاطرنشان کرد: به عبارت بهتر، منتظر واقعی در پی افکار انحرافی نمی رود وقتی بهترین مراتب توحید را در محضر امام زمان(عج) فرا می گیرد. بسیاری از علما توصیه کرده اند دعای مستجاب همراه با اذن است اذنی که در ابتدای این دعا تصریح شده و مومنان از جانب امام زمان(عج) اجازه یافته اند تا در ماه مهمانی خدا حوائج خود را به درگاه الهی عرضه بدارند.
نظر شما