به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از کرمان، دکتر نوذر نخعی دوشنبه (6 اردیبهشت) در نشست خبری مجازی با موضوع «فاز سوم واکسن کرونای انستیتو فینلای کوبا و با مشارکت انستیتو پاستور ایران در کرمان» گفت: قرار است در 8 شهر کشور این واکسن به صورت آزمایشی، فاز سوم خود را طی کند.
استاد پزشکی اجتماعی دانشگاه علوم پزشکی کرمان در خصوص فازهای مختلف واکسن توضیح داد: در فاز اول و دوم با حجم نمونه کمتر با این هدف روی واکسن و یا حتی دارو تحقیق می شود که ببینند آیا این واکسن عوارض شدید دارد یا خیر؟ و اینکه اثر بخشی آن چقدر است؟
وی بیان کرد: اگر دیدند این دارو یا واکسن خیلی آسیب رسان است و عوارض دارد و یا اینکه اثر بخشی آن زیاد نیست در همان فاز متوقف می شود اما اگر دیدند که این واکسن حرف برای گفتن دارد و همچنین عوارض جدی ندارد، وارد فاز سوم می شود که با حجم نمونه بیشتر مورد آزمایش مجدد قرار بگیرد و براساس آن تصمیم گیری شود که آیا این واکسن نهایتاً می تواند استفاده شود یا خیر.
وی اظهار کرد: این واکسن خوشبختانه در فاز یک و دو با حجم نمونه هزار نفر در کوبا تست شده و نتایج خیلی امیدوار کننده بوده از جهت اینکه هم اثر بخشی آن بالای 80 درصد بوده و هم اینکه عوارض آن بسیار جزئی و ناچیز بوده است.
دکتر نخعی خاطرنشان کرد: برای همین است که قراردادی بین انستیتو پاستور ایران و شرکت کوبایی منعقد شده که خط تولید آن در کشور ما هم باشد تا بتوانند با تعداد بیشتری در اختیار مردم قرار دهند.
وی در پاسخ به سئوالی مبنی بر اینکه آيا فردي كه واكسن را دريافت مي کند، بين 2 دوز، ناقل محسوب می شود و بايد از افراد خانواده فاصله بگيرد؟ و آيا براي تزريق اين واكسن نياز به مراقبت ها و آزمايش هاي كنترلي ديگري هم هست و چنانچه نيازمند كنترل هاي ديگري است كجا انجام می شود؟ توضیح داد: این واکسن، واکسنی است که 8 شهر کشور از جمله اصفهان، ساری، بابل، بندرعباس، زنجان، کرمان، همدان و یزد انتخاب شدند.
استاد پزشکی اجتماعی دانشگاه علوم پزشکی کرمان افزود: قرار است 3 هزار نفر در کرمان در نهایت وارد کارآزمایی بالینی شوند و این واکسن به آن ها تزریق شود و در 2 دوز قرار است در شهر کرمان تزریق شود.
وی ادامه داد: واکسن دو دوز دارد که دوز اول و دوز دوم به فاصله 4 هفته یا 28 روز مانند دیگر واکسن ها در قسمت بالای بازو تزریق می شود و سن تزریق واکسن هم از 18 تا 80 سالگی است پس یک سن وسیعی را دارد زیرا در همین سنین تست شده و خوشبختانه دیدند عوارض بسیار ناچیز به رغم اینکه اثر بخشی بسیار بالا است.
نخعی خطاب به داوطلبان تزریق واکسن گفت: اول باید در سایت اینترنتی ثبت نام کنند و بعد در نهایت به آن ها یک کد داده می شود؛ یکی از قسمت هایی که در آن فرم اینترنتی باید پر کنند، رضایت آگاهانه است و از این جهت این رضایت را می گیرند زیرا هنوز قطعیت کامل پیدا نکرده و فاز سوم به صورت آزمایشی طی می شود لذا از فرد رضایت گرفته می شود.
وی ادامه داد: در نهایت این فرد باید به مرکزی که معرفی می شود مراجعه کند که از هفته آینده این واکسیناسیون انجام می شود و اگر در این مورد هم سوالی داشتند جدای از اینکه ثبت نام می کنند با شماره 3750 تماس بگیرند که همکاران ما در این خصوص پاسخگوی ابهامات هستند.
استاد پزشکی اجتماعی دانشگاه علوم پزشکی کرمان اظهار کرد: افرادی هم که مراجعه می کنند، برای آن ها یک فیلم آموزشی گذاشته می شود که اگر تمایل داشتند واکسن بزنند و در عین حال به دلیل اینکه جبران رفت و آمد و گذران وقت آنان شود، 100 هزار تومان به صورت کارت هدیه به این ها داده می شود که جنبه پاداش ندارد بلکه جبران همان رفت و آمد است.
وی خاطرنشان کرد: در نهایت که تاییدیه گرفتند، زمان تزریق واکسن، روز اول از آن ها خون گرفته و تست هایی روی آن ها انجام می شود و در شهر کرمان فقط یکبار خونگیری انجام می شود آن هم روز اول و بعد روز بیست و هشتم باید واکسن تزریق شود؛ در این فاصله هم هرگونه عارضه ای داشتند با همان شماره تماس بگیرند و براساس صحبت هایی که مطرح می شود یا با همان تماس موضوع حل می شود و یا اگر اقدامات دیگری قرار است انجام شود آن اقدامات انجام خواهد شد پس افراد رها نمی شوند و همچنان در ارتباط خواهند بود.
دکتر نخعی در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه آيا اعضاي هيأت علمي دانشگاه و پزشكان كرماني در اين طرح شركت مي كنند و حاضر به واكسينه شدن در اين مرحله هستند؟ گفت: در فاز اول و دوم این واکسن اول روی حیوان تست شده و بعد روی هزار نفر در کوبا تست شده که نتایج آن کاملاً امید بخش بوده است بنابراین باید به آن به دید فرصت نگاه کنیم.
وی در پاسخ به اینکه چرا براي فاز سوم شهرهاي محدودي از جمله كرمان انتخاب شده و در سراسر كشور اجرا نمي شود؟ افزود: باید این کار روی تعداد خاصی انجام شود که قرار است 24 هزار نفر در 8 شهر کشور واکسینه شوند که کرمان از هفته آینده شروع خواهد کرد و محل آن در شهر کرمان بعد از چهارراه فرهنگیان (از میدان آزادی به سمت فرودگاه) مرکز تحقیقات دانشگاه علوم پزشکی است.
استاد پزشکی اجتماعی دانشگاه علوم پزشکی کرمان در پاسخ به اینکه آیا افرادی که سابقه عمل های جراحی داشتند می توانند در این طرح شرکت کنند؟ بیان کرد: در سایت نوشته شده که چه کسانی واجد شرایط نیستند؛ به طور مثال یکی از آن ها افراد فشارخونی و دیابتی کنترل نشده هستند که دارو مصرف می کنند.
وی در پاسخ به اینکه در فاز سوم تست انسانی واکسن کرونا چند نفر واکسینه می شوند؟ توضیح داد: قرار است در کرمان 3 هزار نفر واکسینه شوند و کسانی که ساکن شهر کرمان و یا شهرهای اطراف مانند ماهان، جوپار و .. هستند، ثبت نام و مراجعه کنند و الان 3 روز هست که فراخوان آن اعلام شده است.
نخعی ادامه داد: شاید بعضی ها فکر کنند که کوبا کشور بزرگ صنعتی نیست اما در زمینه تولید واکسن جزو کشورهای پیشرو است.
وی در پاسخ به اینکه آیا تا امروز در افرادی که در 2 فاز قبلی واکسيناسيون انجام دادند عارضه ای مشاهده شده است؟ اظهار کرد: در دو فاز قبلی، فاز اول با 40 نفر و فاز دوم تقریباً با هزار نفر انجام شد اثر بخشی آن چک شده و خوشبختانه هیچ عارضه خطرناکی رخ نداده و در فاز سوم ایران به عنوان شریک اصلی است اما در کشورهایی مانند هند، پاکستان و ... هم اعلام همکاری کردند.
استاد پزشکی اجتماعی دانشگاه علوم پزشکی کرمان در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه کسانی که داوطلب دریافت واکسن می شوند بعد از تزریق، چگونه رصد می شوند؟ و چنانچه عوارض جدی به دنبال داشته باشد، چطور جبران می شود؟ و افراد بیمه می شوند یا نیازی به چنین تمهیداتی نیست؟ اظهار کرد: پیش بینی ما این است که این واکسن از آزمایش سربلند بیرون آید.
وی ادامه داد: اگر عارضه جدی بود و افراد دچار عارضه ای شدند و قرار شد جایی درمان شوند این ها بیمه مخصوص خودشان را دارند و کاملاً تحت پوشش آن بیمه هستند و افراد برای تزریق واکسن و ادامه همکاری نیز اختیار کامل دارند.
نخعی در پاسخ به این سوال امیدوار هستید واکسن فوق، از چه زمانی قابل استفاده باشد؟ گفت: براساس پیش بینی هایی که شده، نتایج کاملاً بررسی می شود و اگر نتایج امیدبخش باشد، از نیمه دوم تابستان(اواخر مرداد و شهریور) امیدواریم که این واکسن بتواند مراحل خود را طی کند و وارد فاز تولید انبوه شود و کم کم در اختیار مردم قرار گیرد.
وی در پاسخ به اینکه با توجه به اینکه تعداد زیادی مهاجر افغانستانی در کرمان زندگی می کنند آیا این افراد هم می توانند در این آزمایش ها شرکت کنند؟ بیان کرد: یکی از ملاک هایی که گذاشته شده این است که تابعیت ایرانی باشد و زمانی به تولید انبوه رسید آن زمان می توانند شرکت کنند اما در این مرحله فقط تابعیت ایرانی است.
دکتر نخعی در پاسخ به اینکه آیا این واکسن از بدن در برابر گونه های جهش یافته جدید ویروس کرونا محافظت خواهد کرد؟ خاطرنشان کرد: جهش های مهم کرونا از جمله انگلیسی، بزریلی، آفریقایی و اخیراً هم هندی است؛ در مورد جهش ویروس هندی چون تازه 2 ماه شدید شده، هیچ مقاله ای در رابطه با هیچ کدام از واکسن ها هنوز چاپ نشده است که بگوید هر واکسن دیگری اثر پیشگیرانه دارد یا خیر لذا باید زمان بگذرد.
وی در پاسخ به این سوال که مصونیتی که واکسن در بدن ایجاد می کند چقدر دوام خواهد داشت؟ اظهار کرد: باید زمان بگذرد اما تا حالا واکسن هایی که در دنیا آمدند و در طیف وسیعی تزریق شدند، حداقل حفاظت آن ها 6 ماه است اما باید زمان بگذرد زیرا ممکن است که 6 ماه، یکسال یا دو سال شود بنابراین هنوز معلوم نیست و باید زمان بگذرد.
نظر شما