خبرگزاری شبستان _ گیلان، نوشین کریمی؛ هر ساله در سالروز شهادت استاد «مرتضی مطهری» از مقام بلند تعلیم و تربیت و معلمان سخت کوش تقدیر می شود. دو سالی است که معلم ها در تار و پود یک اپیدمی ناخوشایند سعی می کنند مضاعف تر از آنچه که قبلا بودند، تلاش کنند تا از طراوت و آگاهی به دانش آموزان چیزی کم نگذارند و پا به پای تمام دشواری ها و بیماری همه گیر موجود باز بتوانند نسل آینده را پویا و توانمند تربیت کنند.
اما باید پذیرفت در این مسیر، فراز و فرودهایی هست که معلمان و دانش آموزان به همراه والدینشان با هم تجربه می کنند و باید با صبوری در کنار هم «کرونا را شکست دهیم».
به مناسبت روز معلم به سراغشان رفتیم و از دغدغه هایی که این روزها، آنرا به سختی تجربه می کنند، پرسیدیم. «ناهید فطرتی» مدیر مدرسه ۲ زبانه در سنگر است که آموزش آنلاین را به صورت تصویری برای دانش آموزانش در نظر گرفته است، دانش آموزان هر روز با لباس فرم جلوی معلم حاضر می شوند و مانند روال عادی درس های همان روز را می آموزند.
وی در گفت و گو با خبرنگار شبستان اظهار کرد: در شرایط عادی حضور مستمر دانش آموزان برای اینکه معلم ها تسلط کامل بر همه امور آنها خواهند داشت، نقطه قوت آموزش است.
فطرتی اظهار کرد: نقطه قوت آموزش در دوران کرونا باز هم بستگی به آموزش هر مدرسه ای دارد، یعنی مدارسی با امکانات خوب، معلمین با تجربه و اولیای دوراندیش و بستر اینترنتی مناسب می تواند نقطه قوت باشد.
وی اذعان کرد: اینترنت ضعیف بعضی از دانش آموزان، قطع و وصل مداوم اینترنت و ایجاد ناآرامی اعصاب و روان معلمین در کلاس های مجازی در کنترل نظم و انضباط کلاس نقطه ضعف محسوب می شود و به مراتب سرعت یادگیری کندتر خواهد شد.
فطرتی با اشاره به اینکه این محدودیت ها و عدم برگزاری کلاس های حضوری نباید مانع عقب ماندن دانش آموزان از سایر کلاس های در نظر گرفته شده آن آموزشگاه شود، بیان کرد: متاسفانه تحرک دانش آموزان کم شده اما ما حتی زنگ های ورزش، کاردستی و نقاشی را برای دانش آموزان برگزار می کنیم تا تمام نیازهای آنان پاسخ داده باشیم.
* وابستگی به گوشی موجب آسیب های جسمی و روحی برای دانش آموزان شده است
«خدیجه انصافی» معاون اجرایی و آموزشی یکی از مدارس رشت است، وی با بیان اینکه کنترل آموزش بچه ها توسط خانواده ها از دست رفته است، خواستار برگزاری کلاس ها به صورت حضوری شد.
وی با اشاره به اینکه وابستگی به گوشی، آسیب های جسمی و روحی به دانش آموزان زده است، گفت: فعالیت گروهی و پرورشی بچه ها، رقابت های کلاسی، چالش پرسش و پاسخ داخل کلاس ها و... از بین رفته است.
انصافی افزود: معلم در این دوران در هر پایه ای که مُدرس بوده، هر کاری کرده وظیفه اش را انجام داده و آسیب زیادی ندیده و فقط رویه و روند آموزشی اش متفاوت شده است اما دانش آموزان با هزار و یک جور آسیب مواجه هستند.
انصافی تصریح کرد: زمانی قبل از کرونا پدر و مادرها برای نوجوانشان گوشی اختصاصی نمی خریدند که از درسش عقب نماند اما اکنون هر چقدر هم پدر و مادر گوشی بچه را مدیریت کنند اما فرزندان حرفه ای شده اند و برای دور زدن پدر و مادرها به بهانه درس خواندن راه پیدا کرده اند.
وی بیان کرد: در حال حاضر وسعت ارتباطات آزادتر شده و دانش آموز به بهانه دانلود کردن فیلم آموزشی دیدن تدریس معلم، گریزی به ارتباطات فضای مجازیش میزند که در کنترل والدین نیست.
* آموزش آنلاین مهارتهای کارگاهی دشوار است
«لیلی حق شناس» نیز که از معلم های باسابقه هنرستانی است در گفت و گو با شبستان بیان کرد: معلمین واقعا از کندی نت و دانش آموزانی که حضور فعال در کلاس های آنلاین ندارند، کلافه هستند.
وی با بیان اینکه بسیاری از دانش آموزان از پس درس های کارگاهی مدرسه برنمی آیند افزود: چون ما شاخه فنی و هنرستان هستیم کارگاه کامپیوتر، معرق، خیاطی، گرافیک و... داریم که بدون تجهیزات کارگاهی انجامش سخت و هزینه بردار است و دانش آموز چگونه آنلاین این مهارت ها را بیاموزد.
حق شناس اذعان کرد: در حال حاضر کارهای خیلی معمولی و آسانتر به دانش آموزان داده می شود تا بتوانند در منزل انجام دهند و گاهی برای رفع اشکال به مدرسه بیایند.
«عفت دوست» معلم پایه اول ابتدایی نیز در گفت و گو با شبستان اظهار کرد: یکی از دغدغه های کلاس آنلاین این است که در بیشتر موارد دانش آموز فقط با معلم و گاها با مدیر یا معاون آموزشی دبستان ارتباط تصویری خواهند داشت.
وی گفت: حضور معاون پرورشی و مربی بهداشت، مربی ورزش، مشاور دبستان با دانش آموز به صورت آنلاین وجود ندارد یا خیلی این ارتباط کم است.
عفت دوست افزود: ارتباط در حوزه پرورشی می تواند در پیشرفت همه جانبه دانش آموزان و آماده سازی دانش آموزان پایه اول برای پذیرش مدرسه مثمر ثمر و کاربردی باشد.
«اکبر آیین» در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری شبستان با اشاره به وضعیت تدریس در وضعیت کرونایی، روز معلم را به معلمان تبریک گفت و اظهار کرد: تا حالا برایتان اتفاق افتاده بخواهید به یک نفر که قدرت بینایی اش را از دست داده و گوش هایش سنگین است مطلبی را بفهمانی؟ بدون شک سخت است.
این استاد دانشگاه و مدرس پایه ریاضی بیان کرد: این قضیه زمانی که در این مورد شک و تردید هم داشته باشید که طرف مقابل واقعا کور و کر است یا وانمود میکند خیلی سخت تر نیز می شود.
وی با بیان اینکه آموزش مجازی و آنلاین چنین حالتی را دارد گفت: وقتی طرف مقابل می گوید میکروفونم مشکل دارد، دوربین هم نقص دارد و فعال نمی شود و اینکه راست میگوید یا خیر خدا می داند.
آیین افزود: متاسفانه در بسیاری موارد، دروغ نهادینه شده و شما چاره ای جز قبول کردن بهانه های دانش آموز و دانشجویت ندارید.
وی با اشاره به اینکه نظم کلاس نیز هر چند دقیقه با فرستادن پیام متنی که می گویند صدا نداریم یا با کیفیت پایین دریافت میکنیم، موضوع بهم ریختگی دیگری است، ادامه داد: گاهی دو دلی که اینها از سر شیطنت است یا واقعا صدا برایش قطع و وصل می شود، باید درس بدهی به مخاطبی که نمی دانی خواب است یا بیدار، در واتساپ میچرخد یا اینستاگرام و....
آیین تصریح کرد: هرچند دلت همراه این نوع تدریس نیست اما ناگزیری مثبت اندیش باشی و به تدریس ادامه بدهی.
وی با ابراز ناراحتی از اینکه باید در چنین فضایی متکلم الوحده باشی و جای پرسش و پاسخ نیست گفت: هزاران ایراد هم برای نگرفتن تماس تصویری دارند و پرسش صوتی هم که معلوم نیست از آموخته های خودشان جواب میدهند یا از کتاب برایت می خوانند.
آیین اظهار کرد: حجم مطالب کتاب مخصوصا ریاضیات بالا است و شما باید در یک محدوده مشخص این کتاب را تدریس کنی و جای هیچ عذر و بهانه ای نداری.
وی گفت: تازه به مشکلات روستاییان باید نداشتن خط ارتباطی خوب، نداشتن سیستم مناسب از جمله لب تاپ، تبلت و یا گوشی با کیفیت و یا اینکه چند دانش آموز از یک گوشی استفاده می کنند هم اضافه کرد.
آیین ادامه داد: تازه زمانی که درس تمام می شود پیام های بی مورد دانش آموزان در ساعات غیر آموزش، حتی نیمه شب و یا روزهای تعطیل شما را درگیر خود می کند و با تذکر و یا عدم پاسخگویی نیز مشکل حل نمی شود پای والدین به میدان می آید.
وی همراهی و مزاحمت برای خانواده را از دیگر مشکلات تدریس در خانه دانست و اضافه کرد: صبح ها خواب را از فرزند کوچکت می گیری و با ساکت نگه داشتن اعضای خانواده می خواهی که موجب اختلال در آموزش نشوند.
آیین گفت: امتحاناتی که نمی دانی چه کسی جواب داده است، صدها عکس نوشته ای که دانش آموزان فرستاده اند و مجبوری از دریچه کوچک موبایل و با چشمانی ریز شده در گوشی آنها را دقیق تصحیح کنی تا حقی ضایع نشود.
وی هزینه سرسام آور شارژ اینترنت و موبایل و استهلاک آن را دردسر دیگری دانست که هم معلمین با آن روبرو هستند و هم دانش آموز و خاطرنشان کرد: آموزش مجازی را در این شرایط بیماری همه گیر نه می توانی رها کنی و نه می توانی تحملش کنی و بیشتر برای من و معلمی که معتاد تدریس و دانش آموز و مدرسه است تدریس مجازی شبیه بوییدن گل های مصنوعی است ولی بیشتر درد زمانی است که خانواده هایی ناجوانمردانه قضاوت می کنند و میگویند معلمان در خانه نشسته اند و حقوق میگیرند.
نظر شما