خبرگزاری شبستان- خراسان جنوبی؛ شب قدر بهترین فرصت برای طلب بخشش و آمرزش گناهان از خداوند است و پروردگار مهربان در این شب عنایت ویژه ای به بندگان خود دارد و در واقع آن را بهانه ای جهت آمرزش بندگان خود قرار داده است.
امشب آخرین شب قدر است شبی که بندگان گریز پای در میقات عبودیت با خالق خود محرم می شوند؛ امشب آخرین فرصت برای آشنايی با محبوب بي نياز و مهربان است و چه خوب است این شب عرفان و آشتی، شب صفا يافتن دل ها در مروه وصال رب ودود، شب توسل به ذيل رحمت بی كران، شب اشك و آه و سوز دل را قدر بدانیم.
اگر چه عظمت شب قدر برای ما درک ناشدنی است اما با تسلیم در برابر قرآن و روایات می پذیریم که این شب، محمل اسرار بزرگ هستی و معبر عالم ناسوت تا ملکوت است و در این شب ملائک بر زمينيان وارد می شوند تا انسان های دل از دست داده و سينه سوخته را با خود به جمع عرشيان ببرند.
شب قدر شب بزم حضور است و در این شب بزرگ خاکساران محراب بندگی آن چنان به بارگاه قرب راه می یابند که گرمای نفس های لاهوتیان را بر وجود خویش احساس می کنند؛ این شب شگفت که در سینه خود هزاران خورشید دارد، گویی طومار خلقت را از ابتدا تا زمان حال در می نوردد و همه هستی را در کالبد خود می ریزد.
*جایگاه و اهمیت شب 23 رمضان از منظر اهل بیت(ع)
امیرالمومنین علی (علیه السلام) می فرمایند: «پیامبر خدا در دهه آخر ماه رمضان، بستر خود را جمع می کرد و کمرش را می بست و شب بیست و سوم، خانواده خود را بیدار می کرد. و در آن شب، به صورت خفتگان، آب می پاشید».
امام باقر (علیه السلام) فرمودند: «هر کس شب بیست و سوم ماه رمضان را زنده بدارد و در آن صد رکعت نماز بخواند، خداوندْ در زندگی او گشایش می دهد و کار دشمنان او را خود بر عهده می گیرد و او را از غرق شدن، زیر آوار ماندن، سرقت، و از شرّ دنیا مصون می دارد و وحشت نکیر و منکر را از او بر می دارد، و او در حالی از گور خویش بیرون می آید که نورش بر اهل رستاخیز می تابد، و نامه عملش را به دست راستش می دهند و رهایی از آتش و عبور بر صراط و ایمنی از عذاب را برای او می نویسند و بدون حساب وارد بهشت می شود و در بهشت، از همنشینان پیامبران و صدّیقان و شهیدان و صالحان قرار داده می شود و آنان چه نیکو همنشینانی اند!»
امام جواد (علیه السلام) نیز در این خصوص می فرمایند: «هر کس در شب بیست و سوم ماه رمضان، امام حسین علیه السلام را زیارت کند ـ همان شبی که امید است شب قدر باشد و در آن شب، هر کار حکمت آمیزی فیصله می یابد ـ روح های بیست و چهار هزار فرشته و پیامبر با او مصافحه می کنند، که همگی از خداوندْ اذن می گیرند که آن شب، حسین علیه السلام را زیارت کنند».
*اعمال مخصوص شب بیست و سوم ماه رمضان
در شب بیست و سوم ماه مبارک رمضان، غیر از اعمال مشترک شبهای قدر اعمال دیگری نیز وارد شده است تا فردی که این شب را به احیا میگذراند در کنار اعمال مشترک شب های قدر، آن ها را نیز انجام دهد.
یکی از اعمال مخصوص شب 23 رمضان این است که انسان سوره عنکبوت و سوره روم را بخواند و در این راستا امام صادق(ع) فرمودند: «هرکس در شب بیست و سوم، سورههای عنکبوت و روم را بخواند، به خدا سوگند! اهل بهشت است».
بر موضوع خواندن سوره قدر و سوره دخان نیز در شب 23 رمضان بسیار تاکید شده است و خواندن دعای مخصوص این شب نیز یکی دیگر از اعمال مخصوص 23 رمضان است و در این دعا آمده است: «یَا رَبَّ لَیْلَهِ الْقَدْرِ وَ جَاعِلَهَا خَیْرا مِنْ أَلْفِ شَهْرٍ وَ رَبَّ اللَّیْلِ وَ النَّهَارِ وَ الْجِبَالِ وَ الْبِحَارِ وَ الظُّلَمِ وَ الْأَنْوَارِ وَ الْأَرْضِ وَ السَّمَاءِ یَا بَارِئُ یَا مُصَوِّرُ یَا حَنَّانُ یَا مَنَّانُ یَا اللَّهُ یَا رَحْمَانُ یَا اللَّهُ یَا قَیُّومُ یَا اللَّهُ یَا بَدِیعُ یَا اللَّهُ یَا اللَّهُ یَا اللَّهُ لَکَ الْأَسْمَاءُ الْحُسْنَى وَ الْأَمْثَالُ الْعُلْیَا وَ الْکِبْرِیَاءُ وَ الْآلاءُ أَسْأَلُکَ أَنْ تُصَلِّیَ عَلَى مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ أَنْ تَجْعَلَ اسْمِی فِی هَذِهِ اللَّیْلَهِ فِی السُّعَدَاءِ وَ رُوحِی مَعَ الشُّهَدَاءِ وَ إِحْسَانِی فِی عِلِّیِّینَ وَ إِسَاءَتِی مَغْفُورَهً وَ أَنْ تَهَبَ لِی یَقِینا تُبَاشِرُ بِهِ قَلْبِی وَ إِیمَانا یُذْهِبُ الشَّکَّ عَنِّی وَ تُرْضِیَنِی بِمَا قَسَمْتَ لِی وَ آتِنَا فِی الدُّنْیَا حَسَنَهً وَ فِی الْآخِرَهِ حَسَنَهً وَ قِنَا عَذَابَ النَّارِ الْحَرِیقِ وَ ارْزُقْنِی فِیهَا ذِکْرَکَ وَ شُکْرَکَ وَ الرَّغْبَهَ إِلَیْکَ وَ الْإِنَابَهَ وَ التَّوْبَهَ وَ التَّوْفِیقَ لِمَا وَفَّقْتَ لَهُ مُحَمَّدا وَ آلَ مُحَمَّدٍ عَلَیْهِمُ السَّلامُ».
*نزول ملائکه بر قلب امام زمان(عج) در شب قدر
حجت الاسلام «مجتبی شیدایی» معاون پژوهش حوزه علمیه خراسان جنوبی در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان در خصوص اهمیت شب 23 رمضان می گوید: در شب قدر بین انسان و خداوند از طریق نزول ملائکه اتفاق می افتد و به این موضوع در سوره مبارکه قدر اشاره شده است.
وی در ادامه بیان می کند: ملائکه بر قلب انسان کامل یعنی ائمه اطهار (علیهم السلام) نازل می شوند و این موضوع وجود امام معصوم را ثابت می کند و در این زمان نیز ملائکه در شب قدر به قلب امام زمان(عج) نازل می شوند.
شب 23 رمضان از چه اهمیتی و فضیلتی برخوردار است؟ در آیات و روایات مختلف آمده است که شب قدر به اندازه یک عمر می تواند انسان را رشد بدهد و در این شب به دلیل ارتباط شدیدی که بین عالم مادی و معنوی ایجاد می شود شاهد پررنگ شدن جنبه ملکوتی انسان هستیم و در این راستا حرکت تکاملی انسان شتاب می گیرد.
بر روی شب 23 رمضان در روایات مختلف بسیار تاکید شده است و درصد بیشتری مبنی بر شب قدر بودن این شب وجود دارد و در روایات نیز آمده است که اگر نتوانستید هر سه شب را احیا کنید حتما در شب 23 رمضان به احیا و خواندن ادعیه بپردازید و این موضوع احتمال شب قدر بودن شب 23 رمضان را بالا می برد.
حکمت پنهان بودن شب قدر چیست؟ از اهل بیت (ع) این سوال پرسیده شده بود و فرمودند که خداوند متعال به دلیل اینکه مهربان است می خواهد فرصت بیشتری به بندگان خود بدهد تا ناامید نشوند.
مخفی بودن شب قدر در سه شب 19، 21 و 23 ماه رمضان به این دلیل است که اگر کسی نتوانست شبی را به احیا و مناجات بپردازد از فرصت دیگر استفاده کند و از درگاه خداوند مهربان و بخشنده ناامید نشود و این بزرگترین نعمتی است که خداوند متعال به انسان عطا داشته است.
تقدیر انسان در شب قدر چگونه رقم می خورد؟ برخی افراد تفکری اشتباه در مورد تعیین سرنوشت شب قدر دارند و فکر می کنند که خداوند در شب قدر یک جبری بر زندگی انسان حاکم می کند در حالی که این طور نیست.
باید با توجه کردن به چهار ویژگی عالم بودن و قادر بودن بودن و حکیم و عادل خداوند متعال به بحث تعیین تقدیر انسان بپردازیم چرا که این ویژگی ها نشان می دهد که خداوند متعال هیچ گاه نظام جبری را بر زندگی انسان حاکم نمی کند.
جبری بودن سرنوشت از طرف خداوند به دور حکمت و عدالت است و خداوند متعال بر اساس اعمال و رفتار و روحیات و افکار انسان در شب قدر تقدیری را لحاظ می کند که جز اختیارات لاینفک انسان است.
اگر در شب قدر تاکید می شود که انسان به مناجات و احیا بپردازد برای این است که از این فرصت طلایی برای داشتن زندگی بهتر در آینده استفاده کند و این موضوع به اختیار انسان بر می گردد.
چرا شب قدر را قلب رمضان می نامند؟ طبق آیات و روایات شرافت ماه رمضان به نزول قرآن کریم است و هدف از روزه گرفتن در این ماه قرآنی، رشد و کمال یافتن انسان است.
با توجه به اینکه قرآن کریم در شب قدر نازل شده است شب قدر مهم ترین عامل رشد و هدایت انسان می تواند باشد و چه خوب است که انسان از فرصت قلب رمضان برای رسیدن به کمال نهایت استفاده را ببرد و این فرصت طلایی را از دست ندهد.
مهم ترین و بهترین عمل در شب قدر چیست؟ احیای شب قدر یکی از مهم ترین عمل در شب قدر است تا به مناجات و خواندن دعای جوشن کبیر و انجام اعمال مربوط به شب قدر بپردازد.
در روایات مختلف تاکید شده است که انسان به مذاکره علمی و معرفتی توجه ویژه ای داشته باشد و با خودش بیندیشد و زندگی خود را ورق بزند و رابطه خود با خالق مهربانش را بسنجد.
شب قدر فرصتی است تا انسان با تفکر کردن نکات مثبت و منفی زندگی و ضعف های خود را شناسایی کند و تصمیمات جدیدی را برای زندگی خود بگیرد و اعمال غلطی که در گذشته انجام می داده است را ترک کند.
بهترین دعا در شب قدر چیست؟ در روایات مختلف آمده است که هنگام دعاکردن تنها به فکر خودتان نباشید و برای دیگران نیز دعا کنید چرا که این کار باعث می شود دعا به خودتان نیز بر گردد.
بهترین دعا برای انسان در شب قدر این است که یار حضرت مهدی(عج) و شاهد ظهور ایشان باشد چرا که برخی افراد ممکن است شاهد ظهور امام زمان(عج) باشند اما پای دلشان بلغرزد و ایشان را یاری نکند.
سخن آخر؛
شب ۲۳ رمضان آخرین فرصت طلایی است که خداوند متعال به انسان عطا کرده است ای کاش بتوانیم در این شب بزرگ کینه ها را از دل بیرون و خوبی و مهربانی و عافیت طلبی را جایگزین کنیم و در این روزهای سخت کرونایی به یاد بیمارانی باشیم که التماس دعا دارند و از یاد نیازمندانی که در این روزها گرانی در حال فشاردادن گلوی آنان است غافل نشویم.
نظر شما