میان خوف و رجاء ایستاده‌ایم/ ما را بی‌حساب ببخش

خدا کند که بهره ای برده و توشه ای اندوخته باشیم و به قول مرحوم صفایی حائری«از كسانى نباشيم كه رمضان‏ بر آنها مى‌‏گذرد، در حالى كه بدن‏‌هايشان ضايع شده و فكرهايشان عقيم مانده و قلب‏‌هايشان سرشار از بت ‏ها شده و روح‏‌هايشان هم به تنگى رسيده است»

به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از کرمان، ماه مبارک رمضان بهترین زمان برای نزدیک شدن انسان به خدا و بندگی و تنها ماهی که نام آن در قرآن آمده، نزد مسلمانان احترام خاص و ویژه ای داشته و دارد و از مهمترین عبادات این ماه تلاوت قرآن کریم، احیای شب های قدر، دعا، استغفار و ...  است.

 

 

 

امسال ماه مبارک رمضان ۱۴۴۲ ه. ق نیز همانند سال گذشته ماه خوبی ها و بندگی مومنان مخلص خدا با وجود محدودیت های ناشی از کرونا برگزار شد و خدا کند که بهره ای برده و توشه ای اندوخته باشیم و به قول مرحوم صفایی حائری «از كسانى نباشيم كه رمضان‏ بر آنها مى‌‏گذرد، در حالى كه بدن‏‌هايشان ضايع شده و فكرهايشان عقيم مانده و قلب‏‌هايشان سرشار از بت ‏ها شده و روح‏‌هايشان هم به تنگى رسيده است...»

 

 

 

در این ماه پربرکت سفره های اطعام زیادی گشوده شد اما نه به آن شکل متداول قبل از کرونا؛ هزاران وعده غذا توسط گروه های جهادی و خودجوش گرفته تا آشپزخانه های مهدوی و مساجد و محلات طبخ و توزیع شد؛ سپاه ثارالله استان کرمان، 5 مرحله کمک مؤمنانه را با همکاری نهادهای مختلف تا آخر ماه مبارک رمضان تدارک دید که در مناسبت های سالروز تأسیس اساسنامه سپاه، نیمه ماه مبارک میلاد باسعادت امام حسن مجتبی(ع)، سالروز تأسیس بسیج سازندگی، لیالی قدر و عید سعید فطر انجام شد.

 

 

به مناسبت ولادت با سعادت امام حسن مجتبی(ع)، 75 هزار بسته معیشتی، 120 هزار وعده غذای گرم و یک هزار و 500 بسته گوشت گرم با مشارکت تبلیغات اسلامی، کمیته امداد، ستاد اجرایی فرمان حضرت امام(ره)، آستان قدس رضوی، نیروی انتظامی، بانک رسالت، قرارگاه خاتم الاوصیاء، بسیج و سپاه به صورت مشترک و هماهنگ در استان کرمان توزیع شد که خود یک رکورد در توزیع کمک های مؤمنانه در سطح کشور محسوب می شود.

 

 

در سالروز تأسیس بسیج سازندگی نیز 440 قلم کالای کمک جهیزیه به زوج های نیازمند و 3 هزار بسته معیشتی به همت نیروی انتظامی استان کرمان و همزمان با بیست و هفتم ماه مبارک رمضان یک هزار و 500 بسته معیشتی توسط کارکنان کمیته امداد کرمان تهیه و میان محرومین توزیع شد.

 

 

با مشارکت کمیته امداد امام خمینی (ره)، آستان قدس رضوی، بنیاد علوی، بانک رسالت، قرارگاه فرهنگی خاتم الاوصیا، دفتر نمایندگی ولی فقیه، سپاه ثارالله استان کرمان و بسیج سازندگی به مناسبت عید سعید فطر سومین مرحله از رزمایش توزیع کمک مومنانه برگزار شد و این مرحله از کمک های مومنانه شامل بسته های معیشتی، غذای گرم و گوشت قرمز بود. همچنین 330 بسته معیشتی توسط ناحیه حضرت امیر استان کرمان به مناسبت عید سعید فطر تهیه و در بین آسیب دیدگان از کرونا توزیع شد.

 

 

خلاصه اینکه هر کس به طریقی سعی کرد تا در ماه ضیافت الهی سفره ای ولو به اندازه سهم یک نفر بگستراند تا همه در این ضیافت دل شاد باشند.

 

 

محافل انس با قرآن و دعا و مناجات هر چند محدود و با رعایت پروتکل های بهداشتی اما در جای جای استان برپا شد؛ چه سحرها و افطارها که عاشقانه طی شد و دل در میانه این دو، گویا در رودی زلال طیِ طریق می کند تا سرنوشت خویش را به سرانجامی نیکو نزدیک سازد.

 

 

اما صد افسوس که به ثانیه های پایانی این ماه پربرکت و با فضیلت نزدیک می شویم؛ و چه سخت است وداع با تو ای ماه خوب خدا؛ «السَّلَامُ عَلَيْكَ غَيْرَ كَرِيهِ الْمُصاحَبَةِ وَ لاذَمِيمِ الْمُلابَسَةِ»؛ سلام بر تو كه مصاحبت با تو كراهت ندارد و معاشرت با تو موجب مذمت نيست...«السَّلَامُ عَلَيْكَ كَما وَفَدْتَ عَلَيْنا بِالْبَرَكاتِ وَ غَسَلْتَ عَنَّا دَنَسَ الْخَطِيئاتِ».. تو ماهى بودى كه با بركات بر ما نازل شدى و مهمانى بودى كه با ميوه و غذا و خير و بركت، بر ما نازل شدى و گند و كثافت گناهان را از ما بردى... «السَّلَامُ عَلَيْكَ غَيْرَ مُوَدّعٍ بَرَما وَ لا مَتْرُوكٍ صِيَامُهُ سَأَما»؛ ما از تو خداحافظى مى ‏كنيم و جدا مى ‏شويم، ولى نه وداعى كه به خاطر خستگى باشد و نه اينكه به خاطر كسالت، صيامش را رها كرده باشيم.

 

 

ماه رمضان می رود و عید رمضان از راه می رسد؛ عیدی که پاداش یک ماه روزه داری و عبادت بندگان مخلص خدا و یکی از دو عید بزرگ در سنت اسلامی است که درباره آن احادیث و روایات بیشماری وارد شده است. روز عید فطر در اسلام روز مقدس و به عنوان عید روزه‌ داران واقعى مورد نظر است پس باید این روز را عید بگیریم و خداوند متعال را مورد ستایش قرار دهیم.

 

 

در روایتی طولانی در فضیلت ماه رمضان، از پیامبر اکرم(ص) نقل شده است که: «فَإِذَا كَانَتْ لَیلَةُ الْفِطْرِ وَ هِی تُسَمَّى لَیلَةَ الْجَوَائِزِ أَعْطَى اللَّهُ الْعَامِلینَ أَجْرَهُمْ بِغَیرِ حِسَابٍ»؛ و چون شب عید فطر (كه شب جوائز نام دارد) فرا رسد، خداوند پاداش عمل‏ كنندگان را بدون حساب و شمارش ببخشد.

 

 

«فَإِذَا كَانَتْ غَدَاةُ یوْمِ الْفِطْرِ بَعَثَ اللَّهُ الْمَلَائِكَةَ فِی كُلِّ الْبِلَادِ فَیهْبِطُونَ إِلَى الْأَرْضِ وَ یقِفُونَ عَلَى أَفْوَاهِ السِّكَكِ فَیقُولُونَ یا أُمَّةَ مُحَمَّدٍ اخْرُجُوا إِلَى رَبٍّ كَرِیمٍ یعْطِی الْجَزِیلَ وَ یغْفِرُ الْعَظِیمَ؛ و چون صبح روز عید فرا رسد خداوند فرشتگان را به همه ‏ی شهرها بفرستد. پس در زمین فرود آیند و سر كوچه‏ ها و گذرها بایستند و (با صدایى كه آن را همه‏ ی آفریده‏ هاى خدا جز جن و آدمیان می‏شنوند) گویند: اى امّت محمّد! به سوى پروردگار كریم (براى نماز عید) بیرون شوید كه او پاداش فراوان دهد و گناهان بزرگ را بیامرزد.

 

 

«فَإِذَا بَرَزُوا إِلَى مُصَلَّاهُمْ قَالَ اللَّهُ عَزَّ وَ جَلَّ لِلْمَلَائِكَةِ: مَلَائِكَتِی! مَا جَزَاءُ الْأَجِیرِ إِذَا عَمِلَ عَمَلَهُ؟ قَالَ: فَتَقُولُ الْمَلَائِكَةُ: إِلَهَنَا وَ سَیدَنَا! جَزَاۆُهُ أَنْ تُوَفِّی أَجْرَهُ.» و چون سوى محلّ برگزارى نماز عید بروند خدا عزّ و جلّ به فرشتگان فرماید: اى فرشتگان من! مزد كارگر (چون كار خود را انجام دهد) چیست؟ عرضه دارند: معبودا و سیدا! این که مزدش را كامل پرداخت کنی.

 

 

«قَالَ: فَیقُولُ اللَّهُ عَزَّ وَ جَلَّ: فَإِنِّی أُشْهِدُكُمْ مَلَائِكَتِی أَنِّی قَدْ جَعَلْتُ ثَوَابَهُمْ عَنْ صِیامِهِمْ شَهْرَ رَمَضَانَ وَ قِیامِهِمْ فِیهِ رِضَای وَ مَغْفِرَتِی» خداوند عزّ و جلّ فرماید: شما را گواه مى ‏گیرم كه من پاداش روزه‏ ی رمضان و نمازشان را خشنودى و آمرزش خود از ایشان قرار دادم.

 

 

 

«وَ یقُولُ: یا عِبَادِی سَلُونِی فَوَ عِزَّتِی وَ جَلَالِی لَا تَسْأَلُونِّی الْیوْمَ فِی جَمْعِكُمْ لِآخِرَتِكُمْ وَ دُنْیاكُمْ إِلَّا أَعْطَیتُكُمْ » و خداوند (خطاب به بندگان خویش) مى‏ فرماید: اى بندگان من! (هر چه مى‏ خواهید) از من بخواهید كه به عزت و جلال خودم سوگند که امروز در این اجتماع خویش، هر چه براى دنیا و آخرت خود بخواهید عطا مى‏ كنم.

 

 


«وَ عِزَّتِی لَأَسْتُرَنَّ عَلَیكُمْ عَوْرَاتِكُمْ مَا رَاقَبْتُمُونِی وَ عِزَّتِی لَآجَرْتُكُمْ وَ لَا أَفْضَحُكُمْ بَینَ یدَی أَصْحَابِ الْخُلُودِ » و به عزت و جلال خودم سوگند تا وقتی كه مرا مراقب خود بدانید (و از من بترسید) شما را در پناه مى‏ گیرم و نزد كسانى كه در دوزخ جاودانند رسوایتان نسازم.

 

 

«انْصَرِفُوا مَغْفُوراً لَكُمْ قَدْ أَرْضَیتُمُونِی وَ رَضِیتُ عَنْكُمْ » باز گردید كه آمرزیده شدید همانا مرا خشنود كردید و من از شما خشنود شدم. «قَالَ: فَتَفْرَحُ الْمَلَائِكَةُ وَ تَسْتَبْشِرُ وَ یهَنِّئُ بَعْضُهَا بَعْضاً بِمَا یعْطِی اللَّهُ هَذِهِ الْأُمَّةَ إِذَا أَفْطَرُوا » در ادامه می‏ فرماید: پس فرشتگان به خاطرآنچه که خداوند در روز عید فطر به این امت ارزانى فرموده است، شاد مى ‏شوند و به یکدیگر بشارت داده و تبریك گویند.

 

 

امام علی(ع) در مورد عید فطر فرمودند که «خداوندا به ما رحم کن و با غفران و آمرزشت ما را ببخش که تو والا و بزرگ مرتبه ای؛ امروز روزی است که خداوند آن را برای شما مسلمانان عید قرار داده و شما را شایسته و سزاوار این عید ساخته است؛ پس همواره به یاد خدا باشید تا خدا نیز به یاد شما باشد. او را بخوانید تا اجابت کند شما را؛ در این روز سعید زکات فطره خویش را بپردازید که به راستی این سنت پیامبر شماست و از سوی پروردگار بر شما واجب شده است».

 

 

بنابراین مسلمانان روزه دار که ماه رمضان را به روزه داری پرداخته و از خوردن و آشامیدن و بسیاری از کارهای دیگر امتناع ورزیدند، اکنون بعد از گذشت یک ماه، آن هم ماه مبارک رمضان در نخستین روز ماه شوال اجر و پاداش خود را از خداوند (اجر و پاداشی که خود خداوند به آن ها وعده داده است) می طلبند.

 

 

اسلام توجه خاصی به حمایت از محرومان دارد که نقش زکات از مهمترین نقش ها و واجبات بوده و تأکید بسیاری به آن شده است که دو نوع زکات داریم؛ یکی زکات مال که به غلات چهارگانه، دام ها و سکه ها با شرایط خاصی تعلق می گیرد و دیگری زکات بدن که همان زکات فطره است و در عید سعید فطر پرداخت می شود.

 

 

بدین ترتیب زکات فطره یکى از واجب هاى مالى است که روز عید فطر باید قبل از نماز عید پرداخت شود لذا کسانى که فقیر نیستند، یعنى هزینه سال خود را دارند، باید روز عید فطر مقدارى از مال خود را به عنوان زکات فطره به فقیر بدهند.

 

 

پس از پایان ماه مبارک رمضان یعنی در شب عید فطر، افرادی که دارای شرایط لازم باشند، باید زکات فطره بدهند و مقدار زکات هر نفر، سه کیلوگرم گندم یا جو یا خرما یا برنج و ... بوده و وقت وجوب زکات فطره، شب عید فطر و زمان پرداخت آن، از شب عید تا ظهر روز عید است.

 

مراجع عظام تقلید، نظر خود را درباره مبلغ و مقدار فطریه رمضان سال ۱۴۴۲ه. ق اعلام کردند که مقلدین می توانند مراجعه کنند.

 

 

کد خبر 1055964

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha