به گزارش خبرنگار گروه مسجد و کانون های مساجد خبرگزاری شبستان، مسجد قندی از مساجد قدیمی تهران است که در دوره قاجار در تهران، خانی آباد، خیابان تختی بنا شده است و در سال ۱۳۷۵ به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
این بنا در سال ۱۳۲۷ هجری قمری به وسیله حاج سیدهاشم قندی از تجار بزرگ قندفروشی تهران بنا گردیده است. مسجد قندی دارای یک ورودی اصلی از خیابان تختی و ورودی فرعی ورودی زنانه از کوچه مجاور است. سردر ورودی اصلی مسجد دارای طاق جناغی و تزیینات کاشیکاری و مقرنسکاری و کتیبهای مورخ ۱۳۲۷ هجری قمری است. بعد از سردر ورودی، هشتی کوچک شش ضلعی با پوشش گنبدی و تزیینات کاشیکاری معرق دوره قاجاریه قرار دارد. در دو ضلع این هشتی، کتیبهای به خط ثلث سفید در زمینه لاجوردی مورخ ۱۴۱۰ هجری قمری دیده میشود که مربوط به تعمیرات دوره اخیر است. سمت چپ این هشتی، وضوخانه قرار گرفته است.
مسجد دارای یک ورودی اصلی از خیابان تختی و ورودی فرعی ورودی زنانه از کوچه مجاور است. سردر ورودی اصلی مسجد دارای طاق جناغی و تزیینات کاشیکاری و مقرنسکاری و کتیبهای مورخ ۱۳۲۶ هجری قمری است. بعد از سردر ورودی، هشتی کوچک شش ضلعی با پوشش گنبدی و تزیینات کاشیکاری معرق دوره قاجاریه قرار دارد.
در دو ضلع این هشتی، کتیبهای به خط ثلث سفید در زمینه لاجوردی مورخ ۱۴۱۰ هجری قمری دیده میشود که مربوط به تعمیرات دوره اخیر است. سمت چپ این هشتی، وضوخانه قرار گرفته است. صحن مسجد، کوچک و مربع است.
در سوی جنوب صحن، ایوان و به قرینه آن در جانب شمالی، ایوان مانند کم عمقی ساخته شده است. اضلاع دیگر صحن، مزین به طاقنماهای تزیینی و کاشیکاری معرق است. در سراسر ضلع جنوبی، شبستان ستونداری با نه ستون در میانه و پوشش طاق و گنبد قرار گرفته است.
شبستان مسجد قندی شامل دو محراب کوچک کاشیکاری است. در پشت بام و در راستای یکی از محرابها، دو بادگیر بنا گردیده است. بخشی از پشت بام مسجد به صورت مهتابی درآمده که در تابستانها و مراسم ویژه مورد استفاده قرار میگیرد.
سردر فرعی و زنانه مسجد، سادهتر و مورخ ۱۳۲۷ هجری قمری است و در پشت آن، هشتی دیگری با تزیین کاشیکاری معقلی واقع گردیده است. این هشتی نیز در سالهای اخیر بازسازی شده است. در جبهه شرقی و غربی صحن، راهپلهای جهت دسترسی به پشت بام تعبیه شده است. در تعمیرات دوره اخیر، سطح آجرفرش صحن را موزاییک کرده، حوض هشت ضلعی سنگی میانه صحن را کنده و در دیوار شمالی حیاط، یک ردیف وضوخانه سرپایی احداث کردهاند.
مسجد قندی، با بیش از ۱۲۰ سال قدمت، یکی از پایگاههای مهم اجتماعی در دوران دفاع مقدس بود و به گفته مردم محله، امثال «مجید سوزوکی»ها از این مسجد به جبهه رفتند. از این رو بوده است که سکانسهای به یادماندنی فیلم سینمایی اخراجیهای ۱ در همین مسجد فیلمبرداری شد.
نظر شما