به گزارش خبرگزاری شبستان و به نقل از روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، «فاطمه جان احمدی »، معاون پژوهشی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران که به عنوان دبیرعلمی در همایش «ایران شناسی: تجربه دیروز، وضعیت حال، نگاه به آینده»، حضور دارد، با بیان این مطلب گفت: یکی از مهمترین فصلهای مطالعات تاریخی در حوزه خاورمیانه و دنیا، حوزه مطالعات ایران شناسی است. زیرا ایران جزو تمدنهای قدیمی، باسابقه و پیشرو در دفتر تاریخ بشریت به شمار میرود.
معاون پژوهشی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران افزود: پیش از اینکه ایرانِِ تمدنی شکل بگیرد، ایرانِ فرهنگی شکل گرفته بود و برهمین اساس معتقدم که حوزه مطالعاتی ایرانشناسی در دنیا جایگاه ویژه ای دارد.
جان احمدی ادامه داد: با توجه به توسعه کرسیهای ایرانشناسی در دهههای پیشین در دنیا و استقبال دانشگاههای مختلف جهان از مطالعات ایرانشناسی، میتوان مدعی شد این مهم امروز در دنیا به عنوان یک علم مطرح است و یک رشته تحصیلی را به خود اختصاص داده است. مطالعات ایرانشناسی در برخی از دانشگاهها شامل دوره آموزشی است و مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری را هم پوشش میدهد.
وی اضافه کرد: دانشگاههای ایران نیز در راه اندازی و پاسداشت کرسیهای ایرانشناسی در دنیا یا مطالعات ایرانشناسی در ایران از دانشگاههای پیشرو بوده اند. دانشگاه شهید بهشتی، بنیاد ایرانشناسی و دانشگاههای کرمان، یزد و گیلان از مهمترین مراکر آموزش علی در حوزه ایرانشناسی هستند. ضمن اینکه هم اکنون دانشگاههای تربیت مدرس و همدان و نیز برخی دیگر از دانشگاهها درصدد ایجاد چنین رشته ای هستند.
جان احمدی با اشاره به برگزاری همایش بین المللی «ایران شناسی: تجربه دیروز، وضعیت حال، نگاه به آینده» گفت: همانطور که اشاره شد مطالعات ایرانشناسی به عنوان یک رشته درسی در دوره تحصیلات تکمیلی تدریس میشود و در دنیا توسعه یافته است. بر اساس این نگاه توسعه یافته است که سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران اقدام به برگزاری همایش بین المللی «ایران شناسی: تجربه دیروز، وضعیت حال، نگاه به آینده» کرده است.
دبیرعلمی همایش «ایران شناسی: تجربه دیروز، وضعیت حال، نگاه به آینده» یادآور شد: به واسطه برگزاری چنین همایشی در سطح ملی و بین المللی، مجموعه ای از ایرانشناسان، شناسایی میشوند و در ادامه مسیر، وضعیت گذشته مطالعات ایرانشناسی بررسی و آنچه در وضعیت حال است؛ پایش میشود و در ادامه امر اطلاعات دقیقی نسبت به آینده ایرانشناسی در دنیا در اختیار متقاضیان و علاقهمندان این حوزه قرار میگیرد.
وی گفت: در کنار دانشجویان زیادی که در عرصه مطالعات ایرانشناسی مشغول به تحصیل هستند، استادانی نیز در ایران و دنیا با تخصص ایرانشناسی مشغول فعالیت هستند. بر همین اساس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران و گروه ایرانشناسی این سازمان با پیش بینی همایش و برنامههای مختلف میتواند افق روشنی را برای مخاطبان این رشته ترسیم کند.
جان احمدی افزود: در سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، برای نخستین بار است که همایشی در حوزه مطالعات ایرانشناسی در سطح بین المللی، برگزار میشود، اما حوزه ایرانشناسی در کشور متولیان مختلفی دارد و ممکن است در این حوزه همایشهای بینالمللی برگزار شده باشد با این تفاوت که هیچ یک از این همایشها به مقایسه میان گذشته، حال و آینده مطالعات ایرانشناسی نپرداختند.
وی در ادامه درباره بازخوردهایی کنونی برگزاری همایش بین المللی «ایران شناسی: تجربه دیروز، وضعیت حال، نگاه به آینده» افزود: در مدت اندکی که از اطلاع رسانی برای ارسال فراخوان میگذرد، شاهد بازخوردهای مثبت از کشورهای مختلف بودیم و اعضای هیئت علمی برخی از دانشگاههای مطرح در این زمینه مکاتباتی را انجام دادند و در شمار اعضای هیئت علمی این همایش قرار گرفتند.
وی درباره فعالیتهای معاونت پژوهش سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران در حوزه ایرانشناسی طی یک سال گذشته افزود: نشست و ویبنارهای متعدد با کشورهای مختلف ترتیب داده شد، از جمله میتوان به انجام مطالعات درباره میراث مشترک ایران با کشورهای همسایه اشاره کرد. این مهم از مهرماه سال گذشته همزمان با برگزاری جشنواره پژوهش آغاز شد.
معاون پژوهشی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران خاطرنشان کرد: در بحث حوزه ایرانشناسی داخل کشور نیز برای معرفی داشتههای ایران به خصوص در حوزه کتاب و کتابداری و میراث مکتوب، کتابی و غیرکتابی برنامههای مختلف شامل نشستهای چندجانبه، گفتوگو و وبینارها برگزار شده است.
لازم به توضیح است همایش بین المللی «ایران شناسی: تجربه دیروز، وضعیت حال، نگاه به آینده»،با هدف بررسی فراز و فرود مطالعات ایرانشناسی در جهان طی سدههای گذشته و وضعیت کنونی در تاریخ 1 و 2 شهریور به صورت مجازی برگزار میشود. مهلت ارسال چکیده مقالات برای حضور در این همایش تاریخ 31 تیرماه اعلام شده و مهلت ارسال اصل مقالات 20 مرداد تعیین شده است.
چکیده ها، مقالات و سئوالات مربوط از طریق ایمیل همایش به آدرس: iranologyconference@gmail.com دریافت و پاسخ داده خواهد شد.
نظر شما