پویانمایی ایرانی و نمایندگی از فرهنگ ایران و انقلاب در عرصه جهانی

مشارکت کمپانی ‌های بزرگ فیلمسازی در نمایش خرده فرهنگ ها و استقبال جهانی از این محصولات این نکته را یادآوری می کند که نمایش افتخارات ملی و دینی مردم ایران در قالب پویانمایی تا چه اندازه می تواند در ارائه تصویری متفاوت از کشور در عرصه جهانی موثر باشد.

خبرگزاری شبستان،‌ سرویس فرهنگی، محمد پورعلم : وقتی سینما جای خود را در میان مردم جهان بازکرد و رمان ها دیدنی شدند، آرام آرام انیمیشن هم تصویرسازی و کمیک بوک ها را به حرکت درآورد و برای مخاطبان ملموس کرد. امروز که درباره انیمیشن ها سخن می گوییم، تنها چند دهه از آغاز ایده پردازی های دیزنی می گذرد، اما انیمیشن جای ثابت خود را در میان تولیدات سینمایی بازکرده است. اکنون انیمیشن ها خوراک صنعت پرمخاطب بازی های کامپیوتری را تامین می کنند و هر ساله پذیرای تکنیک های تازه و روزآمد هستند.

 

اما در کنار ویژگی های بصری تولیدات انیمیشن باید به موضوع و فضای داستانی آن ها نیز توجه کرد. شاید برای سال های طولانی دیزنی و پیکسار با محصولات خود، جریان اصلی انیمیشن جهانی را به سبک آمریکایی تولید و عرضه کردند اما اخیرا تغییراتی در رویکرد این دو کمپانی بزرگ مشاهده می شود. جالب این که این تغییر را می توان به طور ملموس در رویکرد شبکه های مهم فیلمسازی جهان همچون نتفلیکس هم مشاهده کرد. اما این تغییر چیست؟ سرمایه گذاری در تولید محصولات سینمایی نویسندگان و کارگردان های غیر آمریکایی.

 

سریال «Dark» را می توان به عنوان نمونه موفقی از این جهت گیری معرفی کرد. وقتی نتفلیکس تولید سریال را به نویسنده و کارگردانی آلمانی می سپارد تا داستان و فضایی آلمانی به وسیله سینماگران آلمانی به تصویر کشیده شود. به همین خاطر است که «دارک» به صورتی تکان دهنده نگرش فلسفی آلمانی نسبت به هستی را نمایندگی می کند و از این منظر با جهان بینی آمریکایی(هالیوودی) کاملا متفاوت است.

 

در عرصه انیمیشن نیز به تازگی اکران «Luca» را شاهد هستیم. انیمیشنی که محصول شرکت پیکسار است اما داستان و کارگردانی آن متعلق به فیلمسازان ایتالیایی است و از این رو تماشای فضای خاص شهر کوچکی در ایتالیا را به تماشاگر هدیه می کند. «لوکا» از رهگذر روایت داستان سه کودک، رسوم گوشه ای ایتالیا را به تصویر می کشد به گونه ای که با تماشای این انیمیشن می توان با فرهنگ غذا و کار در این منطقه از جهان آشنا شد. داستان مردمانی ماهیگیر که وقتی پس از صرف مدت طولانی ماهیگیری روی دربا به خشکی می آیند، انتخاب نخست شان پاستای دست ساز خاص این منطقه است.  

 

اما رویکرد تازه کمپانی های بزرگ فیلمسازی جهانی به خرده فرهنگ ها و استقبال کم نظیر از این رویکرد در جهان، می تواند نکته ای آموزنده برای ما داشته باشد. وقتی جهان تشنه تماشای خرده فرهنگ هاست، به تصویرکشیدن فرهنگ غنی و باسابقه ایران در قالب انیمیشن تا چه اندازه می تواند تاثیرگذار باشد؟ علاوه بر فرهنگ غنی ایرانی-اسلامی، تاریخ معاصر ایران محمل داستان هایی تکان دهنده و جذاب است که به تصویردرآمدن هر یک از آن ها در قالب آثار باکیفیت سینمایی می تواند برکات فراوانی برای کشور داشته باشد. تا زمانی که برای رساندن پیام ایران و انقلاب به نسل جدید کشور و جهان از ابزارهای به روز بهره نبریم، باید در انتظار چالش های مصرف یک سویه تولیدات فرهنگی سایر کشورها باشیم.

 

توجه به این نکته از آن جهت اهمیت دوچندان دارد که کشور ما از نظر نیروی انسانی خلاق فیلمساز از وضعیت بسیار خوبی برخوردار است. فیلمسازان جوانی که درصورت در اختیار داشتن سرمایه و ابزار روزآمد می توانند شگفتی بیافرینند.

کد خبر 1071237

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha