مشخصات قرارداد آتی واحدهای صندوق طلا تشریح شد

مدیرعامل بورس کالای ایران به تشریح مشخصات قرارداد آتی واحدهای صندوق طلا که از امروز (شنبه) در این بورس آغاز شد، پرداخت.

به گزارش خبرگزاری شبستان، آیین راه اندازی قراردادهای آتی واحدهای سرمایه‌گذاری صندوق طلا و معاملات سیمان در بورس کالای ایران امروز(شنبه) با حضور محمدعلی دهقان دهنوی رییس سازمان بورس و اوراق بهادار، محمد رضوانی‌فر مدیرعامل شرکت سرمایه‌گذاری تامین اجتماعی، حامد سلطانی نژاد مدیرعامل بورس کالای ایران، مجتبی تقی‌پور مدیرعامل تامین سرمایه لوتوس پارسیان و امیر تقی خان تجریشی مدیرعامل شرکت سرمایه گذاری گروه توسعه ملی برگزار شد.

مدیرعامل شرکت بورس کالای ایران در ابتدای این مراسم گفت: روند روبه رشد معاملات بورس کالا در سال گذشته در سه ماه ابتدایی سال جاری نیز ادامه یافته به طوریکه حجم معاملات در سه ماهه امسال از ١ میلیون و ٦ هزار تن گذشته است؛ حجم و ارزش معاملات بورس کالا در سال ٩٩ با ثبت  ٣٣.٤ میلیون تن کالا به ارزش ٣٥ هزار میلیارد تومان رسید.

حامد سلطانی نژاد افزود: بررسی روند راه اندازی و توسعه معاملات قراردادهای آتی در بورس کالای ایران گویای عمر بیش از ۱۳ ساله این ابزار است. این ابزار از آذر ماه سال ۱۳۸۷ و در دارایی سکه طلا در اختیار معامله گران و متقاضیان قرار گرفت و در ادامه قرارداد آتی زعفران نگین و زعفران پوشال به ترتیب در اردیبهشت ۱۳۹۷ و شهریور همان سال تعریف شد.

وی ادامه داد: سپس در تیر ماه ۱۳۹۸ بر روی زیره سبز و در مهر ماه آن سال بر روی پسته قرارداد آتی تعریف شد و در اسفند ماه ۱۳۹۹ شاهد راه اندازی قرارداد آتی نقره بودیم و اکنون نیز در مراسم آیین راه اندازی قرارداد آتی واحدهای صندوق طلا هستیم.

مدیرعامل بورس کالای ایران افزود: آمار معاملات قراردادهای آتی در ۱۰ سال گذشته نشان می دهد در سال ۹۷ با ثبت ارزش ۸۰۰ هزار میلیارد ریالی رکورد معاملات آتی در بورس کالا شکسته شد که بیانگر عمق بالای این معاملات و استقبال بالای سرمایه گذاران از این ابزار معاملاتی است.

سلطانی نژاد به توقف معاملات آتی سکه طلا در بورس کالا اشاره کرد و گفت: در سال ٩٧ بازار آتی سکه متوقف شد اما بورس کالا در مسیر توسعه بازار آتی قدم برداشت و با ورود کالاهای کشاورزی و نقره، امروز یک دارایی از جنس طلا به بازار اضافه شد.

وی در ادامه اشاره ای به ارزش معاملات صندوق های پشتوانه طلا نیز داشت و گفت: مجموع ارزش معاملات ۴ صندوق طلای موجود شامل زر، کیان، عیار و لوتوس تا پایان سال ۹۹ به بیش از ۵۰ هزار میلیارد ریال رسیده که این روند نیز در مسیر رشد قرار دارد.

سلطانی نژاد در خصوص سابقه قراردادهای مشتقه صندوق های کالایی در سایر بورس های کالایی دنیا اظهار داشت: از جمله بورس هایی که قرارداد مشتقه صندوق های کالایی در آن ها راه اندازی شده می توان به بورس یورکس با سه صندوق، بورس توکیو ژاپن با دو صندوق و بورس اختیار معامله شیکاگو با ۶۷۹ صندوق سرمایه گذاری قرارداد اختیار معامله که مهم ترین آن ها به صندوق طلا، گاز طبیعی، نفت و نقره اختصاص دارد، اشاره کرد.

به گفته مدیرعامل بورس کالای ایران در بحث مشخصات قراردادهای آتی واحدهای صندوق سرمایه‌گذاری پشتوانه طلا، دارایی پایه این قراردادها واحدهای سرمایه‌گذاری صندوق سرمایه‌گذاری پشتوانه طلای لوتوس (طلا) بوده و اندازه قرارداد هزار واحد سرمایه گذاری پشتوانه طلای لوتوس (طلا) است. همچنین حد نوسان قیمت روزانه مثبت و منفی ۵ درصد قیمت تسویه روزانه روز قبل و وجه تضمین نیز حدود ۲۵ درصد میانگین ارزش یک قرارداد است؛ سقف مجاز موقیت های باز تعهدی نیز برای اشخاص حقیقی و حقوقی ۲۰۰ موقعیت در هر نماد است.

وی تاریخ سرررسید این قرارداد را ۲۰ مرداد ماه سال جاری عنوان کرد و گفت: ساعات معاملاتی نیز با هدف تسهیل متقاضیان از ساعت ۱۰ صبح تا ۱۵ تعیین شده و دوره پیش گشایش ۱۰ تا ۱۰:۳۰ صبح است.

سلطانی نژاد در بخش دوم سخنرانی خود به شروع مجدد معاملات سیمان در بورس کالای ایران اشاره کرد و گفت: از ماه ها قبل مذاکره و تفاهم با شرکت‌ها و هلدینگ‌های سیمانی با همکاری سازمان بورس و اوراق بهادار به منظور آغاز مجدد معاملات سیمان در بورس کالا انجام شد که مذاکرات با شرکت هایی نظیر گروه سیمان تأمین، سیمان تهران، سرمایه‌گذاری و توسعه صنایع سیمان، سرمایه‌گذاری سیمان غدیر، سرمایه‌گذاری سیمان اسپندار و سرمایه‌گذاری امید از جمله آن ها است.

به گفته مدیرعامل بورس کالای ایران، بخش بزرگی از ورود موفق سیمان به بورس کالا مرهون اقدامات شرکت سرمایه گذاری تامین اجتماعی (شستا) بوده است که بالای ٩ درصد معاملات فعلی از سوی زیرمجموعه های شستا انجام شده است.

سلطانی نژاد عامل مهم دیگر توسعه معاملات کالاها در بورس کالا از جمله ورود سیمان را مرهون حمایت های ارکان بازار سرمایه در مخالفت با قیمت گذاری دستوری اعلام کرد و گفت:  خوشبختانه ماحصل تمام تلاش ها و اقدامات صورت گرفته، پذیرش شرکت های بورسی و آغاز عرضه سیمان در بورس کالای ایران بود که در یک ماه گذشته نزدیک به یک میلیون تن سیمان مورد معامله قرار گرفته است و با احتساب معاملات امروز، حجم معاملات سیمان از یک میلیون تن گذشت.

کد خبر 1072344

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha