به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از کرمان، دکتر نوذر نخعی چهارشنبه (16 تیر) در نشست خبری مجازی با موضوع «کرونا دلتا و ابعاد مختلف این بیماری» و اینکه چه شد استان، بعد از 17 ماه تجربهی مواجهه با اپیدمی، وارد پیک پنجم کرونا شد؟ و آیا قرار نیست از تجربیات استفاده شود و همچنان مدیریت اپیدمی باید از طریق سعی و خطا دنبال شود؟ گفت: استان کرمان عملاً پیک چهارم را تجربه می کند و قطعاً اگر اقدامات پیشگیرانه قوی و همه جانبه باشد و دقیق انجام شود، می تواند خیلی از موارد ابتلا و مرگ و میرهای ناشی از این بیماری و بستری ها را کاهش دهد.
متخصص پزشکی اجتماعی و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی کرمان در پاسخ به اینکه با توجه به اینکه گفته می شود کرونای دلتا سرایت پذیری بیشتری دارد، دورهی نهفتگی بیماری چقدر است؟ و پیش تر گفته می شد افرادی که به ویروس آلوده شده اند، تا یک هفته ممکن است علامتی نداشته باشند اما می توانند ناقل باشند؛ دربارهی این ویروس وضعیت چگونه است؟ افزود: قابلیت انتقال و قدرت سرایت این ویروس(دلتای هندی) بیشتر است.
وی ادامه داد: این ویروس نسبت به موارد دیگر کرونا راحت تر به بدن نفوذ کرده و گسترش پیدا می کند بنابراین اگر ویروس وارد بدن افراد شد احتمال ابتلای افراد بیشتر می شود.
نخعی ادامه داد: تاکنون مطالعاتی که روی این ویروس شده بیشتر در انگلستان، استرالیا، هندوستان بوده و مقالات معتبر چاپ شده و تأکید بر این دارند که این ویروس چند تفاوت کرده است؛ اول اینکه قدرت سرایت این ویروس بیشتر است و در اسکاتلند مطالعه کردند احتمال بستری شدن این بیماران تقریباً دو برابر است بنابراین این بیماری خطرناک تر است.
وی اظهار کرد: نکته دیگر اینکه دیده شده در نوجوانان و جوانان احتمال ابتلا به این ویروس (دلتا هندی) بیشتر هست و این یک نکته ای است که باید در ذهن داشته باشیم و نکته دیگر در رابطه با این بیماری علائم ابتلای آن است؛ مقالاتی که اخیراً آمده و زیاد مقالات ندارد اما صحبت سر این است که علائم آن یک مقداری نسبت به قبل متفاوت شده است؛ به طور مثال در سال قبل از دست دادن حس بویایی و چشایی جزو شایع ترین علائم مبتلایان به کرونا بود اما الان از لحاظ شایع بودن این موارد رتبه نهم را دارد.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی کرمان خاطرنشان کرد: در حال حاضر گلودرد، آبریزش بینی، سردرد و تب از علائم شایع این بیماری(دلتا هندی) است بنابراین رتبه شایع بودن علائم نسبت به قبل متفاوت شده است.
وی گفت: نکته دیگر در زمینه کسانی که واکسن زدند اینکه خوشبختانه واکسن همچنان مؤثر است اما در کرونای دلتا نسبت به انواع قبلی یک مقداری اثربخشی کمتری دارد.
نخعی در پاسخ به سئوال دیگری مبنی بر اینکه از آنجایی که ویروس دلتا سنین پایین تر را هم مبتلا می کند؛ در استان تاکنون الگوی ابتلای کودکان و نوجوانان چگونه بوده است؟ و اگر آماری از ابتلا و حتی مواردی از مرگ و میر وجود دارد را اعلام کنید؟ بیان کرد: الگوی مرگ در زمینه ابتلا و درگیری کودکان فعلاً تاکنون تغییری نکرده و شاید یکی از علت ها این است که این ویروس(دلتای هندی) اخیراً در جامعه در حال گردش است.
وی با اشاره به اینکه سرایت پذیری ویروس دلتا بالا است، افزود: این ویروس اکنون سویه غالب خیلی از کشورها می شود بنابراین در کشور ما هم اول دلتای هندی نبود و کم کم زیاد شد و اگر قرار باشد کودکان مبتلا بشوند و فوت کنند، هنوز قضاوت زود است؛ معمولاً بعد از اینکه افراد بستری می شوند، دو تا سه هفته بعد موج مرگ اتفاق می افتد.
متخصص پزشکی اجتماعی و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی کرمان ادامه داد: براساس گزارش بیمارستان ها در زمینه ابتلا، می بینیم که درگیری ها در کودکان بیشتر می شود و شدت علائم مراجعان نسبت به موارد قبلی بیشتر است.
وی اظهار کرد: خواهش داریم سالمندان 70 سال به بالا که واکسن نزدند، واکسن را تزریق کنند؛ همکاران ما در بیمارستان ها می گویند سالمندانی که واکسن زده و مبتلا شده باشند، کمتر می بینیم اما اکثر مراجعان و سالمندان بستری در بیمارستان ها افرادی هستند که یا واکسن نزدند و یا اگر زدند، فقط دوز اول را زدند.
نخعی در پاسخ به اینکه کودکان و نوجوانان هم دیگر از کرونا در امان نیستند و از آنجایی که کم کم به شهریورماه و تصمیم برای بازگشایی مدارس نزدیک می شویم، نظر شما در این باره چیست؟ خاطرنشان کرد: واقعاً یکی از نکات مهم این هست که گرچه الان تجربه در زمینه مدیریت کرونا بیشتر شده اما در پیش بینی وقوع آن واقعاً هیچکس در دنیا نمی تواند پیش بینی کند.
وی اظهار کرد: الان هیچکس فکر نمی کرد انگلستانی که اکثراً واکسن را تزریق کردند اما اکنون در ابتدای شیوع این ویروس(دلتای هندی) باشد زیرا حدود 8 روز پیش انگلستان اعلام کرد که تقریباً تعداد موارد مثبت ما به بالای 40 هزار نفر رسیده است و هیچکس فکر نمی کرد با وجود واکسیناسیون همگانی باز هم آنجا بیماری بتواند خود را به این شتاب برساند.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی کرمان با بیان اینکه کرونا خلاف خیلی از کشورها و محافل علمی دنیا مواردی را ثابت کرد، در پاسخ به اینکه وجود گونههایی از ویروس آفریقایی نیز در جنوب کشور تایید شده است؛ آیا در استان هم مواردی از ابتلا به این ویروس تایید شده است؟ گفت: اول بیماری نوع انگلیسی و بعد نوع آفریقایی و بعد هم برزیلی و بعد هندی آمد؛ آن ها نسبت به ویروس دلتای هندی اینقدر نتوانستند درگیری، سرایت و ... را داشته باشند.
وی در پاسخ به سئوال دیگری مبنی بر اینکه از چه زمانی واکسیناسیون در استان شتاب میگیرد؟ و آیا واکسنهایی که ما استفاده میکنیم در برابر ویروس هندی و آفریقایی ایمنی ایجاد میکنند؟ بیان کرد: واکسن تا حد زیادی ایمنی ایجاد می کند اما کشورهایی که واکسیناسیون بالایی داشتند، توصیه دارند و تأکید می کنند که همچنان افراد به ویژه در فضای بسته از ماسک استفاده کنند.
نخعی افزود: اثربخشی واکسیناسیون متفاوت است اما در مجموع تا 92 درصد از بستری در بیمارستان ها جلوگیری می کند بنابراین اثربخشی واکسن بالا است؛ امیدواریم واکسن با شتاب بیشتری در دسترس مردم کشور قرار بگیرد و من درباره زمان شتاب واکسیناسیون در کشور و استان کرمان اطلاعی ندارم.
وی در پاسخ به اینکه در بین قربانیان روزانهی کرونا در استان، ردههای سنی بالای 70 سال زیاد مشاهده میشود که از گروههایی هستند پیش از این برای تزریق واکسن فراخوان شدهاند؛ آیا مشخص است که این جانباختگان، واکسینه شدهاند یا خیر؟ فکر نمیکنید اگر واکسن به موقع تزریق شده بود، می شد جلوی بسیاری از این مرگ و میرها را گرفت؟ اظهار کرد: سالمندان بالای 70 درصد که فوت می کنند، یا واکسن نزدند یا حفاظت کامل از طریق واکسیناسیون را دریافت نکردند لذا درخواست داریم سالمندان حتی اگر واکسن را زدند و از زمان دریافت دوز دوم دو هفته گذشته، بنا را بر این بگذارند که اصول پیشگیری را در رابطه با کرونای دلتا با دقت رعایت کنند.
نخعی در پاسخ به این سئوال که با توجه به طولاني شدن مدت اپيدمي و خسته شدن بچه ها و جوان ها و با توجه به بدتر شدن شرايط در پيك هاي متوالي براي كاهش افسردگي و اضطراب چه كنيم؟ گفت: در این زمینه باید به پدیده خستگی رفتاری اشاره کنیم و الان در واقع کرونا از قبل قوی تر شده و ما داریم نفس نفس می زنیم و از جهت رعایت اصول پیشگیری خسته شدیم و همه دنیا درگیر این موضوع است که این خود نیز یک تهدید است و نباید باعث شود که بیخیال شویم و بگوییم خسته شدیم.
وی بیان کرد: باید در موج کنونی بیماری سعی کنیم انرژی و توان خود را بگذاریم و همچنان اصول پیشگیری را رعایت کنیم؛ بحث اضطراب و افسردگی تبعات منفی است و یکی از راه های خوب برای مقابله با آن پناه بردن به طبیعت است و لازم نیست در این زمینه جمع وسیعی از خانواده ها باشند.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی کرمان ادامه داد: همان خانواده ای که زیر یک سقف هستند حتماً به فضای طبیعت بروند که باعث می شود مقداری روحیه آن ها بهتر و استرس کاهش پیدا کند؛ همچنین راه دیگر برای کاهش استرس این است که باید از اخبار بد دوری کنند و اخبار بد را نشنوند؛ اطلاع از اخبار باید باشد اما به سمت اخبار بد نروند زیرا این باعث می شود اضطراب افزایش پیدا کند.
نخعی اظهار کرد: نکته دیگر فعالیت ورزشی مرتب در ساعت خاص به خصوص عصرها است اما با توجه به شرایط می توانند در فضای خانه یک فعالیت ورزشی داشته باشند که این اضطراب کاهش پیدا کند.
وی خاطرنشان کرد: با خانواده بودن برکت است و در خانه ماندن و کنار خانواده در این ایام منفی نیست و محیط خانواده به ویژه برای کودکان و نوجوانان محیطی سالم تر است و باید جنبه مثبت با هم بودن خانواده را ببینیم و اعضای خانواده هم می توانند در کنار هم فیلم کمدی ببینند و بگو و بخند داشته باشند.
متخصص پزشکی اجتماعی و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی کرمان در خصوص اینکه با توجه به مديريت ضعيف ستاد كرونا چه در سطح ملي چه استاني و نبود پشتوانه اجرايي براي مصوبات ستاد چه آينده اي را براي كرونا پيش بيني مي كنيد؟ و با توجه به اخبار اعلام شده واكسيناسيون طبق سند ملي انجام نمي شود؛ آيا نظارت بر اين امر بر عهده دانشگاه علوم پزشكي نيست؟ گفت: من نمی توانم پیش بینی کنم اما همچنان بر فاصله گذاری اجتماعی، ماسک و پرهیز از دورهمی و رعایت آن ها تأکید داریم.
وی افزود: بنابراین هرچه زودتر واکسن بیاید و در جامعه فراگیرتر شود قطعاً می توانیم پیش بینی کنیم که مبتلایان و مرگ و میر ناشی از بیماری هم کمتر خواهد شد اما در مورد روند کند واکسیناسیون در استان کرمان این را بگویم که باید واکسن از وزارت بهداشت برسد تا توزیع کنیم.
نخعی در خصوص تولید 6 واکسن در کشور، بیان کرد: برخی واکسن ها هنوز در فاز یک است و در واقع عملاً دو واکسن تولید داخل داریم که می توانند در جامعه تزریق شوند و آن ها واکسن پاستور و کووبرکت است.
وی با بیان اینکه مسیرهای ساخت واکسن متفاوت است، در خصوص موج جدید کرونا و شیوع ویروس دلتا اظهار کرد: در استان های همجوار تعداد بستری ها نسبت به تابستان گذشته بیشتر و طول مدت اپیدمی بالاتر است و اگر در استان کرمان نیز بخواهد این اتفاق بیفتد انتظار داریم همچنان روند افزایشی داشته باشیم.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی کرمان در پایان گفت: ما امیدوار هستیم که واکسن در دسترس همگان قرار بگیرد بنابراین از مردم خواهش داریم که امید خود را از دست ندهند و رعایت اصول بهداشتی از جمله فاصله اجتماعی، استفاده از ماسک، پرهیز از دورهمی ها و شستشوی دست ها را جدی بگیرند تا ان شاء الله این پیک پشت سر گذاشته شود.
نظر شما