به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری شبستان، ازدواج زن و مرد، منشاء و مقدمه ای برای تشکیل نهاد خانواده است.می توان ازدواج را یکی از پیچیدهترین روابط اجتماعی میان دو جنس مخالف بر شمرد که که دارای ابعاد و پیامدهای زیستی، روانی، اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و حتی سیاسی است. ازدواج آثار مستقیم و غیر مستقیمی را بر زندگی فردی و اجتماعی افراد بر جای میگذارد.نمی توان از آثار ازدواج در افراد و جامعه گذشت، پیوند ازدواج و زناشویی را یکی از نعمات الهی برای موجبات بقا، ماندگاری، صحت و صلاح جوامع می توان بیان کرد.
حال ازدواج موفق می تواند به افراد آرامش و امنیت روانی دهد و انسان های هدفمند و امیدوار به زندگی را در جامعه افزایش دهد و در مقابل از آسیب های اجتماعی هم بکاهد.
از این رو با دکتر «مریم سادات ظهوریان» جامعه شناس به گفتگو پرداخته ایم که از نگاه جامعه شناسی به مقوله ازدواج پرداخته است که در ادامه می خوانید:
مهمترین عوامل ازدواج موفق از دیدگاه شما چیست؟
آنچه در سوابق بومی، محلی و اعتقادی خود داشته ایم همیشه از کلمه «کفریت» رابه کار می بریم اگر بخواهیم این کلمه را به روز رسانی کنیم همان کلمه «همسانی فکری» است. افراد یک ذات و فکرت و یک جو و محیط دارند. گاهی اوقات این محیط آنقدر روی ما تسلط پیدا می کند که ناخواسته می خواهیم درون و فطرت خود را نادیده بگیریم.
در صورتی که در عمل وارد ناخودگاه شویم و ناخود آگاه وارد عرصه هر محیط اجتماعی شود، آنچه تسلط دارد فطرت هست. خیلی ها ممکن به ظاهر خود را همسان با محیط نشان دهند اما در تنگناها و فشار ها قرار گیرند رفتاری هایی که بروز می دهند، ماحصل فطرت آن ها است.
تصمیم گیری، اولویت ها، اِلمان هایی که به کار می بریم، منطبق با رفتار فکری و کمتر تابع محیط باشد این ازدواج موفق تر باشد.
برای مثال یک فرد شهری برود و در یک روستا زندگی کند یا یک فردی از شهر خود به یکی از شهرهای دنیا برود، آنچه عوض شده است، محیط است، ولی فطرت عوض نشده است. وقتی اِلمان هایی را برای خود تعریف کند که مخالف با فطرت و تربیت خود نباشد قطعا زندگی موفقی نخواهد داشت.هر چه فاکتورهای انتخابی ما با فاکتورهای فکری و ذاتی همسان باشد قطعا ازدواج خوبی شکل خواهد بود.
فکر می کنید عدم آمادگی اقتصادی و تورم ها چقدر می تواند مانع ازدواج باشد؟راهکارهایی را هم ارایه دهید.
راهکارهایی که بگوییم مشخص نیست که چند درصد آن عملیاتی شود. ما از پشت پرده مسایل اقتصادی خیلی آگاه نیستیم و درحد اختیارات و اطلاعات خود می توانم صحبت کنم.
نمی توانیم نقش مسایل اقتصادی را در زندگی انکار کنیم، نمی توانیم مسایل اقتصادی را نادیده بگیریم و بگوییم مهم این است که باهم بسازند. درست است زوج ها باید باهم بسازند اما بلاخره اولیه ها باید وجود داشته باشد، اکنون دچار مسایل دیگری شده است، چیزهای دیگر چاشنی شده است می توان این ها را ازبین برد یا نادیده گرفت اما پایه کار را نمی توان دست زد. چاشنی کار را می توان با فرهنگ سازی و با توجه رتبه بندی و نیاز سنجی ها آن ها حل کرد.
در احادیث دینی و مسایل سنتی هم طرازی و هم شانیتی در نظر گرفته شده است. از شانیت اقتصادی هم باید هم طرازی وجود داشته باشد و فاکتور قابل توجه ای بوده است. میتوان از خیلی از حاشیه ها کم کرد ولی نمی توان اصل قضیه را نادیده گرفت مسایل پایه ای در شان خانواده باید وجود داشته باشد و فرهنگ سازی از افسارگسیختگی هایی و زیاده خواهی هایی که پیش از کرونا شاهد آن بودیم کاسته شود.
کمک های خانواده ها و نهاد های زیربط می تواند نقش آفرین باشد.
خلاء زندگی های امروزی چه چیزی است؟
یکی از مشکلات زندگی ها اختلات فرهنگی است، با وجود تفاوت ها همه می خواهند از یک قاعده پیروی کنند. یک سری اصول را تعریف کرده ایم و از ابتدا تا انتهای ازدواج می توانیم این ها را داشته باشیم. میتوان این مشکلات را با آموزش های فرهنگی حل کرد.
این پایه های فرهنگی توسط چه کسانی باید انجام گیرد؟
در درجه اول تربیت خانواده ها اهمیت دارد، بعد از اینکه بزرگتر می شوند نهاد اجتماعی هم تاثیر گذار است. در حال حاضر با وجود ارتباط وسیع از طریق شبکه های اجتماعی همه با هم هم در ارتباط هستند اگر افراد در هر جا و منطقه ای از کشور و دنیا بخواهند از قوانین یکسان بدون توجه به فرهنگ، محیط و شرایط اقتصادی خود از یکدیگر پیرویی کنند قطعا با شکست مواجه می شوند.چون همه فرهنگ، محیط و شرایط اقتصادی متفاوت دارند.
نظر شما