​رسوم بزرگترین عید مسلمانان در گلستان قربانی کرونا/ بازارهای عرضه دام مملو از جمعیت

اقوام مختلف استان گلستان در عید قربان و در یکی از بزرگترین اعیاد اسلامی رسوم خاص و متنوعی دارند که امسال بسیاری از این رسوم به دلیل موج پنجم کرونا برگزار نمی شود.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از گرگان، عید قربان روز بندگی و بخشودگی است، عید قربان، یعنی فدا کردن همه «عزیزها» در آستانه «عزیزترین» و گذشتن از همه وابستگی ها به عشق مهربان ترین و در این روز مردم استان گلستان از اقوام مختلف سیستانی، فارس، کتولی، بلوچ و ترکمن با رسم و رسوم خاص خود به استقبال این عید فرخنده می روند.

 

از آنجایی که عید قربان روز رها شدن از تعلقات دنیوی و رهایی از هر آنچه غیرخدایی است شاید اشتراک همه رسم ها در عید بندگی تقسیم نذورات بین مستمندان است از این رو در این ایام سفره مستمندان رنگین تر می شود.

 

در این راستا پیامبر مکرم اسلام(صلی الله علیه و آله وسلم) می فرمایند: «خداوند عید قربان را برنهاده تا مستمندان از گوشت سیر شوند پس از گوشت قربانی به ایشان بخورانید» و این مهم نشان می دهد که باید در عید قربان سفره های خود را با مستمندان و نیازمندان جامعه تقسیم کنیم و لذا مواسات و همدلی در این ایام طعم دیگری دارد.

 

 در استان گلستان در ایام عید قربان بالغ بر 400 هزار دام ذبح می شود که مستمندان و نیازمندان از آن سهم می برند.

 

در این روزها بزرگترین بازار دام استان گلستان در گنبدکاووس مملو از جمعیت است چوبدارها دستاورد دامپروران را معامله می کنند و پس از معامله دست می دهند و آرزوی خیرخواهی دارند.

 

گرچه مسئولان میدان عرضه دام و کارشناسان بهداشتی نسبت به سلامت مردم حساس هستند ولی هر یک از ما نیز باید مسئول سلامت جامعه باشیم که نکند به جای قربانی، سلامتی را ذبح کنیم، به طور قطع همه ما باید با رعایت فاصله گذاری اجتماعی در راستای کاهش مخاطرات ویروس کرونا در جامعه گام برداریم.

 

عید سعید قربان یکی از دو عید مهم مسلمانان جهان به شمار می رود و از آنجایی که استان گلستان متشکل از اقوام مختلف است با رسم و رسوم های خاص خود این عید فرخنده را برگزار می کنند.

 

از مشترکات عید سعید قربان می توانیم به برگزاری نماز عید قربان که هر ساله در مصلی ها و اماکن مذهبی استان برگزار می شود اشاره کرد، در استان گلستان نیز برادران تشیع و هم اهل تسنن نماز عید قربان را باشکوه برگزار می کنند.

 

امسال برگزاری این نماز با توجه به شیوع ویروس کرونا و آغاز موچ پنجم در استان گلستان به تصمیم ستاد کرونا و مسئولان بهداشتی استان بر می گردد و مسئولان امیدوار هستند که با کاهش بار بیماران کرونایی شرایط برگزاری مراسم نماز عید سعید قربان فراهم شود.

 

قربانی کردن نیز در بین برادران اهل تسنن و تشیع جایگاه خاصی دارد اما در بین برادران اهل تسنن قربانی کردن برحسب شرایطی واجب است ولی در بین برادران تشیع قربانی کردن در خارج از مکه مکرمه مستحب است ولی تلاش می کنند به این امر مستحب برحسب توان مالی اهتمام داشته باشند.

 

در روز عید قربان علاوه بر قربانی کردن و برگزاری نماز جماعت صلحه رحم، دیدار با بزرگان، دیدار با خانواده شهدا، بزرگان قبایل، عیادت بیماران و خانواده هایی که عزیزان خود را در طول یک سال گذشته از دست دادند رواج دارد که با توجه به شیوع ویروس کرونا این کار از سوی کارشناسان بهداشتی توصیه نمی شود.

 

در این روز فرخنده بسیاری از خانواده ها دور هم جمع می شوند و با هم این روز را جشن می گیرند اما توصیه ستاد استانی پیشگیری از کرونا این است که با توجه به شیوع ویروس کرونا از این دورهمی ها پرهیز شود تا سلامت خانواده ها به خطر نیفتد.

 

پیش از آغاز عید قربان نیز هر ساله در سطح استان گلستان در اماکن مذهبی نسبت به برگزاری دعای روز عرفه اقدام می شود و امسال به نظر می رسد با توجه به شیوع ویروس کرونا این مراسم در فضای مجازی در نظر گرفته خواهد شد و توصیه کارشناسان مذهبی این است که مردم از طریق صدا و سیما این مراسم را در منازل خود برگزار کنند.

 

در میان 16 قومی که در استان گلستان زندگی می کنند، اقوام ترکمن مراسم های ویژه ای را برای عید قربان برگزار می کنند، ترکمنها سه روز قبل و در آستانه عید سعید قربان خانه تکانی می کنند و به این خانه تکانی «کرگون» میگویند.

 

همچنین  پس از خانه تکانی نان های مخصوص به نام «پوسوق» پخت می کنند و در آستانه عید قربان برای شادی روح اموات بین همسایه ها خیرات می دهند.

 

پوشیدن لباس های نو و تهیه شیرینی مخصوص مثل «پشمه» در عید قربانی از دیگر رسوم مردم ترکمن صحرای استان گلستان به شمار می رود و پس از قربانی کردن گوسفند، شتر و گاو نخستین غذایی که طبخ می کنند را برای شادی اموات خیرات می کنند.

 

 از جمله غذاهایی که ترکمن ها در روز عید قربان طبخ می کنند می توانیم به « چکدرمه» و آب گوشت «چئورک باتیر» اشاره کرد.

 

در بین سیستانی های استان گلستان نیز برگزاری قربانی اهمیت دارد و در هر شرایط اقتصادی که باشند تلاش می کنند نسبت به آن اهتمام داشته باشند.

 

سیستانی ها در عید قربان  نان های روغنی «چلبک»، «بورک»، «قتلمه» و آبگوشت معروف سیستانی ها با ادویه معروف «آچار» پخت می کنند.

 

یکی از رسوم سیستانی ها در عید قربان آشتی کنان است و در عید قربان و عید غدیر به این مهم بیش از ایام دیگر مبادرت می کنند و همچنین در این روز سیستانی های استان گلستان به زیارت یحیی بن زید(علیهالسلام) و امامزاده عبدالله(علیهالسلام) گرگان میروند.

 

کد خبر 1077117

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha