دکتر محمد سرگزی، عضو کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی در گفتگو با خبرنگار اجتماعی خبرگزاری شبستان، با بیان این مطلب که مشکلات مسکن در کشور پیوستگی عجیبی با معضلات اقتصادی دارد گفت: پیوستگی عمیقی میان حوزه اقتصادی و مسکن وجود دارد و تا زمانی که مشکلات اقتصادی کشور حل نشود به طور قطع مشکلات ساخت ساز و تهیه مسکن برای آحاد جامعه برطرف نخواهد شد.
وی افزود: افزایش ۴۲ درصدی نقدینگی طی یک سال گذشته و پیش بینی این روند تا سال آینده برنامه ریزی برای حوزه مسکن را مبهم می کند به دلیل آن که طی سالیان اخیر برنامه برای مدیریت نقدینگی در کشور وجود نداشته است هجوم نقدینگی در هر بخشی مخرب بوده است.
سرگزی تصریح کرد: همانطور که میدانید سال گذشته ۳۶۰ هزار میلیارد تومان کسری بودجه ثبت شد و دولت با خلق پول قصد جبران آن را داشت در نهایت اثر تورمی خلق پول خود را در بازار مسکن نشان داد.اولین اثر تورم افزایش نقدینگی در بازار مسکن است یکی از ایرادات دیگر ما استفاده از روشهای آزمون و خطا است به گونهای که با وجود روی کار آمدن دولتهای مختلف با سلایق متعدد و همچنین نمایندگان مجلس شورای اسلامی هنوز به یک روش مطمئن و ثابتی دست نیافتیم.
وی افزود: این مشکل در قانونگذاری ما نیز وجود دارد گاهی بیست سال یک قانون اجرا میشود اما به یک دفعه به جای حل ایرادات قانون قبلی به کلی آن را حذف می کنند و قانون جدیدی را مورد آزمایش قرار میگیرد.به عنوان مثال طرح آزموده شده مسکن مهر به طور کلی توسط دولت یازدهم و دوازدهم متوقف شد در حالی که میتوانستند به جای توقف این طرح ایرادات آن را مرتفع کنند.
این نماینده مجلس عنوان کرد: یکی دیگر از معضلات صنعت مسکن مداخلات مکرر سیاستگذاران در تولید واحدهای مسکونی است. در حالی که اقتضاء کار مسکن ورود مستقیم بخش دولتی را نمی پذیرد.از همین رو شاهد کاهش توجیه اقتصادی تولید مسکن برای بخش خصوصی هستیم و هم اکنون یک سازنده بخش خصوصی تنها ۲۰ درصد سود از تولید مسکن عایدش میشود که صرفه اقتصادی ندارد. از این رو دولت ها مجبور به حضور مستقیم در این بازار میشوند.
وی تصریح کرد: یکی دیگر از چالشهای جدی بازار مسکن قیمت زمین است امروز با کمبود شدید زمین در کلانشهرها مواجه هستیم. همه این موارد موجب افزایش قیمت مسکن شده و اغلب افراد در کلان شهرها استطاعت خرید آن را ندارد از طرفی به دلیل عدم اقبال مصرفکننده به خرید مسکن سازندههای بخش خصوصی از این چرخه خارج می شوند.
سرگزی عنوان کرد: با وجود تسهیلات بانکی به دلیل فرآیند های سخت و پیچیده، سازنده رغبتی برای تولید مسکن ندارد همچنین تغییر دائم در نحوه صدور مجوز ها، افزایش قیمت تمام شده مصالح ساختمانی و قیمت مبهم مسکن در آینده از چالش های اصلی صنعت ساخت و ساز کشور است.از طرفی نیز برخی مسکن را یک کالای سرمایه ای می داند از همین رو در شهر تهران ۵۰۰ هزار مسکن خالی و در کشور حدود ۲ میلیون و ۶۰۰ هزار مسکن خالی وجود دارد.
وی خاطرنشان کرد: مجلس شورای اسلامی راهکارهای متعددی را برای آن که مسکن از نوع کالای سرمایهای به مصرفی تبدیل شود اتخاذ میکند. در وهله اول باید هزینه تولید مسکن کاهش یابد. لذا به دنبال ارائه زمین رایگان به تولیدکنندگان هستیم. همچنین ارائه تسهیلات برای ساخت مسکن از طریق قرضالحسنه با هدف تحکیم خانواده و سهولت ازدواج از دیگر طرح های پیشنهادی مجلس برای کاهش قیمت تمام شده مسکن است.
وی افزود: از طرفی نیز در فضای حاکمیت ناگزیر به سیاستهای تحکمی هستیم بر این اساس مجلس شورای اسلامی قانون اخذ مالیات از مسکن های خالی را برنامهریزی کرد همچنین اخذ مالیات از معاملات مسکن پیدرپی، اولویت بندی اقشار نیازمند جامعه مانند افرادی که مسکن ندارند و تازه ازدواج کرده اند از دیگر طرحهای قوه مقننه است.
نظر شما