عنوان سیاست خارجه دولت سیزدهم، توازن، پویایی و هوشمندی است

امیرعبداللهیان با اشاره به اینکه عنوان سیاست خارجه دولت سیزدهم، توازن، پویایی و هوشمندی است، گفت: امیدواریم در هر شش ماه گزارشی درباره فعالیت های ما برای کمک به مردم داشته باشیم.

به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری شبستان، حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه شب گذشته (دوشنبه 8 شهریور) در برنامه گفتگوی ویژه خبری شبکه دو سیما درباره اجلاس عراق گفت: برای دوستان عراق مهم است که این کشور به جایگاه طبیعی خود در منطقه به عنوان کنش گر در نقش خود بازگردد. ما از هر نشستی که با اهل منطقه و مقامات کشورهای منطقه بخواهد برگزار شود استقبال می کنیم و مورد توجه ماست اما این که بیگانگان بخواهند در منطقه نقش ایفا کنند به نفع ما و به نفع کشورهای منطقه نیست.

 

وي با بیان اینکه قرار بود در اجلاس همکاری و مشارکت برای بازسازی و توسعه عراق رئیس جمهور کشورمان حاضر شود اما به دلیل دعوت نکردن از سوریه و حضور رئیس جمهور فرانسه در این اجلاس؛ من شرکت کردم، گفت: در اجلاس عراق؛ رئیس جمهور فرانسه دو بار به سمت من آمد. مکرون اذعان کرد ایران کشور مهمی در منطقه است. فرانسه علاقه داشت از فرصت اجلاس عراق برای نزدیک شدن به ایران استفاده کند و بر این اساس رئیس جمهور این کشور از من دعوت کرد به پاریس سفر کنم و مسائل دو جانبه در این سفر بررسی شود.

 

وزیر امورخارجه با بیان اینکه حکومت عراق پس از چالش های جدی با داعش و سیاست های آزمون و خطای آمریکایی ها در این کشور و ویرانی های بسیاری که به عراق تحمیل کردند در پی عبور از این مراحل است، گفت: در این اجلاس گفتگوی خوبی با شیخ محمد بن راشد ولیعهد امارات داشتم و وی از نظرات ما درباره توسعه همکاری ها استقبال کرد. در مراسم تحلیف رئیس جمهور کشورمان نیز سه نماینده از امارات حضور داشتند که بر گسترش گسترش روابط دو جانبه تأکید می کردند.

 

امیرعبداللهیان با اشاره به اینکه در زمینه گسترش همکاری های ایران و دوحه نیز با شیخ تمیم امیر قطر گفتگویی انجام دادم، گفت: رئیس جمهور عراق نیز در نشست مشترکی که با وی و رئیس جمهور مصر داشتم؛ ایران، عراق و مصر را کشورهای تمدنی و بزرگ خواند که ظرفیت های خوبی برای همکاری دارند.

 

امیرعبداللهیان با تأکید بر ادامه حمایت قوی ايران از عراق گفت: حضور بیگانگان و اشغالگران را در منطقه مفید نمی دانیم. در این اجلاس به جنایت آمریکایی ها در شهادت سردار سلیمانی اشاره کردم. در این اجلاس بر مسئولیت کاخ سفید برای به عدالت سپردن آمران و عاملان شهادت شهید سلیمانی تأکید کردم.

 

امیرعبداللهیان با بیان این که بین ایران و عربستان در ماه های گذشته گفتگوهایی انجام شد، گفت: در اجلاس عراق نمایندگان سعودی با من احوال پرسی کردند و ضمن تبریک اعلام کردند منتظر استقرار دولت جدید در ایران برای از سر گیری مذاکرات با کشورمان هستند اما در این نشست؛ مذاکره رسمی برای تداوم مذاکرات قبلی با سعودی انجام نشد. قرار بود در کنفرانس عراق کشورهای همسایه ازجمله سوریه نیز حضور داشته باشند اما در دیداری که رئیس جمهور فرانسه با نخست وزیر عراق داشت، مکرون از نخست وزیر عراق می خواهد این اجلاس در پاریس برگزار شود اما نخست وزیر عراق اصرار می کند اجلاس در بغداد برگزار شود و رئیس جمهور فرانسه مهمان خاص آن باشد.

 

وزیر امورخارجه گفت: به دلیل مخالفت فرانسه با حضور رئیس جمهور سوریه، عراقی ها از رئیس جمهور سوریه دعوت نکردند.

 

امیرعبداللهیان با بیان این که از حضور بشار اسد در این اجلاس حمایت و آن را به طرف عراقی توصیه کردیم افزود: به دلیل حضور نداشتن مقامات سوری این اجلاس به جای اجلاس همسایگان به اجلاس همکاری و مشارکت برای بازسازی و توسعه عراق تغییر نام پیدا کرد. برای ما قابل قبول نبود کشور مهمی که در خط مقدم مقاومت است و ارتباطات نزدیکی با عراق دارد برای حضور در این اجلاس نادیده گرفته شود. سفر من به سوریه بلافاصله پس از این اجلاس؛ انتقال این پیام به متحدان ما در سوریه بود البته توافقاتی که در سفر یک ماه پیش آقای قالیباف به سوریه انجام شده بود در این سفر پیگیری شد و گفتگوهای خوبی با رئیس جمهور سوریه و وزیر امورخارجه این کشور درباره توسعه همکاری های اقتصادی، تجاری و فعالیت بخش خصوصی داشتم.

 

وزیر امورخارجه در مورد جایگاه دیپلماسی اقتصادی در وزارت خارجه با بیان این که تمرکز بر رویکرد دیپلماسی اقتصادی می تواند نقشه راه مقابل ما قرار دهد افزود: در این زمینه برنامه عملیاتی و زمان بندی شده با اولویت سیاست همسایگی تهیه کرده ایم که توجه به کشورهای آسیایی و قدرت های نوظهور اقتصادی مانند چین و هند ازجمله آن است.

 

امیرعبداللهیان با اشاره به اینکه بر اساس این برنامه ریزی، وزارت امورخارجه به عنوان تسهیل و هماهنگ کننده؛ کادر کارشناسی خود را با این هدف همسو می کند، گفت: در سفارتخانه ها افزون بر تمرکز بر مأموریت های سیاسی؛ از این پس نیروهایی با رویکرد اقتصادی در سفارتخانه ها و کنسول گری های جمهوری اسلامی ایران در کشورهای جهان مستقر می شود.

 

امیرعبداللهیان با بیان اینکه خود را به ظرفیت های وزارت امورخارجه محدود نخواهیم کرد و اگر نیاز به متخصص در حوزه تجارت بین الملل داشته باشیم از دیگر دستگاه ها کمک می گیریم، ادامه داد: وزارت امورخارجه نیروهای متخصص، متعهد و با تجربه زیادی دارد اما این بستگی به تیم مدیریتی این وزارتخانه دارد که از این نیروها با توجه به نیاز کشور در چه مسیری استفاده کند.

 

وزیر امورخارجه با اشاره به اینکه برای توسعه همکاری های تجاری، امنیت غذایی، کشت فراسرزمینی و کشاورزی و در حوزه های دیگری با رویکرد فرهنگی اقداماتی را انجام می دهیم و فقط از نیروهای داخل وزارت خارجه استفاده نمی کنیم، گفت: مهم این است که بدنه کارشناسی و مدیریتی سفارتخانه ها متناسب با مأموریت آنها و در جهت کمک به وضع معیشت مردم و توسعه تجارت بین المللی باشد.

 

وی با بیان اینکه سیاست همسایگی و آسیایی به معنای تمرکز در یک بخش از جهان نیست و دیگر بخش ها را فراموش نخواهیم کرد، گفت: در این چند روز از همکارانم خواسته ام در همه قاره ها و حوزه ها چند کشور را به عنوان اولویت مشخص کنند و با دیگر کشورها ارتباط متناسب با وزن و جایگاه آن کشور ادامه خواهد یافت. در این زمینه نگاه ما فقط به تروئیکای اروپایی مانند آلمان، فرانسه و انگلیس نیست و فقط این سه کشور را اروپا نمی دانیم.

 

وزیر امورخارجه با اشاره به اینکه با توجه به این که در مراسم تحلیف رئیس جمهور از بسیاری از کشورهای اروپایی نماینده رسمی معرفی شده بود اما انگلیس و فرانسه سفیر خود در تهران و برخی مانند ایتالیا دبیرکل وزارت امورخارجه شان را معرفی کردند اما در این مراسم رئیس مجلس صربستان حضور یافت و این نشان می دهد اروپا یکدست نیست، گفت: عنوان سیاست خارجه دولت سیزدهم، توازن، پویایی و هوشمندی است و امیدواریم در هر شش ماه گزارشی درباره فعالیت های ما برای کمک به مردم داشته باشیم.

 

وی درباره اینکه چرا سیاست خارجی زیر ذره بین است گفت: مناسبات بین المللی از حساسیت بالایی برخوردار است و مردم ما بسیار سیاسی هستند. مردم ما در سیاست خارجی هوش بالایی دارند و مسائل را دنبال می کنند که این حساسیت کار ما در دستگاه دیپلماسی را افزایش داده است.

کد خبر 1089830

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha