نقش خواص در شهادت امام حسین(ع) و واقعه عاشورا

حجت الاسلام حاجی آبادی با اشاره به ضعف خواص در قیام عاشورا گفت: اگر خواص در هنگام خودش کاری را که لازم است، تشخیص دادند و عمل کردند، تاریخ نجات پیدا می کند و حسین بن علی ها را به کربلا کشانده نمی شوند.

به گزارش خبرنگار اندیشه خبرگزاری شبستان، اگرواقعه کربلا را از منظر‌های متفاوت مورد بررسی قرار  دهیم تاثیر جریانی خاص از خواص و اشتباه آشکار نخبگان جامعه و جریان نفوذی در ایشان راکه منجربه وجود آمدن این واقعه شد را موشکافی کنیم به نتایج جالب و قابل توجهی می‌رسیم. انحرافاتی که بعد از رحلت جانسوز پیامبر (صلوات الله علیه) توسط همین خواص نزدیک به پیامبر در جامعه اسلامی رخ داد زمینه ساز به وجود آمدن عاشورا شد، انحرافی که از زمان حیات پیامبر  در این خواص و نخبگان بودکه خود را منافقانه در صفوف حق جای داده بودند، ولی جرات بروز و ظهور نداشتند، چون جایگاهشان را از دست می‌دادند. لذا دمل انحراف و حب قدرت از زمانی سر باز کردکه پیامبر در بستر بیماری بود،لذا در این خصوص با حجت الاسلام والمسلمین «احمد حاجی آبادی» استاد حوزه و دانشگاه گفت و گویی انجام دادیم که در ادامه تقدیم حضورتان می شود.

 

در خصوص حرکت خواص و تاثیرگذاری آنها بر تاریخ و جامعه توضیح دهید؟

خواص کسانی هستند که از روی فکر، آگاهی و تصمیم گیری کار می کنند، یک راهی را می شناسند و دنبال آن راه حرکت می کنند. خواص یعنی کسانی که وقتی عملی را انجام می دهند، موضع گیری می کنند و راهی را که انتخاب می کنند از روی فکر و تحلیل است، می فهمند و تصمیم می گیرند و عمل می کنند.

 

حرکت خواص به دنبال خود حرکت عوام را می آورد. یک وقت یک حرکت بجا تاریخ را نجات می دهد، گاهی یک حرکت نابجا که ناشی از ترس، ضعف، دنیاطلبی و حرص برای زنده ماندن است، تاریخ را در ورطه گمراهی می غلتاند. اگر خواص در هنگام خودش کاری را که لازم است، تشخیص دادند و عمل کردند، تاریخ نجات پیدا می کند و حسین بن علی ها را به کربلا کشانده نمی شوند. وقتی که خواص طرفدار حق در یک جامعه یا اکثریت قاطع شان آنچنان می شوند که دنیای خودشان برایشان اهمیت پیدا می کند از ترس از دست دادن مال، مقام و پشت، از ترس محصور شدن و تنها ماندن حاضر می شوند حاکمیت باطل را قبول کنند.

 

چه عواملی عامل اصلی گمراهی و انحراف عمومی در دوران امام حسین (ع) شد؟

خداوند در آیه 59 سوره مریم می فرماید «فخلف من بعدهم خلف اضاعوا الصّلاة و اتبعوا الشهوات فسوف غیا»، (امّا پس از آنان، فرزندان ناشايسته‌اى جاى آن‌ها را گرفتند كه نماز را تباه كرده، و از شهوات پيروى نمودند؛ و به‌زودى [مجازات] گمراهى [خود] را خواهند ديد» دو عامل، عامل اصلی این گمراهی و انحراف عمومی است، یکی دور شدن از ذکر خدا که مظهر آن نماز است، فراموش کردن خدا و معنویت، حساب معنویت را از زندگی جدا کردن و توجه و ذکر و دعا و توسل و طلب از خدای متعال و توکل به خدا و محاسبات خدایی را از زندگی کنار گذاشتن.

 

دوم «وتبعوا شهوات»، دنبال شهوت رانی رفتن، دنبال هوس ها رفتن و در یک جمله دنیاطلبی، به فکر جمع آوری ثروت، جمع آوری مال و التذاز به شهوات دنیا افتادن، اینها را اصل دانستند و آرمان ها را فراموش کردند، این درد اساسی و بزرگ است، ما هم ممکن است به این درد دچار شویم. اگر در جامعه اسلامی آن حالت آرمان خواهی از بین برود یا ضعیف شود، هر کس به فکر این باشد که کلاهش را از معرکه در ببرد و از دیگران از دنیا عقب نیفتد، اینکه دیگری جمع کرده است ما هم برویم جمع کنیم و خلاصه خود و مصالح خود را بر مصالح جامعه ترجیح دهیم، معلوم است که به این درد دچار خواهیم شد.

 

از نگاه امام راحل (ره) و مقام معظم رهبری عبرت های عاشورا شامل چه مواردی می شود؟

از ملت های مسلمان می خواهیم از ائمه اطهار (ع) و فرهنگ سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و نظامی این بزرگ راهنمایان عالم بشریت به طور شایسته و به جان و دل و جانفشانی و نثار عزیزان پیروی کنند. از آن جمله از فقه سنتی که بیانگر مکتب رسالت و امامت است و ضامن رشد و عظمت ملت هاست چه احکام اولیه و چه ثانویه که هر دو مکتب فقه اسلامی است، ذره ای منحرف نشوند و به وسواس خناثان معاند با حق و مذهب گوش فرا ندهند و بدانند قدمی انحرافی مقدمه سقوط مذهب و احکام اسلامی و حکومت عدل الهی است و از آن جمله از نماز جمعه و جماعت که بیانگر سیاسی نماز است، هرگز غفلت نکنند و این نماز جمعه از بزرگترین عنایات حق تعالی در جمهوری اسلامی ایران است.

 

از آن جمله مراسم عزاداری ائمه اطهار (ع) و به ویژه سید مظلومان و سرور شهیدان حضرت ابا عبدالله الحسین (ع) هیچ گاه غفلت نکنند و بدانند آنچه دستورات ائمه (ع) برای بزرگداشت این حماسه تاریخی اسلام است و آنچه لعن و نفرین بر ستمگران به آل بیت است، تمام فریاد ملت هاست بر سردمداران ستم پیشه در طول تاریخ الی العبد و می دانید که لعن و نفرین و فریاد از بنی امیه (لعنت الله علیهم) با اینکه منقرض و به جهنم رهسپار شده اند، فریاد بر ستمگران جهان و زنده نگه داشتن این فریاد ستم شکن است.

 

رمز بقای انقلاب اسلامی چیست؟

آیا گره زدن این دو نهضت برای ادامه انقلاب ضروری است؟ پاسخ امام خمینی (ره) را در این باره ببینیم. اگر ما بخواهیم ملت مان یک ملت مستقلی باشد، یک ملت آزاد باشد، باید این رمز (قیام عاشورا) را حفظ کنیم. اگر بخواهیم نهضت شما محفوظ باشد باید این سنت ها (عزاداری ها) را حفظ کنیم. عاشورا را زنده نگه دارید که با زنده نگه داشتن عاشورا کشور شما آسیب نخواهد دید؛ بنابراین تنها راه حفظ انقلاب اسلامی عاشورایی کردن آن است که اسیر توسل به مولفه های عاشورایی ریز همان گونه که عامل پیروزی انقلاب اسلامی بوده اند بر همه نگرانی هایی که درباره حیات و ممات انقلاب اسلامی وجود دارد، پایان می دهد زیرا رمز بقای انقلاب اسلامی همان رمز پیروزی انقلاب اسلامی است.

 

 

 

 

کد خبر 1093225

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha