عاشورا؛ سرمه چشم منتظران ظهور/ آشنایی با آموزه های فرهنگی عاشورا

کتاب «نعمت عاشورا» گزیده ای از معارف عاشوراست که به تبیین آموزه های فرهنگی ، اجتماعی و سیاسی عاشورا پرداخته است.

خبرگزاری شبستان، سرویس فرهنگی، مریم داوری:کتاب «نعمت عاشورا» نوشته «حجت الاسلام ابوالفضل هادی منش» مشتمل بر 112 صفحه برای چهارمین بار در قطع رقعی در شمارگان 5 هزار نسخه برای گروه سنی بزرگسال از سوی انتشارات بهار دلها منتشر شده است.

 

عاشورا چکیده معارف شیعه است. تاریخ اسلام این نام بلند را فقط صفحه ای در تقویم نمی انگارد. عاشورا نامی در میان تقویم روزها نیست و ساحت آن فقط خلاصه در سرزمین کربلا و روز دهم محرم سال 61 هجری نمی شود. عاشورا فراتر از یک نام ، یک یاد و یک روز است. پهنه آن گستره تاریخ بشر را درنوردیده و انسان را از فرو بستگی و سرخوردگی نجات داده است. عاشورا رمز عزت و افتخار یک ملت است. عاشورا نامی بلند است به بلندای تاریخ بشر.

 

عاشورا نامی است که زمزمه عارفان خداجو بوده است. نامی که رمز پیروزی جهادگران یاد خدا بوده است، نامی که دستاویز ستمدیدگان و مظلومان بوده است، نامی که زمزمه مقاومت بر تحمل سنگینی و فشار ظلم مستکبران و زورگویان عالم بوده است. عاشورا سرمه چشم منتظران ظهور است. شیعه دو بال سرخ و سبز دارد، عاشورا و انتظار، پس عاشورا بال پرواز است در آسمان عزت و سربلندی هم در دنیا و هم در آخرت. عاشورا رمز پیروزی یک ملت است. فریاد بلند آزادگی است آن هم نه فقط برای مسلمان بلکه برای بشر، برای بشریت. بشری که دست نیاز به سوی شاهکار آزادی و آزادگی بلند داشته و زندگی همراه با ذلت، زبونی و ذلیلی را نپسندیده است.

 

 کتاب «نعمت عاشورا» گزیده ای از معارف عاشوراست. این کتاب مشتمل بر سه فصل با عناوین فلسفه عاشورا، آموزه های عاشورا و الگوهای عاشورا است. فصل نخست شامل مباحثی با عناوین ضرورت سوگواری از دیدگاه قرآن، ضرورت سوگواری از دیدگاه روایات، ضرورت سوگواری از دیدگاه اهل سنت، سوگواری در سیره پیامبر اکرم (ص)، ضرورت سوگواری برای امام حسین (ع)، سیره امام سجاد (ع)، سیره امام باقر (ع)، سیره امام صادق (ع)، سیره امام کاظم (ع) و امام رضا (ع)، سوگواره سیدالشهدا در سیره علما و بزرگان، دیدگاه امام خمینی (ره)، دیدگاه مقام معظم رهبری، جاودانگی عاشورا و نعمت عاشوراست. 

 

فصل دوم کتاب «نعمت عاشورا» به آموزه های فرهنگی، آموزه های اجتماعی و آموزه های سیاسی عاشورا می پردازد. الگوی محبت و وفا، الگوی پایداری، الگوی دوری از دنیا، الگوی تربیت فرزند، الگوی توبه و حقیقت جویی، الگوی عشق و ارادات، الگوی شهادت طلبی، الگوی پایداری و رضا، الگوی شهادت طلبی و پیشوایی، الگوی رشادت و وفاداری، الگوی آزادگی، الگوی پیام رسانی و الگوی عبادت و شهامت مباحثی هستند که در فصل سوم کتاب«نعمت عاشورا»  به آنها پرداخته شده است.

حجت الاسلام ابوالفضل هادی منش نویسنده و پژوهشگری است که در حوزه دین قلم می زند. از جمله کتابهای وی می توان به نور نیایش،خورشید رهنمای، یادگار آفتاب، ژرفای دانش، میراث دار رسول، امام رئوف، دریای جود، شهریار نیکی، کوثر جاودان، سرور شهیدان، پیشوای اندیشه، نعمت عاشورا، بانوان آسمانی و فرازهای عاشورا اشاره کرد.

 

در قسمتی از کتاب «نعمت عاشورا» آمده است: با آغاز غیبت کبری امام مهدی (عج) رهبری جامعه بر عهده علما و فقهای دین قرار گرفت، این روش به گونه ای دیگر ادامه یافت. این بزرگان با پیروی از شیوه رفتاری پیشوایان معصوم (ع) در گسترش این فرهنگ کوشیده اند. آنان رابطه تنگاتنگی با مجالس و محافل روضه داشته اند و حتی اذعان می داشتند که عزت خود را مدیون روضه ابا عبدالله (ع) هستند، به همین دلیل گاه رعایت شان و منزلت اجتماعی خود را کنار می گذاشتند و به همراه دسته جات سوگواری در کوچه و بازار به راه می افتادند و مانند همه مردم بر سر و سینه می زدند. افزون بر آن برخی از این بزرگان مجلس درس و بحث خود را نیز با یاد و خاطره شهیدان کربلا آغاز می کردند یا به پایان می رساندند. گفتنی ها در این زمینه چنان فراوان است که نمی توان به همه آنها اشاره کرد.

 

در قسمت دیگری از کتاب «نعمت عاشورا» می خوانیم: از دیدگاه مقام معظم رهبری سوگواری و گریه بر مصائب اهل بیت (ع) یک نعمت است که شایان سپاسگزاری از خداست. ایشان گسترش نهضت های اسلامی را پیامد نهضت عاشورا می دانند و نخستین وظیفه بندگان در برابر این نعمت الهی را کوشش برای حفظ آن برمی شمارد. ایشان می فرمایند یک وقتی کسی نعمتی ندارد، سوالی هم در مقابل آن نعمت پرسیده نمی شود اما کسی که نعمتی را دارد آن وقت از او سوال می شود. یکی از بزرگترین نعمت ها نعمت یاد و خاطره یعنی نعمت مجالس عزا، نعمت محرم و نعمت عاشورا برای جامعه شیعی ماست. از این جلسات و از این خاطره چه استفاده ای باید کرد، شکر این نعمت چیست این مطلبی است که من می خواهم به عنوان مثال مطرح کنم و شما جواب بدهید، این نعمت با این عظمت دلها را به منبع جوشش ایمان اسلامی متصل می کند. این نعمت کاری کرده که در طول تاریخ ستمگران حاکم از عاشورا و از قبر امام حسین (ع) ترسیده اند. از این نعمت باید استفاده کرد هم مردم و هم روحانیون باید از این نعمت استفاده کنند. استفاده مردم این است که به مجالس سوگواری دل ببندند و این مجالس را اقامه کنند. مردم مجلس سوگواری را هرچه می توانند در سطوح مختلف بیشتر کنند.

 

گفتنی است، کتاب «نعمت عاشورا» نوشته «حجت الاسلام ابوالفضل هادی منش» مشتمل بر 112 صفحه برای چهارمین بار در قطع رقعی برای گروه سنی بزرگسال در شمارگان پنج هزار نسخه با قیمت 14 هزار تومان از سوی انتشارات بهار دلها منتشر شده است.

 

 

کد خبر 1099375

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha