به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان، علی آجرلو کارشناس ارشد سیاست بین الملل با اشاره بر شرایطی که امریکا از برجام خارج شد و محدودیت های جدی در صادرات نفت ما ایجادشد، گفت: ما توانستیم یک سری راهکارهای خاص خودمان را در صدور نفت پیگیری کنیم. آنچه که مهم است این است که ما در دفاع از منافع ملی خودمان که همان دفاع از منافع ملت در حوزه اقتصادی و انرژی جدی هستیم. امریکا باید برای اقداماتی که تاکنون انجام داده است پاسخگوی رفتار غیر حقوقی و غیر مسئولانه خودش باشد.
آجرلو خاطرنشان کرد: خوانشی که رسانه های بیگانه از این موضوع می کنند بسیار متفاوت از آنچه که واقعیت اتفاق افتاده است، اینجاست که ماموریت و مسئولیت رسانه های مستقلی مثل شبکه خبری تحلیلی پرس تی وی می تواند در شفاف سازی و رساندن این پیام جدی ایران به افکار عمومی جهان به طور عام و دولت هایی که در این زمینه موضوعات را پیگیری می کنند، مفید باشد.
وی با عنوان اینکه سیاست دولت جدید را در تعاملات بین المللی در قالب تمایل گرایی سازنده با جهان می توانیم قرار دهیم، گفت: این دولت سیاست های مختلفی هم در همین راستا تبیین نموده، همینطور وزیر محترم خارجه آقای امیر عبدالهیان آن را تبیین کردند که بحث آسیاگرایی در سیاست خارجی و با اولویت کشورهای هم سو و همسایه را مدنظر دارد. دولت سیزدهم باید دستور کارهای مشخصی را در عرصه سیاست خارجی تعریف کند، اولویت بندی خودش را نسبت به هر یک از کشورهای همسایه و همسو مشخص کند و برای هر کدام از این کشورها در حوزه های مختلف اقتصادی، سیاسی، مباحث دفاعی، امنیتی، فرهنگی، علم و فناوری و ... طرح ها و برنامه های اجرایی خودش را مطرح کند.
این تحلیلگر حوزه بین الملل عنوان کرد: دستگاه سیاست خارجی به عنوان هماهنگ کننده و تنظیم کننده دیپلماسی جمهوری اسلامی ایران باید بتواند با همکاری، هماهنگی و هم افزایی سایر دستگاه ها این برنامه را اجرا کند. آنچه که مهم است این است که ما از این فرصتی که در عرصه سیاست خارجی در حوزه تعامل گرایی سازنده داریم باید به نحو احسنت استفاده کنیم و این زمینه را فراهم کنیم که بازیگران مختلف عرصه روابط خارجی به خصوص بازیگران اقتصادی بتوانند تعاملات خودشان را در تامین منافع اقتصادی کشورمان به خصوص منافع اقتصادی که امروز ما با مشکلات خاصی در این عرصه مواجه هستیم، دنبال کنند. این ها از جمله تغییراتی است که نسبت به گذشته احساس می شود، چراکه که در گذشته به نظر می رسد دولت تا حدودی سیاست خارجی خودش را به بحث برجام محدود کرده بوده که با توجه به رفتارهای غیرمنطقی و غیر قابل اعتماد امریکا به نوعی ناکام مانده است.
وی با تاکید بر اینکه بین منافع ملی و منافع مردمی هیچ شکاف و فاصله ای وجود ندارد، تصریح کرد: این دو نوع منافع به نوعی در طول یکدیگر هستند به عبارتی دیگر هنگامی که دولت ها از منافع ملی صحبت می کنند، همان منافع مردم را نمایندگی می کنند و در همان راستا هستند...
آجرلو به نقش رسانه ها به ویژه رسانه های برون مرزی در مناسبات بین المللی اشاره کرد و گفت: نقش رسانه ها به طور اعم در حوزه سیاست خارجی و سیاست بین الملل قابل توجه است؛ از جمله برجسته سازی و ضرورت بخشی به موضوعات و همچنین بسترسازی برای افکار عمومی جهت طرح و پیگیری خواسته ها، نیات و علایق دولت ها است این را تقریبا همه رسانه ها ایفای نقش می کنند، رسانه های بین الملل که ماموریت برون مرزی دارند، این را در عرصه سیاست بین الملل و در عرصه سیاست خارجی با نقش و برجستگی خاصی دنبال می کنند.
وی ادامه داد: بحثی که امروزه رسانه ها در عرصه بین المللی آن را پیگیری می کنند، این است که اقناع سازی ملت ها از منظر طرح یا عدم طرح یک موضوع است که آن را در قالب سیاست مسکوت سازی دنبال می کنند؛ این را هر رسانه ای پیگیری می کند و امروزه اساسا سیاست خارجی بدون رسانه معنا پیدا نمی کند، چرا که رسانه مهمترین ابزار هر دولتی در طرح ریزی و پیگیری اهداف سیاست خارجی و یا توجیه، تبیین و یا تشریح عملکرد سیاست خارجی دولت ها است. هر رسانه ای در عرصه جهانی و برون مرزی که فعالیت می کند این موضوع را باید مد نظر قرار دهد.
این کارشناس حوزه بین الملل در پاسخ به این سوال که آیا پرس تی وی به عنوان یکی از مهمترین شبکه برون مرزی ایران وظیفه خودش را در قبال مهمترین مقوله سیاست خارجی ایران در شرایط حاضر یعنی برجام درست انجام داده است؛ تشریح کرد: ما باید پرس تی وی را به عنوان تنها شبکه خبری تحلیلی مدافع محور مقاومت، به عنوان یک شبکه مستقل که البته دارای بخش های مختلف منطقه ای هست قلمداد کنیم؛ این شبکه خبری که دارای ظرفیت ها و توانمندی های بالفعل و بالاقوه متعددی است، امروزه در مواجهه با رسانه های بسیار بزرگ و بنگاه های خبری جهانی است، ما در مواجهه با آن رسانه هایی این را مقایسه می کنیم که عملکرد آن تا به حال در حوزه های مختلف چه در حوزه تبیین و تشریح سیاست خارجی و دفاع از عملکرد سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران خوب بوده است.
آجرلو اضافه کرد: زمانی که برجام مطرح شد و حتی قبل از تحولاتی که منتهی به موضوع برجام شد پرس تی وی چه در بحث تبیین سیاست خارجی و تشریح اقدامات عملکردها و اولویت ها و رفتارهای سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران و چه در بحث برجام نقش خودش را در عرصه جامعه هدف به خوبی ایفا کرد؛ چرا که اگر نبود عملکرد حرفه ای پرس تی وی شاید مواضع و صدای جمهوری اسلامی ایران در جامعه هدف، آنگونه که جمهوری اسلامی می خواست شنیده نمی شد، برجام با قرائت های مختلفی از سوی بنگاه های خبری وابسته به جریان امریکایی اروپایی و متحدان منطقه ای آن قرائت می شد، در صورتی که برجامی که پرس تی وی آن را نمایندگی می کرد شاید نزدیک ترین قرائت به مواضع جمهوری اسلامی ایران بود که امروزه همین اقدامات و عملکرد رسانه ای پرس تی وی موجب شده است که رفتار ضد برجامی امریکا در عرصه افکار عمومی جهانی اثبات شده و تایید شده باشد.
وی ادامه داد: آنچه که پرس تی وی امروزه می تواند به عنوان یک ابزار کمکی و مبنایی سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران عمل کند بحث طرح مطالبه گری در حوزه برجام از امریکا و تشریح خسارت های اقتصادی و عملکرد ضد برجامی امریکا است که در این سه سال گذشته بر ایران تحمیل شد، این خیلی مهم است چون بنگاه های خبری وابسته به ائتلاف امریکایی اروپایی و حتی برخی از بنگاه های خبری وابسته به این جریان سعی می کنند امریکا را به نوعی مبرا از رفتار های ضد برجامی کنند و ضمن تطهیر عملکرد آن را منطقی جلوه دهند، مطالبه گری در این حوزه را ما باید با عمق و گستردگی بیشتری دنبال کنیم.
آجرلو گفت: آنچه که واقعیت دارد، این است که جمهوری اسلامی ایران در عرصه سیاست خارجی از سه اصل مبنایی عزت، حکمت و مصلحت پیروی می کند که به نوعی راهنمای کلی سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران در ادوار گذشته بوده است و دولت های مختلف هم سعی کرده اند این را پیگیری کنند، این اصول سه گانه به نوعی یکی از منظومه فکری رهبری معظم انقلاب و قبل از ایشان هم حضرت امام ره علیه بود تبیین این سه محور اساسی در گذرگاه های مختلف تاریخی در شرایط حساسی که سیاست جمهوری اسلامی ایران درگیر این موضوعات است در واقع یکی از مهمترین نقش هایی است که پرس تی وی ایفا کرده و باید در همین راستا هم به مسائل عمق و وحدت بخشی دهد، آنچه که الان پرس تی وی می تواند در بحث دفاع از این اصول مبنایی انجام دهد بحث تبیین این محورهای سه گانه و اصول بنیادین در طرح رویکرد سیاست و اقدامات مذاکره کنندگان در موضوع برجام است. تبیین بازگشت به برجام و اینکه چرا ما به برخی از تعهدات خودمان در گذشته عمل نکرده ایم به خاطر رفتار های ضد برجامی امریکا یکی از اقداماتی است که به نوعی پرس تی وی می تواند برای جامعه هدف خودش در حوزه انگلیسی زبان و به طور عام برای افکار عمومی جهان آن ها را تبیین کند.
نظر شما