پژوهش‌های حوزوی باید پاسخگوی نیازهای امروز جامعه و نظام اسلامی باشند

برقعی گفت: پژوهش‌های حوزوی باید در تمام سطوح بنیادین، توسعه‌ای و کاربردی در چارچوب نیازها و مسائل علمی و اولویت دار جامعه اسلامی و در مسیر تحقق تمدن نوین اسلامی انجام شوند.

به گزارش خبرگزاری شبستان از قم، «سیده زهره برقعی» امروز (پنجشنبه، 25 آذر) در آیین تجلیل از پژوهشگران برتر جامعه الزهرا سلام‌الله‌علیها که به مناسبت گرامیداشت هفته پژوهش در تالار بیداری اسلامی این مؤسسه برگزار شد، ضمن عرض تسلیت به مناسبت شروع ایام فاطمیه، اظهار بیان داشت: امیدواریم هفته پژوهش برای همه فرهیختگان و محققان کشور به ویژه پژوهشگران و اساتید جامعه الزهرا سلام‌الله‌علیها پربرکت باشد و به دعای حضرت زهرا سلام‌الله‌علیها، علم حقیقی همراه با عمل، روزی همه طالبان علم شود.

 

عضو هیئت امنای جامعه الزهرا در ادامه به موضوع پژوهش در حوزه‌های علمیه اشاره کرد و افزود: پژوهش در حوزه‌های علمیه، سابقه ای بیش از هزار سال دارد و می‌توان گفت پژوهش، همزادِ تدریس و تحصیل در حوزه‌های علمیه است.

 

برقعی ادامه داد: مفسران، فقیهان، متکلمان و فیلسوفان بزرگ در طول تاریخ اسلام به پژوهش اهمیت داده‌اند؛ اما این سابقه طولانی با فراز و نشیب‌هایی همراه بوده است که باید علل و عوامل آن بررسی شود و نتایج آن روشنگر مسیر پژوهش ما باشد.

 

وی با اشاره به اهمیت وضعیت فعلی پژوهش در حوزه‌های علمیه، گفت: البته این امر، جدا از وضعیت پژوهش در مراکز دانشگاهی و کل کشور، بلکه منطقه و جهان نیست و با آنها در تعامل است.

 

مدیر جامعه الزهرا سلام‌الله‌علیها اظهار داشت: خروجی یک سیستم آموزشی موفق، پژوهشگرانی هستند که در اثر آشنایی با روش‌های پژوهش و به وسیله جمع‌آوری و طبقه‌بندی اطلاعات، توانایی تولید نظریه‌های جدید را برای حلّ مشکلات و توسعه کمی و کیفی موضوعی خاص به دست آورده اند. متأسفانه نسل کنونی پیش از آنکه تولیدکننده و پردازنده دانش و بینش باشد، مصرف‌کننده اطلاعات و معلومات است و بیش از آنکه پردازشگر داده‌ها باشد، به اندوختن اطلاعات، بسنده می‌کند.

 

برقعی یادآور شد: رهبر معظم انقلاب اسلامی مدظله العالی در موارد متعدد به توجه جدی حوزه‌های علمیه در امر تحقیق، پژوهش، تعلیم و تعلم در رشته‌های گوناگون علوم اسلامی، به ویژه تلاش برای پیشرفت فقه و فقاهت و طرح اندیشه‌های جدید بر اساس مبانی فقاهت، تبلیغ معارف و حقایق دینی در داخل و خارج کشور، فهم و اطلاع از مسائل و تحولات عالم تأکید کردند.

 

وی در ادامه به رشد پژوهش در حوزه‌های علمیه پس از انقلاب اسلامی اشاره کرد و ابراز داشت: یکی از نواقص جدی حوزه پیش از انقلاب اسلامی، عدم توجه جدی و نظام‌مند به امر پژوهش و فقدان نهادهای حمایتی و هدایتی در این راستا بود.

 

مدیر جامعه الزهرا سلام‌الله‌علیها افزود: پس از انقلاب اسلامی و شکل‌گیری مرکز مدیریت با تاسیس معاونت پژوهش و پژوهشگاه‌های حوزوی، موضوع پژوهش و حمایت از پژوهشگران حوزوی مورد توجه قرار گرفت.

 

برقعی بیان داشت: برگزاری  22 دوره کتاب سال حوزه، 12 دوره جشنواره علامه حلی(ره) برای طلاب جوان ، 21 دوره جشنواره شیخ طوسی برای طلاب خارجی و 2 دوره کتاب سال بانوان از سوی جامعه الزهرا سلام‌الله‌علیها از اتفاقات مهم و مبارک در ارتقای جایگاه پژوهش در حوزه‌های علمیه است.

 

وی به انتشار نشریات و مجلات تخصصی حوزه و علوم اسلامی اشاره کرد و گفت: تعداد نشریات علمی حوزوی در مجموع حدود 185 نشریه است. تعداد نشریات علمی مصوبِ شورای اعطای حوزه، 48 نشریه دارای مجوز علمی پژوهشی و 38 نشریه دارای مجوز علمی ‌ترویجی هستند.

 

مدیر جامعه الزهرا با بیان اینکه سهم حوزه‌های علمیه خواهران در میان نشریات علمی حوزوی با حدّ مطلوب، فاصله بسیاری دارد، عنوان کرد:  معاونت پژوهش و گروه‌های علمی جامعه الزهرا سلام‌الله‌علیها در این راستا قدم‌های موثری برداشته اند.

 

برقعی بیان داشت: ارتقای نشریات علمی جامعه الزهرا سلام‌الله‌علیها از اولویت‌های کاری ما است و در دستور کار پژوهشگاه مطالعات اسلامی قرار دارد؛ ضمن آنکه لازم است پژوهشگران حوزوی با هدف نشر آموزه‌های دینی و تعامل هدفمند، ارتباط مناسبی با نشریات دانشگاهی داشته باشند.

 

وی عنوان کرد: هم اکنون «مرکز پژوهش‌های اسلامی معصومیه»، «پژوهشکده زن و خانواده» و «پژوهشگاه مطالعات اسلامی جامعه الزهرا سلام‌الله‌علیها» از جمله مراکز پژوهشی حوزوی بانوان هستند که به تحقیقات و پژوهش‌های علوم اسلامی و انسانی می‌پردازند، اما ضروری است فعالیت بیشتری صورت گیرد و زمینه حضور جدی و سامان یافته بانوان پژوهشگر در این عرصه فراهم شود.

 

مدیر جامعه الزهرا تصریح کرد: تأسیس پژوهشگاه مطالعات اسلامی جامعه الزهرا سلام‌الله‌علیها بارقه امیدی را در بین پژوهشگران این مجموعه ایجاد کرده که امید است با همت روزافزون مسئولان پژوهشگاه، زمینه‌های حضور جدی بانوان پژوهشگر در پاسخگویی به نیازهای پژوهشی جامعه و نظام اسلامی بیش از پیش فراهم گردد.

 

برقعی به بایسته‌های لازم برای ارتقای وضعیت پژوهشی در مراکز پژوهشی حوزوی از جمله جامعه الزهرا سلام‌الله‌علیها اشاره کرد و ترسیم نقشه‌راه نظام‌سازی پژوهشی، استعدادیابی پژوهشی طلاب، ظرفیت سنجی و ظرفیت سازی برای فرصت‌های مطالعاتی در گروه‌های مختلف علمی پژوهشی و ارتقای آموزش پژوهش محور را از مهم ترین این بایسته‌ها برشمرد.

 

وی همچنین بر لزوم توجه به سیر تاریخی پژوهش‌های حوزوی، سنت‌های پژوهشی در سیر تاریخی حوزه‌های علمیه، رابطه پژوهش حوزه‌های علمیه با مراکز علمی داخلی و بین‌المللی و راهکارهای تعامل با آنها، نحوه تأثیرگذاری پژوهشی حوزه‌های علمیه در عرصه دیپلماسی علمی، آسیب‌شناسی پژوهش در حوزه‌های علمیه و تعیین اولویت‌های پژوهشی متناسب با نیازهای مسلمانان، جامعه و نظام اسلامی تصریح کرد.

 

عضو هیئت امنای جامعه الزهرا یادآور شد: هر چند پژوهش در حوزه در طول این 40 سال از رشد چشمگیری برخوردار بوده، اما تا رسیدن به وضع مطلوب فاصله دارد. بخش مهمی از پژوهش‌های حوزوی انتزاعی بوده و به امور عینی(مسئله محور) در آنها کمتر توجه شده است.

 

برقعی تصریح کرد: پژوهش‌های حوزوی باید در تمام سطوح بنیادین، توسعه‌ای و کاربردی در چارچوب نیازها و مسائل علمی و اولویت دار جامعه اسلامی و در مسیر تحقق تمدن نوین اسلامی انجام شوند. 

 

وی با اشاره به فرمایشات رهبر معظم انقلاب درباره تحقیق و پژوهش، گفت: پژوهش‌های حوزوی علاوه بر اینکه باید پاسخگوی نیازهای امروز جامعه و نظام اسلامی باشند، باید با نگاهی آینده‌پژوهانه بتوانند با شناخت بحران‌ها و نیازهای فکری آینده جامعه و نظام اسلامی، پاسخ مناسبی برای آنها در اختیار گذارند.

 

مدیر جامعه الزهرا با اشاره به سخنان رهبر فرزانه انقلاب مدظله العالی که فرمودند: «باید یک‌ مرکز ستادی‌ قوی‌ زیر نظر مدیریت‌ حوزه‌، هماهنگی‌ و هدایت‌ کارهای‌ پژوهشی‌ و تحقیقی‌ را به‌ سوی‌ خلاءها و مسایل‌ مورد نیاز و جلوگیری‌ از کارهای‌ تکراری‌ و موازی‌ عهده‌دار باشد»، علاقه مندی جامعه الزهرا سلام‌الله‌علیها را در همکاری و هم افزایی با حوزه های علمیه خواهران و برادران در تحقق این امر اعلام کرد.

کد خبر 1127705

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha