«شاخ نبات ملکوت»؛ مثنوی با ۱۰۰۱ بیت در مورد حضرت زهرا(س)

قزلباش با بیان اینگه هیچ رسانه ای نه می تواند و نه می خواهد که دیگری را حذف کند، گفت: الان تعداد کارکنان و متولیان مربوط به ادارات رسمی و غیر رسمی رسانه ها از تعداد خبرنگاران و روزنامه نگاران کشور بیشتر است.

خبرگزاری شبستان، سرویس فرهنگی، مریم داوری:بهروز قزلباش از آن دسته از روزنامه‌نگارانی است که شاگردان زیادی در تحریریه‌ها  و کلاس هایش تربیت کرده است. وی نقاش و شاعر و روزنامه نگار و نویسنده است. از قزلباش پیش از این کتاب های «چگونه تیتر بنویسیم»، « خبر برای رادیو» و « خبر نرم  در روزنامه نگاری» چاپ شده است. مجموعه های شعر« گزیدۀ ادبیات معاصر»،«کلاغ های کاغذی»،«در باغ لیلی» و « تناقض ابروها» از دیگر آثار قزلباش است. از این نویسنده و شاعر مجموعه شعر« شاخ نبات ملکوت» رمانی با عنوان«دیوانگی» و مجموعه قصه ای با عنوان « آیتون و چند قصه دیگر» در دست چاپ است. با قزلباش به بهانه برگزاری نمایشگاه آثار نقاشی هایش به گفت و گو نشستیم. وی در مورد نمایشگاه آثار خود که در عمارت هنر رامسر برگزار شد، توضیحاتی داد . قسمت دوم این گفتگو به کتابهای شعر و داستانی که قزلباش زیر چاپ دارد اختصاص دارد، این گفتگو بدین شرح است:

 

 هنوز به شعر گفتن  و نوشتن ادامه می دهید؟

بله، شعر در جان ماست هم در شنیدن و هم در خواندن شعر بزرگان و دیگران و هم در گفتن و سرودن. رهایی از شعر یعنی رهایی از زندگی و حکمت ایرانی. چه چیزی زیباتر از شعر و زندگی ایرانی هست ؟!چرا باید از آن گذشت؟ نوشتن هم همینطور است.رمان« دیوانگی» را در همین ایام نوشتم.یک مثنوی بلند هم با عنوان«شاخ نبات ملکوت» در مورد حضرت زهرا(س) سرودم.

 

رمان دیوانگی دربارۀ چه موضوعی است و قصه اش چیست؟

داستان زن شیرین عقلی است که رفتار و گفتارش فیلسوفانه است. در صدد کشف جهان است، «شدن» و باز آفرینش در شدن های تازه و تعریف تازه از «بودن»، موتیف اصلی رمان است که در بین مردم همه جا در عروسی و عزا و تظاهرات دوران انقلاب و ... حضور دارد. نگاه مردم به او نگاهی از سر ترحم نیست بلکه زندگی با او را انتخاب کرده اند هرچند از نظر اغلب مردم و شخصیت های داستان شیرن می زند.او آدمی از نوع دیگر است.جهان و تماشایش هم از نوع دیگری است.یک قصه بیشتر نیست اما در آنات متفاوت، روایت خودش را از عقل، شدن و بودن دارد.

 

مثنوی بلندی که برای حضرت فاطمه(س) سرودید، چاپ شده است ؟

انتشارات کلبه هنر شش عنوان از کارهای مرا در حال چاپ دارد. الان کارها در مرحلۀ اوزالید است باید یکبار دیگر ببینم و اغلاط احتمالی را اصلاح کنم. امیدوارم فرصتی پیدا کنم و به زودی این کارها را به چاپ بسپارم.«شاخ نبات ملکوت» مثنوی ای است  برای حضرت زهرا(س) با هزار و یک بیت. پاره‌هایی از این مثنوی در جراید چاپ شده است.این کار در سال 74 سروده شده و از آن موقع تا به حال گاهی تغییراتی در آن داده ام.

 

این مثنوی شامل چه مضمون هایی است؟

موضوع اصلی مثنوی سرودن در منقبت حضرت زهرا(س) است. اما گاهی گریزهایی به حوادث تاریخی زمان حیات حضرت و پس از آن دارد.

 

چطور شد که به فکر سرودن شعر برای حضرت فاطمه(س) افتادید؟

هر شاعری تمایل درونی و میل قلبی اش سرودن دربارۀ حضرت زهرا(س) است. پیش از آن غزل هایی درباره ایشان یا بهتر است گفته شود برای ایشان سروده بودم. اما کافی نبود. راضی نمی شدم. تا اینکه تصمیم گرفتم کار بلندی برایشان بسرایم و توفیق حاصل شد و شد.

 

در نقاشی هایتان هم مضامین یا سوژه های مذهبی هست؟

نه به صورت یک اثر مذهبی مطلق. نه.

 

روزنامه نگاری را رها کردید یا هنوز ادامه دارد؟

اغلب روزنامه نگار بیکار هستم. روزنامه نگاری ما را رها نمی کند. گاهی همچنان می‌نویسم.الان سردبیری یک مجله ماهنامه را به عهده دارم.

 

چه ارزیابی از وضعیت رسانه ای کشور دارید؟

خلاصه اش می شود افتضاح. کمی مفصل ترش می شود این که الان تعداد کارکنان و متولیان و کارمندان و هیات های بالا و پایین دست مربوط به ادارات رسمی و غیر رسمی مربوط به رسانه، از تعداد خبرنگاران و روزنامه نگاران کشور خیلی بیشتر است. شده است مصداق آفتابه لگن هفت دست ولی شام و ناهار هیچی.رادیو خیلی بهتر از تلویزیون است و مطبوعات بهتر از تلویزیون و شبکه های ارتباطی مجازی بهتر از تلویزیون، و خبرگزاریهای آماتور بهتر از تلویزیون به استثنای پرس تی وی.

 

این که گفته می شود فضای مجازی جای رسانه های مکتوب را گرفته یا خواهد گرفت، از نظر شما درست است یا نه؟

 نه. به نظرم هیچ رسانه ای نه می تواند و نه می خواهد که دیگری را حذف کند.از مردمی که پول نان و نمکشان را ندارند؛ نمی شود انتظار داشت، با مطبوعات رفیق باشند. نمی شود.

 

فضای مجازی تا چه اندازه قابل اعتماد است؟

این روزها زیاد گفته می شود که فضای مجازی قابل اعتماد نیست. این حرف را تلویزیون بیشتر از بقیه می زند.اشتباه است.در فضای مجازی، دو نوع شبکه اجتماعی برای ارتباطات اجتماعی وجود دارد. شبکه های ارگانی و شبکه هایی که ارگانی نیستند.شبکه هایی که ارگان رسمی دارند، حرفشان با منبع  و مستند است. چرا قابل اعتماد نباشد؟ مثل این است که گفته شود، روزنامه قابل اعتماد نیست.خب اگر ما در کشوری زندگی می کنیم که روزنامه هایش قابل اعتماد نیست، فضای مجازی اش هم قابل اعتماد نیست.البته که باید مراقب صحت یا عدم  صحت اطلاعات شبکه های غیر رسمی بود.

 

در رسانه های امروز تا چه اندازه به مفاهیم قرآنی توجه می شود؟

 بجز رادیو قرآن و شبکه معارف در بقیۀ رسانه ها از لحاظ طرح شعاری مفاهیم، گاهی چیزهایی هست، اما به طور جدی نه، چیز چندان مهمی نیست. به میزان استفاده از اخبار و اطلاعات خبرگزاری شبستان توجه کنید، این موضوع به دست خواهد آمد.

 

 

کد خبر 1131305

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha