به گزارش خبرگزاری شبستان از رشت، «ولی جهانی» امروز(سهشنبه، ۱۹ بهمن) در مراسم افتتاح موزه رشتی دوزی که با حضور شهردار رشت و جمعی از مسئولان همراه بود، درباره ضرورت احداث موزه رشتی دوزی اظهارکرد: پروسه ثبت رشتی دوزی به نام شهر رشت، نیازمند اجرای یک سری الزامات است و در همین راستا، موزه رشتی دوزی با تغییر کاربری عمارت کلاه فرنگی رشت راهاندازی شده است.
سرپرست میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی گیلان با اشاره به قدمت این بنای تاریخی بهجامانده از دوره میانه قاجار گفت: در همین راستا تعدادی از آثار فاخر رشتی دوزی توسط اداره میراث فرهنگی خریداری شده و برخی آثار فاخر رشتی دوزی که در دیگر موزه ها نگهداری میشود، نیز در این موزه به نمایش درآمده است ضمن اینکه بخشی از آثار اهدایی و یا خریداری شده از سوی هنرمندان رشتی دوزی است.
وی با بیان اینکه این موزه در سه فاز تکمیل میشود. افزود: در فاز دوم، طبقه نخست این عمارت اختصاص به تجربه آموزی هنرمندان دارد و علاقمندان و گردشگران میتوانند از نزدیک با این هنر آشنا شده و نحوه کار آن را از نزدیک مشاهده کنند.
جهانی حضور شهردار رشت را در این مراسم مغتنم شمرد و بیان کرد: با توجه به اینکه باغ محتشم و عمارت کلاه فرنگی در مالکیت شهرداری رشت است، با قول مساعد شهردار رشت قرار شده تا آلاچیقهای همجوار کلاه فرنگی به عنوان بازارچه دائمی صنایع دستی و فروش هنر رشتی دوزی تغییر کاربری یابد.
وی تصریح کرد: ایجاد این بازارچه در راستای حمایت از هنرمندان صنایع دستی بوده و پس از آماده سازی به صورت رایگان در اختیار هنرمندان قرار میگیرد.
گفتنی است، عمارت کلاه فرنگی رشت، در زمان ناصرالدین شاه قاجار توسط «اکبرخان بیگلربیگی»، اجاره دار گمرکات گیلان، مازنداران، خراسان و کرمانشاه و به منظور پذیرایی از رجال دولتی ساخته شد. بعد از فوت اکبرخان به همسر و پسرعموی ایشان یعنی «صادق خان اکبر محتشم الملک» (ملقب به سردار معتمد) که چند نوبت والی گیلان بود، به ارث رسید و از آن پس، «باغ محتشم» خوانده شد. دهه ۱۳۳۹ اداره مالیاتی بهواسطه بدهی سردار معتمد، باغ را تصرف و به شهرداری رشت واگذار کرد. این باغ در ۱۳۳۹ با نام «پارک شهر» تغییر کاربری یافت و عمارت اعیانی آن در اختیار اداره کل میراث فرهنگی قرار گرفت. لازم به ذکر است، عمارت کلاه فرنگی و باغ محتشم هردو بصورت جداگانه در فهرست آثار ملی ثبت شده است.
نظر شما