خبرگزاری شبستان - رشت، بعد از شیوع بیماری کرونا و اپیدمی آن در سطح کشور و استان گیلان برگزاری نمازهای جماعت در ایام ماه مبارک رمضان با محدودیتهایی مواجه شد و در برخی اوقات شاهد عدم برگزاری نمازهای جماعت و در گاهی اوقات هم با برگزاری این آئین در محیطهای باز مساجد همراه با فاصلهگذاری و رعایت پروتکلهای بهداشتی بودیم.
خوشبختانه با افزایش آمار واکسیناسیون عمومی، مقدمات لازم برای برگزاری گستردهتر نمازهای جماعت به ویژه نمازهای جماعت در ایام ماه مبارک رمضان در مساجد فراهم شد، به طوریکه امسال شاهد حضور پرشور نمازگزاران و روزهداران در سطح مساجد و اقامه این فریضه واجب بودیم که مصادیق آن در کشور و استان گیلان مشهود است.
برگزاری انواع و اقسام برنامههای مناسبی، قرائت دست جمعی، ترتیل و جزء خوانی قرآن کریم، پخش زنده اذان و قرائت قرآن توسط قاریان برجسته و ممتاز کشوری و استانی از ساختمان ساعت شهرداری رشت و مساجد شهر و اطعام ایتام و نیازمندان با برپایی مواکب از دیگر ویژگیهای برجسته ماه مبارک رمضان امسال در استان گیلان و شهر رشت میباشد که علاوه بر تلطیف روحیه شهر حال و هوایی بسیار روحانی و دلنشین به این روزهای پربرکت بخشیده است.
علاوه بر اینها از ابتدای شیوع ویروس منحوس کرونا، فعالیتهای حضوری تبلیغی نیز کاهش چشمگیری داشت و عمده فعالیتها به صورت تبلیغ مجازی انجام شد، اما با گسترش واکسیناسیون و رعایت شیوه نامههای بهداشتی، تبلیغ حضوری افزایش یافت به طوریکه در سال جاری با مطلوبتر شدن شرایط و با تأکید بر دستورالعملهای بهداشتی، اعزام حضوری مبلغین رشد خیلی بیشتری پیدا کرده است.
همچنین خدمات رسانی به نیازمندان و محرومات و ایتام در سطح محلات نیز از دیگر ویژگیهای ماه میهمانی خداست که امسال هم با کمک خیران و با محوریت مساجد به ویژه در دستور کار قرار دارد تا در ماه رمضان ضمن دستگیری از نیازمندان و محرومین مقدمات ترویج هر چه بیشتر روحیه انفاق فراهم شود.
پیامبر (ص) میفرمایند: مثل الصلاه مثل عمود الفسطاط، اذا ثبت العمودثبتت الاطناب و الاوتاد و الغشاء، و اذا انکسر العمود لم ینفع وتد و لا طنب و لاغشاء، مثل نماز مانند مثل ستون خیمه است، هرگاه ستون ثابت باشد طنابها و میخها و پردهها ثابت و سودمند خواهند بود و هرگاه ستون بکشند و در هم فرو ریزد، نه میخ نافع است و نه ریسمان سودی دارد و نه پردهای اثری خواهد داشت. به بیان دیگر نماز، درس بزرگ شکرگذاری و وسیله تقرب انسان با خداوند متعال است و بلند شدن دستهای تقرب به سوی معبود در ماه میهمانی خداوند و اقامه نماز جماعات در مساجد شمیم دلنواز معنویت را روانه قلبهای مؤمنان میکند.
* اقامه نماز جماعت و هدایت جامعه به سوی رأفت اسلامی کارکرد مهم مساجد
حجتالاسلام «علی اکبر بابایی» در گفتوگو با خبرنگار شبستان با بیان اینکه کمکهای مؤمنانه هنر بزرگ و ارزشمند مساجد به ویژه در ماه مبارک رمضان است تصریح کرد: مساجد ما علاوه بر اقامه نمازهای جمعه و جماعات میتوانند اجتماع را به سمت و سویی سوق دهد که رأفت اسلامی و روحیه انفاق به خوبی در آن تجلی پیدا کند.
امام جمعه لوشان ماه مبارک رمضان را ماه تمرین بندگی خدا ذکر کرد و ضمن اشاره به برگزاری نمازهای جماعت در این ماه پرفیض یادآور شد: ماه رمضان ماه دعا، ذکر و مناجات با خداوند متعال است و این روحیه بندگی باید بعد از یک ماه ممارست و مراقبت علاوه در ماه مبارک رمضان در تمام ماههای دیگر سال حفظ شود.
مسجد خانه مؤمنان، محل عبادت و نیایش، مکانی برای انتقال معارف اسلامی، محل تبیین احکام و مفاهیم اسلامی و جایی برای حل مشکلات و معضلات جامعه است. بدون شک حضور قشرهای مختلف جامعه اعم از جوانان و نوجوانان، روحانیون و معلمان آگاه و دلسوز میتواند مساجد را به کانون ذکر، عبادت، اندیشه و معرفت مبدل ساخته و نسل جوان را از گزند تهاجمهای فکری و فرهنگی بیگانه مصون سازد، نقشی که در ایام ماه مبارک رمضان رنگ و بوی بسیار خاصتری به خود میگیرد.
* صفوف نماز جماعت نشاندهنده اتحاد بین مسلمانان
«تقی روحانی» نیز اهمیت نماز و برپایی آن به ویژه به صورت جماعت را در ایام ماه مبارک رمضان مورد تاکید قرار داد و عنوان کرد: سخن بسیار مهمی در همین راستا در کلام معصوم است که میفرماید الصلاة علم الاسلام و این کلام نورانی در حقیقت اهمیت و جایگاه بالای نماز را نشان میدهد.
امام جمعه شهرستان رودسر با بیان اینکه هر کشوری پرچم و نمادی برای خود دارد و پرچم اسلام نماز است صفوف نماز جماعت را نشاندهنده اتحاد بین مسلمانان خواند و ابراز داشت: باید به امر نماز مهم بیش از هر چیز دیگری توجه کنیم، و این توجه شامل همه اقشار، زن و مرد و پیر و جوان میشود زیرا اگر این پرچم نباشد مسلمان بودن ما مشخص نخواهد بود.
به گزارش شبستان، مساجد محل ذکر و یاد خدا و از سوی دیگر محلی برای تدبیر مسائل اجتماعی از خاستگاه دینی محسوب میشوند، در واقع مسجد به عنوان ابتکار ناب اسلام، هیچ گاه در جوامع اسلامی، اصالت، جایگاه و ارزش خود را از دست نداده و نمیدهد و اینگونه نیست که تاریخ مصرف داشته باشد و روزگارش به سر آید.
نظر شما