زیباترین آثار ماندگار بهار؛ از امامزادگان تا منحصر به فرد ترین کاروانسرای ایران

بهار با دشت‌های سر سبز نه تنها قطب تولید سیب زمینی کشور به شمار می‌رود که ابنیه تاریخی متعدد و "شهر جهانی سفال" را در خود جای داده است.

به گزارش خبرگزاری شبستان از همدان، بهار یکی از شهرهای استان همدان است که دارای دشت‌های وسیع و آب و هوای مساعد برای کشاورزی استاین شهرستان زادگاه بزرگانی چون شیخ محمد بهاری از عالمان و عارفان معروف شیعه است و اماکن تاریخی متعددی نیز دارد.

امامزاده عسگر(ع)

از مهم‌ترین امامزاده‌های شهرستان بهار و از نوادگان امام حسن مجتبی(ع) است که بنای آن کاملاً تاریخی بوده و در بخش مرکزی و بالای تپه‌ای در مجاورت روستاهای چوتاش، سنگ سفید، گوشلان، حصار قره‌باغی، نورآباد و فسیجان قرار دارد و اهالی ین روستاها، مراسم مذهبی خود و مراسم ایام محرم را در این مکان مقدس برگزار می‌کنند.

روش ساخت این بنا به‌طور کامل اصیل و ایرانی است و هیچ‌گونه سبک دیگری در آن دیده نمی‌شود، ساخت این بنا به فرم چهار ایوانی برای استراحت زائران و مسافران است.

امامزاده ابراهیم(ع) و عقیل(ع)

این امامزاده در بخش مرکزی، دهستان مهاجران و روستای دستجرد واقع‌شده و این دو امامزاده که از نوادگان امام حسن مجتبی(ع) هستند در داخل یک ضریح چوبی آرمیده‌اند.

بنای این امامزاده نزدیک به 200 سال قدمت دارد و طرح اصلی آن 8 ضلعی، دارای زیربنای وسیع نزدیک به 350 مترمربع، نورپردازی از چهار دیوار و ساق گنبد است.

از ویژگی‌های خاص این اثر می‌توان به گنبد آجری زیبای آن اشاره کرد که با مهارت و استادی تمام چیده شده است. در این بنا از آجر به عنوان عنصر اصلی تشکیل دهنده به درستی و با هنرمندی استفاده شده است.

مسجد جامع مهاجران

این مسجد در بخش لالجین و بافت قدیمی روستای مهاجران واقع‌شده و قدمت آن به دوره قاجار برمی‌گردد و دارای ستون‌های متعدد سنگی، سقف گنبدی شکل و حیاط بزرگ است.

این مسجد از سه بخش تشکیل‌شده که دو قسمت آن قدیمی بوده و در ضلع جنوبی و شمالی درب ورودی مسجد ساخته‌شده‌اند.

مسجد ضلع شمالی از سطح زمین در حدود یک متر پایین‌تر از کف حیاط در نظر گرفته‌شده و دارای محراب ساده‌ای است که با کاشی فیروزه‌ای تزئین شده و مسجد ضلع جنوبی نیز دارای ستون‌های سنگی است.

آرامگاه آیت‌الله بهاری

عارف سالک، عالم ربّانی، حکیم فرزانه، مجتهد عادل، فقیه نامدار، آیت‌الله شیخ محمّد بهاری فرزند میرزا محمّد بهاری از ستارگان تابناک آسمان علم و عرفان است که 1265 هـ . ق. در شهر بهار از توابع همدان متولد شد.

شیخ محمد بهاری پس از اتمام تحصیلات مقدماتی در همدان، برای ادامه تحصیل به بروجرد عزیمت کرده و در درس آیت‌الله حاج میرزا محمود بروجردی، پدر آیت‌الله‌العظمی آقا حسین بروجردی (ره) شرکت می‌کند . او پس از اخذ درجه اجتهاد در 32 سالگی، به زادگاه خود برمی‌گردد. وی مدت کوتاهی در بهار به ارشاد مردم می‌پردازد و دوران جوانی، همراه پدر به زیارت اماکن مقدس در عراق می‌رود.

شیخ محمّد بهاری در سال 1297 هـ . ق، برای ادامه تحصیلات وارد حوزه علمیّه نجف اشرف می‌گردد. وی در نجف از ملازمان درس آخوند ملا حسینقلی همدانی و از شاگردان ممتاز او بود. آخوند همدانی درباره‌اش فرمود: «حاج شیخ محمد بهاری، حکیم اصحاب من است.

حاج شیخ محمّد بهاری در نجف دچار بیماری مزمن می‌شود. پزشکان راه علاج او را تغییر آب و هوا می‌دانند. وی به سفارش پزشکان، به ایران برمی‌گردد و مدتی در مشهد ماندگار می‌شود. بار دیگر تصمیم به سفر به نجف می‌گیرد امّا بدتر شدن وضعیت جسمانی‌اش سبب بازگشت او به بهار می‌شود و 9 رمضان 1325 هـ . ق. چشم از جهان فرو می‌بندددر تاریخ وفات مرحوم بهاری، این‌گونه واردشده است: «آه خزان شد گل و بهار محمد». اطراف مرقد این شیخ مزار بیش از 160 شهید انقلاب اسلامی و دفاع مقدس واقع‌ شده است.

کاروانسرای تاج‌آباد

کاروانسرای «تاج آباد» یادگاری ارزشمند از پیشینیان است که در روستایی به همین نام واقع شده است. روستایی زیبا که کوچه‌هایش کتاب می‌خوانند و «رسول آباد» هم گفته می‌شود.

کوچه‌ها، خیابان‌ها و معابر روستای زیبای تاج آباد به نام کتاب‌ها و مشاهیر ادبی نامگذاری شده و همین بر منحصر به فرد بودن آن افزوده است. رسول آباد در کنار «کوچه‌های کتاب‌خوان» ویژگی دیگری هم دارد و یکی از زیباترین کاروان‌سراهای ایران را در خود جای داده است.

کاروان‌سرایی مدور با معماری زیبا و چشم‌نواز که روزگاری پر از شور و هیاهو بود و چون در مسیر عبور زائران به کربلای معلی قرار داشت پر از ازدحام بود. این اثر زیبا 21 که 21 اردیبهشت 1376 به شماره 1872 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده به یادگار مانده از دوره صفویه شده است.

شهر جهانی سفال

لالِجین از شهرهای شهرستان بهار است که به عنوان "شهر جهانی سفال" نامگذاری شده است. این شهر فاصله زیادی با مرکز استان ندارد و کمتر از یک ساعت سوار بر خودرو می‌توان به آن رسید.

سفال‌گری مهم‌ترین صنایع دستی لالجین است که قدمت آن به ۸۰۰ سال پیش می‌رسد  این شهر به کشورهای خارجی صادر می‌شود. رونق سفالگری در لالجین آن را به یکی از قطب‌های اقتصادی استان تبدیل کرده و چند هزار نفر در کارگاه‌های کوچک و بزرگ آن مشغول به کار هستند.

گزارش : سمیه مظاهری

 

کد خبر 1179157

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha