به گزارش خبرگزاری شبستان از زنجان، مجری طرح آمایش سرزمین کتابخانه های عمومی در استان زنجان در نشست «طرح آمایش سرزمینی کتابخانههای عمومی زنجان» به ویژگیهای بومی زنجان و ملاحظات لازم برای آمایش بهتر کتابخانههای آن پرداخت.
ابوالفضل مشکینی با اشاره به این که طرح حاضر بر پایۀ بنیانهای نظری، بهروزترین دادههای آماری را در چارچوب دستورالعمل تعیین محدودۀ خدمات کتابخانههای عمومی با مدلهای تخصصی تحلیل و یافتههای آن ارائه میکند، گفت: خروجیهای این طرح چشمانداز عمرانی کتابخانههای زنجان را با کیفیت بالایی ترسیم میکند.
به زعم عضو هیأت علمی گروه جغرافیا و برنامهریزی شهری دانشگاه تربیت مدرس و مجری طرح آمایش سرزمینی کتابخانههای عمومی در استان زنجان، این یافتهها به ویژه در شهرستانهای خرمدره، طارم، ماهنشان، ایجرود و سلطانیه که طی سه دهۀ اخیر تأسیس شدهاند و در ۱۶ شهر از ۲۱ شهر زنجان که بر اساس برنامهریزی شهری جدید محسوب میشود، میتواند زمینهساز تعاملی سازنده با مشاوران طرحهای جامع شود و توسعۀ فیزیکی مطلوب را تسهیل کند.
وی خاطرنشان کرد: بعد از اجرای این طرح ضریب دسترسی مردم زنجان به کتابخانههای عمومی مستند میشود و با نقشههای تهیه شده میتوان برای فراهم کردن دسترسی مناسب به کتابخانه عمومی با کیفیت و اعتبار بالاتری برنامهریزی و اقدام کرد.
استاد دانشگاه تربیت مدرس گفت: تفکری که برای پیشبرد آمایش سرزمینی در نهاد کتابخانههای عمومی کشور شکل گرفته شایستۀ تقدیر است. با انجام این طرح اداره کل کتابخانههای عمومی زنجان در بین دستگاههای استانی پیشتاز خواهد بود و ارائه خدمات آن مبتنی بر اطلاعات تخصصی پیش میرود.
مدیرکل برنامهریزی نهاد کتابخانههای عمومی کشور نیز ضمن مروری بر پیشینۀ این طرح، هدف را توزیع عادلانۀ خدمات کتابخانه ای دانست و مهمترین تجارب حاصل از اجرای طرحهای آمایش استانهای پیشین را مرور کرد.
سیامک محبوب با اشاره به سند استاندارد «تخصیص فضای کتابخانههای عمومی» اظهار داشت: امید است در این طرح بتوانیم علاوه بر تعیین محدودۀ خدمات کتابخانههای موجود و آینده، فضاهای جزئی کتابخانههای مورد نیاز را به تفکیک برآورد کنیم. این نوآوری خاص میتواند دقت واحد برنامهریزی را از سطح شهرستان به شهر و محدودۀ خدمت و حتی فضاهای داخلی کتابخانه ارتقا دهد و حلقۀ واسطی برای اتصال طرحهای آمایش به خدمات محلی باشد.
در ابتدای نشست ایرج صادقی، سرپرست اداره کل کتابخانههای عمومی استان زنجان، ضمن ارائۀ گزارشی از کتابخانههای عمومی استان به ویژگیهای خاص آن اشاره کرد، گفت: خوشبختانه ما هیچ شهر بدون کتابخانهای نداریم و با استفاده از ظرفیتهای اداری و خیّرین تلاش میکنیم به زودی تمام روستاهای بالای ۲۵۰۰ نفر جمعیت نیز از نعمت کتابخانه برخوردار شوند.
وی با تأکید بر جنبههای اجتماعی کتابخانههای عمومی از لزوم تعامل سازنده با سایر ارگانها برای افزایش کمی و کیفی خدمات کتابخانهای سخنانی سخن گفت.
در ادامه، مباحث ویژه توسعه کتابخانهها، برنامهریزی و امور عمرانی بحث و بررسی شد و پس از شنیدن دیدگاههای حاضران، هماهنگیهای لازم برای تضمین تأثیر واقعی این طرح در عملکرد کتابخانهها انجام شد. در حاشیۀ این جلسه، از چهار کتابخانه و پروژه احداثی کتابخانه عمومی در زنجان بازدید شد.
نظر شما