« حامد آهنگری» با تبریک فرا رسیدن دهه کرامت به خبرنگار خبرگزاری شبستان از البرز گفت: اهالی طالقان و استان البرز بوی مشهد را بیش از هر نقطه دیگر از طالقان استمشمام می کنند زیرا علاوه بر وجود ارامگاه های متعدد امامزادگان موسوی در این خطه ؛ روستای جوستان طالقان میزیان برادر بلافصل امام هشتم است .
مدیر کانون فرهنگی روستای گوران طالقان مسجد جامع روستای گوران افزود: بقعه مخروطی شکل و بی گلدسته در روستای جوستان طالقان متعلق به برادر تنی امام رضا(ع) به نام امامزاده هارون(ع) است، که همواره مورد توجه دوستداران اهل بیت (ع) بوده است.
وی ادامه داد: یکی از جاذبه های گردشگری مذهبی که در طالقان وجود دارد امامزاده های واجب التعظیمی است، که در جای جای این شهرستان به چشم می خورد، یکی از این امامزادگان امامزاده هارون(ع) برادر بلافصل حضرت رضا(ع) است.
وی تصریح کرد: آن چه این امام زاده گرانقدر را پس از نسبت برادر تنی با امام هشتم (ع) ممتاز از سایر امامزادگان در این استان ساخته است، بقعه و گنبد سنگی امامزاده هارون بن موسی(ع) به عنوان وجه مشخصه این امام زاده گرانقدر است.
آهنگری بیان کرد: بنای امامزاده بسیار زیبا ساخته شده و کتیبه ای سنگی به خط ثلث و به طول ۹۰ سانتی متر که در امامزاده نصب شده به چشم می خورد که در آن فرمان شاه طهماسب صفوی مبنی بر معاف شدن مردم طالقان از دادن مالیات منقوش است.«هواللَّه سُبْحانَ مَلِکُ اللهِ یا مُحَمَّدُ یا عَلَیٰ . فرمان همایون شرف نفاذ یافت. آن که درین وقت بر خاطر اشرف به انتظام ، حال رعایا و عجزه الکاء طالقان از ابتداء ایت جهات مذکوره ذیل را که در الکاء مزبوره سابقاً ابواب جمع بوده و به تخفیف و تصدق رعایا هدیه نمودیم حکام و تیول داران و داروغگان و کلانتران و کدخدایان الکاء مذکور من بعد به علّت جهات مذکور یک دینار و یا یک من از احدى طلبى و توقّعى ننمایند و مزاحمت نرسانند. مستوفیان عظام ایران اعلى جهات مذکوره را در دفاتر دیوان اعلى محور و معدوم نموده من بعد داخل اوراق ننمایند و مضمون مزبور را حکماً بر سنگ نقش نمایند و از مضمون آیه شریفه
" فَمَنْ بَدَّلَهُ بَعْدَمَا سَمِعَهُ فَإِنَّمَا إِثْمُهُ عَلَى الَّذِينَ يُبَدِّلُونَهُ ۚ إِنَّ اللَّهَ سَمِيعٌ عَلِيمٌ " تجاوز ننمایند و خلاف کننده از مردودین درگاه الهى و مطرودان بارگاه شاهى میباشند. درین باب غدغن داشته از جوانب و اطراف گله مراعى و مواشى خمس نساجى نگیرند. رجب سنة تسع و ستین و تسعمائه اتمام یافت.بسعى ملک روح الله جوستانی»
—————
سند معافیت مردم طالقان از مالیات در کتاب مالک و زارع
در صفحات 240 و 241 کتاب "مالک و زارع در ایران" که توسط مستشرق نامی بریتانیاییش خانم ا.ک.س. لمتون در دهه چهل میلادی فراهم آمده و از مهمترین منابع ایرانشناسی و اقتصاد زراعتی ایرانیان از دوره استیلای عرب تا زمان مشروطیت است؛ گاه گزارش هایی کوتاه از اسناد و مدارک موجود در کتاب های تاریخی و خصوصا آرشیو وزارت دارایی در دوران پهلوی به دست می آید.ش
یکی از گزارشات به شرح ذیل است:
" شاه طهماسب صفوی در سال 909ق مقارن با 1503م فرمانی مبنی بر معافیت خطه طالقان از هرگونه مالیات صادر کرده که بنابر نظر نویسنده نشان می دهد که نحوه اخذ مالیات از جایی به جایی تغییر می کرد.
این فرمان که پانصد و اندی سال از قدمت آن می گذرد هم اکنون به صورت سنگ نبشته ای زیبا که با تاسف در اثر شکستگی به دونیم شده است در مدخل ورودی امامزاده هارون جوستان نصب شده. علت نصب این فرمان در این مکان برای آن بوده که شاه طهماسب در متن آن به جهت احترام به این امامزاده صحیح النسب فرمان معافیت مالیاتی را صادر کرده است"
———
این مدیر کانون فرهنگی هنری مسجد در پایان خاطرنشان کرد: نسب امام زاده هارون (ع) به تایید حضرت آیت الله مرعشی نجفی هم رسیده است. همچنین بهروز محمد بیگی کتابی در مورد زندگینامه امامزاده هارون برادر بزرگوار امام رضا (ع) در جوستان طالقان به انضمام علت مهاجرت امامزادگان به ایران نوشته است.
لازم به ذکر است که دوستداران اهل بیت همت و سعی بیشتر مسئولین فرهنگی را مبنی بر رسیدگی بهتر و بیشتر این امامزاده گرانقدر و نامگذاری یکی از روزهای دهه کرامت به نام این سید جلیل القدر را خواستارند.
نظر شما