خبرگزاری شبستان: شاید یکی از دلایلی که باعث می شود تهران در ایام نوروز در مقایسه با دیگر استان های کشور خلوت شود بحث کمبود اماکن سیاحتی و به عبارت دیگر مراکز گردشگری است. در حالی که بقاع متبرکه این استان که شمار فراوانی دارد با تمیهدات و امکانات فراهم دیده شده، بهترین محل برای سپری کردن تعطیلات نوروزی در سایه معنویت است. از این رو برخی از این اماکن مقدسه که بنابر تاکید رهبر معظم انقلاب باید به قطب فرهنگی کشور تبدیل شوند در گزارش ذیل معرفی می شوند.
بقعه متبرکه بی بی شهربانو (س)
بقعه شریفه بی بی شهربانو در جنوب شرقی تهران، نزدیک به شمال امین آباد شهرری بر فراز دامنه جنوبی کوه بی بی شهربانو قرار دارد. از مهمترین بقاع تاریخی شهرری به شمار می رود که نه تنها مورد علاقه و احترام اهالی این منطقه بلکه جهانگردان است. صاحب مقبره معروف به بی بی شهربانو، همسر امام حسین (ع) است. این بقعه به طول 32 متر و عرض 22 متر با دیوار سنگی است که از طرف شمال به کوه متصل می شود. در دو ضلع شرقی و غربی آن در قدیم تنها دیواری از سنگ و گچ بوده است. در ضلع جنوبی محوطه بنای محکم سنگی با پوشش های گنبدی از سنگ و قسمتی از آجر قرار دارد. محوطه اصلی به دو صحن تقسیم شده و اتاق های مسکونی و محل توقف و استراحت زوار به نحو شایسته ای در این بنای قدیمی فراهم شده است. وضع ساختمان گچی و سنگی است و شیوه احداث طاق گنبدی شکل اتاق بزرگ تر نشانگر آن است که این ساختمان تاریخی مربوط به قرن چهارم هجری و به احتمال نزدیک به یقین از آثار دوره آل بویه است. حرم بی بی در وسط بنا و متصل به اتاق باریک و طویل قرار دارد که نمای دیوارهای آن به صورت قدیم حفظ شده و اکنون دارای دو نمازخانه است. بر فراز حرم گنبدی، مربوط به اوایل قاجاریه همچون شاخص و نگینی در کوهستان خودنمایی می کند. در قسمت شرقی مجموعه تراس وجود داشته که ساخت آن به دهه های قبل بازمی گردد و هم اکنون بازسازی و احیاء شده است. روی آب انبار موجود که به صورت طبیعی و در دل کوه قرار دارد، اتاقی قرار گرفته که به قدمگاه معروف است و دارای یک پنجره و یک مدخل ورودی است و اعتقاد بر این است که حضرت ابتدا در این قسمت داخل شده اند. صندوق منبت کاری عقیقه ای روی قبر وجود دارد که در گوشه جنوب غربی حرم قرار گرفته و در سال 888 هجری شاخته شده و کتیبه قائم سمت چپ ضلع شمالی آن شامل نام صاحب مرقد بدین عبارت است:
"هذه مرقد ام المومنین و خیرالخواتین ستی شهربانو قدس الله سره". اخیرا ضریح مشبکی به سبک گوی و ماسوره روی صندوق ساخته شده که یک ضلع آن به کوه چسبیده است. محوطه خارجی بقعه به طرز زیبایی گلکاری شده و فضای سبز مناسبی را به وجود آورده است. سمت راست محوطه زیرکوه، آب انباری قدیمی وجود دارد که از آن برای آبیاری استفاده می شود. تعداد دو باب مغازه نیز در پای بقعه احداث و به اجاره واگذار شده است. بقعه دارای هیئت امناء، مدیر داخلی و پنج خادم است که زیرنظر اداره اوقاف و امور خیریه محل به امور آن رسیدگی می کنند. این بقعه با شماره 256 به ثبت ملی رسیده است.
بقعه متبرکه امامزادگان سیدابراهیم و سیداسماعیل (ع)
این بقعه مطهر که به امامزاده "قلعه شیخ" معروف است در قسمت شرقی بخش کهریزک در محله قلعه شیخ و در امتداد خیابانی که به طرف آسایشگاه معلولین کهریزک می رود، واقع است و اطراف آن قبرستان عمومی محل قرار دارد. امامزادگان واجب التعظیم سیدابراهیم و سیداسماعیل (ع) از نوادگان امام موسی کاظم (ع) هستند. بنای این بقعه قدیمی و دارای رواق ورودی آجری با طاق های ضربی بوده که در سال 1375 مرمت و نوسازی شده است. طرح جامع بقعه اخیرا به تصویب سازمان اوقاف و امور خیریه رسیده و برای اجرا آماده است. همچنین ضریح جدیدی با روکش طلا روی مرقد مطهر نصب شده است. این بقعه جزء آثار ملی به ثبت رسیده است. محوطه بقعه مزبور بسیار وسیع و بیش از 9 هکتار وسعت دارد و با توجه به قرار گرفتن در منطقه کهریزک از موقعیت مناسبی برخوردار است. امکانات کافی برای استفاده زائران نیز در این بقعه وجود دارد. طرح نوسازی و توسعه این بقعه تهیه شده و ساختمان اداری و حسینیه آن در دست انجام است و طرح هایی نیز برای آینده پیش بینی شده است.
بقعه متبرکه امامزاده ابراهیم (ع)
آن حضرت از نوادگان امام حسن مجتبی (ع) است. بقعه ایشان در دهستان (ده عباس) در فاصله 800 متری شمال روستای نظام آباد اسلامشهر واقع شده است. بنای بقعه مشتمل بر فضای گنبدخانه، شبستانی با طاق های جناغی و ستون دار، گنبد خشتی و ایوان ورودی است که قدمت اولیه آن به دوره صفویه باز می گردد و در دوره های جدیدتر برخی قسمت ها به آن اضافه شده است. بنای مزبور در مساحتی حدود 20 هزار مترمربع قرار دارد و در حال حاضر در دست مرمت و بازسازی است. این بقعه در فهرست آثار تاریخی میراث فرهنگی استان تهران ثبت شده است.
بقعه متبرکه امامزاده عقیل (ع)
حضرت امامزاده عقیل (ع) از نوادگان حضرت عباس ابن علی ابن ابی طالب (ع) است. بقعه او در خیابان شهید مدنی اسلامشهر واقع شده است. بنای بقعه در مساحتی حدود 37 هزار مترمربع قرار دارد. پلان بنا مستطیل شکل و دارای گنبدی خشتی است. نمای بیرونی بقعه با کاشی های معرق آبی، زرد و فیروزه ای رنگ پوشیده شده و روی کاشی ها کتیبه های زیادی به خظ کوفی و نستعلیق وجود دارد. ضریح مشبک روی مرقد در سال 1372 در اصفهان ساخته و در حرم مطهر نصب شده است.
اصالت بنای بقعه به دوره صفویه باز می گردد و در دوره های قاجاریه و معاصر نیز مورد مرمت قرار گرفته و قسمت هایی به آن افزوده شده است. بقعه مزبور قبل از سال 1360 توسط اداره اوقاف و امور خیریه شهرری بازسازی شده است. نام این بقعه در فهرست آثار تاریخی میراث فلرهنگی استان تهران به ثبت رسیده است.
پایان پیام/
نظر شما