به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از اهواز، «حجتالاسلام سید محمدنبی موسویفرد» امروز (یکشنبه 5 تیر) در اولین جلسه کارگروه نخبگان که ذیل شورای فرهنگ عمومی استان با موضوع راهکارهای ایجاد اشتغال در حوزه کشاورزی در دفتر امام جمعه اهواز برگزار شد اظهار کرد: تشکیل این کارگروه از مصوبات جلسه گذشته شورای فرهنگ عمومی خوزستان بود و بنا شد در هر زمینه و موضوعی، کارگروهی از نخبگان تشکیل و در رابطه با آن موضوع به صورت تخصصی بحث و تبادلنظر شود.
نماینده ولی فقیه در خوزستان با بیان اینکه موضوع این جلسه بررسی راهکارهای ایجاد اشتغال در حوزه کشاورزی است افزود: در جلسهای که در تهران با حضور دکتر مخبر معاون اول رئیس جمهور و شمخانی دبیر شورای عالی امنیت ملی و چند تن از مسئولان استان تشکیل شد در رابطه با ممنوعیت کشت برنج عنوان شد که تنها کشت غرقابی ممنوع است و خشکهکاری مانعی ندارد.
وی با اشاره به اینکه در این جلسه بیان کردیم که استان خوزستان قادر است به جای کشت غربابی برنج را با همان کیفیت و کمیت خشکه کاری کند ادامه داد: در این رابطه در جلسه شورای فرهنگ عمومی استان پیشنهاد شد با توجه به اینکه در حال حاضر در فصل کشت به سر میبریم تعدادی از کشاورزان را که آمادگی خشکهکاری دارند را برای این موضوع انتخاب کنیم.
امام جمعه اهواز با بیان اینکه این کار هم تجربهای برای استان و کشاورزان است و هم از ممنوعیت برنج خارج میشویم تصریح کرد: با توجه به بازه زمانی باقیمانده از فصل کشت این بستر در استان فراهم است و میتوان کشت کرد و در این جهت ورود پیدا کنیم و در صورت موفقیت، دیگر کشاورزان نیز به این سمتوسو تشویق میشوند.
وی ابراز کرد: در این راستا نیاز است مقداری از محصول را زیر کشت برد و با دعوت از صاحبان فکر و اندیشه، در چند جلسه اقناعسازی صورت گیرد و رفتهرفته فرهنگ خشکهکاری را در استان و در میان کشاورزان جا بیندازیم.
«سردار حسن شاهوارپور» نیز با اشاره به اینکه مصوبه شورای امنیت ملی مبنی بر ممنوعیت کشت برنج یک تصمیم ملی است عنوان کرد: از آنجا که خوزستان سومین تولیدکننده برنج است و 30 درصد آبهای کشور را دارد باید ملاحظه بهتری در این تصمیمات در نظر گرفته میشد.
فرمانده سپاه ولیعصر (عج) خوزستان بیان کرد: مناطقی مثل ایذه و باغملک که آب آن به سدها ارتباطی ندارد و یا حوزه کارون که میزان آب مطلوب است و یا در حوزه کرخه که برخی از پمپ استفاده میکنند باید کشت برنج کند شود نه اینکه به صفر برسد و ممنوع باشد بنابراین باید متناسب با بوم منطقه تصمیمگیری شود؛ ضمن اینکه خشکهکاری نیاز به تسهیلات و حمایت دولت دارد.
«خدارحم امیری زاده» نیز با بیان اینکه برنج از کالاهای اساسی ماست که باید از این لحاظ امنیت غذایی آن تامین شود خاطر نشان کرد: برنجکاری روشهای متعددی دارد که یکی از بهترین آنها کشت آبیاریهای زیرسطحی است.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی خوزستان با اشاره به اینکه خوزستان مقام سوم کشور را در کشت برنج دارد و به طور میانگین 60 تا 70 هزار هکتار در طول سال به این کشت اختصاص داده میشود اذعان کرد: باید ببینیم برای تغییر کشت توان کشاورز چقدر است و میزان آب مصرفی و هزینهها نیز در نظر گرفته شود.
همچنین «عباس صدریان» مدیرعامل سازمان آب و برق خوزستان با بیان اینکه مصوبه شورای عالی امنیت ملی مبنی بر ممنوعیت کشت برنج بدون حضور مسئولان مربوطه استانی بوده و استثنایی برای آن قائل نشدهاند گفت: روال کار مدیریت آب در کل کشور بر اساس میزان آبی است که در اختیار داریم و میزان آن برای مصرف را به شورای کشاورزی استان اعلام میکنیم و در این شورا مصوب میشود که الگوی کشت باید در چه حوزهای باشد و با توجه به محدودیتها و تکالیف قانونی و بر اساس سازگاری با محیط و منطقه برای آن تصمیمگیری میشود.
«عبدالعلی گیلانی» با بیان اینکه در 18 تا 19 استان برنج کشت میشود تصریح کرد: گیلان و مازندران در رتبهای اول و دوم و خوزستان در رتبه سوم کشت برنج هستند؛ در گیلان و مازندران کشت برنج با اقتصاد زارع گره خورده است.
رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان اضافه کرد: در این دو استان 2 مشکل عمده وجود دارد که یکی بیماری کرم ساقهخوار و دیگری بیماری بلاست است که در خوزستان چنین مشکلاتی وجود ندارد و این استان در تولید محصول سالم و شرایط نوری وضعیت بهتری دارد.
وی ادامه داد: در خوزستان 2 سیستم کشت داریم به این صورت که 70 تا 75 درصد برنجکاری ما در دشت است و 20 تا 25 درصد نشاکاری است که در ایذه و باغملک انجام میشود.
گیلانی با اشاره به اینکه همه سیستمهای کشت برنج به نوعی آببر هستند و سازمان آب و برق برای برنج چهار تا پنج لیتر آب در ثانیه در هکتار درنظر میگیرد تاکید کرد: امروز بحث کمبود آب نه تنها مشکل کشور ما بلکه مشکل جهان است؛ ما دیگر معتقد نیستیم برنج محصولی آببر است، باید جا بیندازیم که برنج در برخی جاها باید باید کاشته شود.
وی خاطر نشان کرد: آب مساله مهمی است و نباید از نظر دور داشت که سه ماه دیگر کشت گندم شروع میشود و اگر آب نباشد مجبور میشویم کشت دیگر محصولات همچون کلزا را کاهش دهیم از این رو باید نگاه ویژهای به استان خوزستان داشته باشیم.
رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان یاد آور شد: بحث خشکهکاری در سطح ملی مدنظر است و واقعیت این است که در سطح استان خوزستان این روش در حال انجام است و به مرور این نوع کشت برنج توسعه پیدا میکند.
«حمزه حاصلی» نیز با بیان اینکه این طرح را از سال 96 با همکاری بسیج مهندسین آغاز کردم گفت: این طرح به لحاظ بهرهوری طوری است که کشاورز تشویق شود به این سمت بیاید و اگر ادامه پیدا کند صرفهجویی خوبی در آب صورت میگیرد.
کشاورز کارآفرین و عضو جامعه بسیج مهندسین خوزستان با اشاره به اینکه طرحهای زیادی به عنوان آبیاری تحت فشار انجام شده ولی ادامه پیدا نکرده و رها شده است اضافه کرد: طرحهای آبیاری قطرهای باید شناسانده شود و ترویج پیدا کند.
وی تصریح کرد: کشاورز اگر به این نتیجه برسد که هزینهای که برای نوار قطرهای هزینه میکند در عملکرد جبران میشود حتما به این سمت سوق پیدا میکند و این موضوع باید برای کشاورز جا بیفتد که با این کار صرفهجویی مطلوبی در آب صورت میگیرد.
لازم به ذکر است، با توجه به اینکه در روش خشکهکاری معمولی حداقل 22 تا 25 هزار مترمکعب در هر هکتار و در روش آبیاری غرقابی بیش از 50 هزار مترمکعب آب مصرف میشود، با روش آبیاری قطرهای (تی تیپ) حدود 30 درصد کمتر از روش خشکهکاری معمولی و 72 درصد کمتر از روش آبیاری غرقابی مرسوم در منطقه صرفهجویی در اب صورت میگیرد.
نظر شما