توجه دولت سیزدهم به دیپلماسی حمل و نقل/بهره گیری از ظرفیت ترانزیتی اقتدار سیاسی  به همراه دارد

صالحی با اشاره به اینکه دولت سیزدهم به دیپلماسی حمل و نقل توجه دارد، گفت: جلسات مشترکی با کشور‌های هدف از جمله کشور‌های CIS و کشور‌های همسایه داشتیم که یکی از مهمترین موضوعات این جلسات، اتصال ریلی و ترانزیت حمل و نقل ریلی بوده است.

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، سید میعاد صالحی، مدیرعامل راه آهن شب گذشته (سه شنبه ۲۱ تیر) در بخش خبری ساعت ۲۱ با اشاره به ورود نخستین قطار ترانزیتی روسیه به کشورمان گفت: بهره گیری از ظرفیت ترانزیتی علاوه بر درآمد ارزی، اقتدار سیاسی را برای کشورمان به همراه دارد. قطار کانتینری روسیه با پیمودن ۳۸۰۰ کیلومتر از مسیر مسکو، قزاقستان، ترکمنستان از مرز سرخس وارد ایران شد. این قطار در کشورمان ۱۶۰۰ کیلومتر را از مرز سرخس تا بندرعباس در حدود سه روز طی خواهد کرد و پس از آن محموله‌ها با کشتی از بندر شهید رجایی به سمت هند حمل خواهد شد.

 

صالحی با اشاره به اینکه ایران برای نخستین بار در مسیر تمام ریلی از مسکو، قزاقستان و ترکمنستان به عنوان کریدور قرار می‌گیرد، اضافه کرد: کریدور شمال- جنوب سه قسمت دارد؛ ناحیه شرقی که از سرخس و بندر عباس است، ناحیه میانی که از مرز «اینچه برون» به سمت تهران می‌آید و بعد از آن به سمت بندرعباس می‌رود و مسیر غربی از آستارا به سمت رشت و در نهایت به سمت بندرعباس می‌آید.

 

مدیرعامل راه آهن با اشاره به اینکه این مسیر ترانزیتی برای کشورمان ارزآوری بسیار خوبی دارد، گفت: درآمد ناشی از این ترانزیت با توجه به مشتریان و نوع بار و نوع مسیر، متفاوت است.

 

صالحی با بیان اینکه قطار ترانزیتی روسیه با ۳۹ کانتینر از استان مسکو از «چخوف» راه افتاد، اضافه کرد: روی هر واگن دو کانتینر قرار می‌گیرد و در مجموع ۲۰ واگن است که مستقیم تا بندرعباس می‌رود و از آنجا هم با توجه به این که حمل و نقل ترکیبی است، با کشتی به سمت هند می‌رود.

 

وی با اشاره به اینکه دولت سیزدهم به دیپلماسی حمل و نقل توجه دارد، گفت: جلسات مشترکی با کشور‌های هدف از جمله کشور‌های CIS و کشور‌های همسایه داشتیم که یکی از مهمترین موضوعات این جلسات، اتصال ریلی و ترانزیت حمل و نقل ریلی بوده است. در این راستا، امکانات سخت افزاری و نرم افزاری را فراهم کردیم و تفاهم‌هایی را انجام دادیم و امروز میوه این تفاهم‌ها را چیدیم.

 

مدیرعامل راه آهن با اشاره به اینکه نخستین قطار ترانزیتی روسیه جنبه آزمایشی هم داشت، گفت: با قزاقستان پنج میلیون تن و با روسیه حدود هشت میلیون تن بار را برای تزانزیت تفاهم کردیم و ارقام درآمدی ناشی از این ترانزیت نیز مشخص است.

 

صالحی با بیان اینکه مشتریان متنوعی از جمله قزاقستان، چین و روسیه را داریم، افزود: سال‌ها کریدور‌های ایران را دور زدند، اما با تلاش‌های شبانه روزی، اکنون کشور ما به عنوان یک کریدور، تثبیت می‌شود و درآمد ارزی دارد که شاید با درآمد ارزی نفت رقابت کند و همچنین می‌تواند به ما اقتدار سیاسی هدیه دهد.

کد خبر 1195498

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha